Le prelibatezze
Specjały
Włochy można odkrywać na wiele sposobów: zwiedzając miasta i miasteczka, poznając bogate zbiory muzealne, wędrując po górskich szlakach, jeżdżąc na skuterze wzdłuż morskich wybrzeży, czytając książki, oglądając filmy osadzone w realiach Bel Paese, słuchając włoskich piosenek albo rozmawiając z mieszkańcami tego kraju. Kluczem do rozmów może być znajomość włoskiej kuchni. Włosi są z niej dumni, a jedzenie stanowi jeden z najpopularniejszych tematów pogawędek. Należy jednak pamiętać, że cucina italiana, to tak naprawdę zlepek kuchni regionalnych. Co najlepszego mają do zaoferowania Wenecja Euganejska albo Lombardia? Z czego słynie Piemont? Co należy zjeść, odwiedzając Friuli‑Wenecja Julijska? Jakie jest popisowe danie w Emilia‑Romania? Niezależnie od tego, jakie danie wybierzemy, o jego smaku zadecyduje dobór wyśmienitych składników: piemonckich trufli, pochodzących z Doliny Aosty kasztanów, czy jabłek z Trydentu.
Poznasz pochodzenie wybranych specjałów włoskich kuchni regionalnych.
Będziesz opowiadać o wybranych przysmakach.