R161poAFGkltO
Zdjęcie przedstawia pokrywę śnieżną lądolodu. W oddali widać pięć szczytów gór lodowych. Oderwały się one od lądolodu. Pośrodku znajduje się spokojna powierzchnia zimnego morza. Dzień jest pogodny, a niebo błękitne.

Zlodowacenia jako czynnik specjacji

Podczas zlodowacenia znaczne obszary Ziemi pokrywa lądolód. Stanowi on barierę geograficzną, sprzyjającą specjacji allopatrycznej.
Źródło: Pikist, domena publiczna.

W historii Ziemi kilkukrotnie występowały okresy znacznego ochłodzenia klimatu, zwane zlodowaceniami. Miały one istotny wpływ na ewolucję organizmów. Powstające wówczas ogromne lodowce powodowały rozdzielanie zwartych dotąd populacji. Istnienie bariery geograficznej, uniemożliwiającej wymianę genów między odizolowanymi od siebie osobnikami, prowadzi do specjacji, czyli powstawania nowych gatunków.

Twoje cele
  • Wyjaśnisz, na czym polega specjacja allopatryczna.

  • Przeanalizujesz zależność pomiędzy okresami zlodowaceń a rozwojem nowych gatunków.

  • Podasz przykłady gatunków powstałych na skutek specjacji spowodowanej zlodowaceniami.