Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R3zt3BOLfg3n8
Zdjęcie przedstawia przeciwieństwa: wodę i ogień. Przybierają kształt dwóch zaciśniętych pięści, skierowanych w swoją stronę.

Co dzieje się z hydratami pod wpływem ogrzewania

Podczas ogrzewania hydratów dochodzi do zmiany ich właściwości fizykochemicznych.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

W wyniku ogrzewania substancji podnosi się jej temperatura. W przypadku lodu obserwujemy jego topienie, czyli przechodzenie ze stanu stałego w stan ciekły. Ogrzewanie bardzo często wykorzystujemy w kuchni. Na przykład, aby otrzymać sos pomidorowy, umieszczamy w garnku całe pomidory i zagotowujemy. Po pewnym czasie obserwujemy, jak miękną i puszczają sok. Do deserów lubimy dodawać karmel. Aby go otrzymać, należy w garnku podgrzewać kryształki cukru do momentu zmiany konsystencji oraz barwy z białej na bursztynową. Czy wiesz, co się stanie, jeśli zamiast cukru ogrzewalibyśmy hydrat?

Twoje cele
  • Rozpoznasz wzór hydratu i soli bezwodnej.

  • Wyjaśnisz, co się dzieje z hydratami pod wpływem ogrzewania.

  • Zaplanujesz doświadczenie, które pokaże zachowanie hydratu podczas ogrzewania.