Zdjęcie przedstawia czekoladowe kulki oraz rozsypane kakao. Kulki mają różnorodne faktury oraz polewy. Trzy znajdują się w srebrnym dzbanuszku, dwie leżą obok a jedna na metalowej łyżeczce.
Wie entsteht Schokolade?
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
Jak powstaje czekolada?
Czy wiesz, czym jest konszowanie (das Conchieren)? Ta technika została przypadkowo wynaleziona przez Rudolfa Lindta. Polega ona na równomiernym i długotrwałym mieszaniu masła kakaowego (die Kakaobutter), masy kakaowej (die Kakaomasse) i mleka w proszku (das Milchpulver). Tak powstaje aksamitna, kremowa i delikatna czekolada, a proces konszowania wykorzystywany jest do dziś przez producentów czekolady (die Schokoladenhersteller) na całym świecie.
W tym materiale dowiesz się, jak powstaje czekolada oraz który kraj jest niekwestionowanym potentatem w produkcji oraz spożyciu czekolady w Europie.
Twoje cele
Wymienisz podstawowe gatunki czekolady.
Wyjaśnisz, jak powstaje czekolada.
Opiszesz przygotowanie deseru czekoladowego.