Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RmhEjvHwZ7b2H
Zdjęcie przedstawia traktor orzący pole. Kolor gleby jest jasnobrązowy.

Nawadnianie i użyźnianie gleb

Źródło: dostępny w internecie: https://pixabay.com/id/photos/john-deere-8370r-farmet-traktor-3288625/, domena publiczna.

Czy wiesz, dlaczego uprawy w jednym miejscu dają duże plony, a w innym zbiory są wielokrotnie mniejsze? Dlaczego niektórzy rolnicy stosują duże dawki nawozów, a inni mogą stosować ich mniej?

Jest to efektem naturalnej żyzności gleb, która zależy od cech czynników glebotwórczych. Czy oznacza to, że posiadacze mało żyznych gruntów są skazani na żmudną pracę przy ich uprawie i relatywnie małe plony? Wcale nie. Istnieją bowiem metody agrochemiczne i agrotechniczne służące poprawie właściwości gleb i zwiększeniu ich rolniczej przydatności. Należy do nich m.in. nawożenie organiczne, mineralne i nawadnianie.

Twoje cele
  • Wyjaśnisz, czym jest naturalna i antropogeniczna żyzność gleby.

  • Omówisz cechy gleb o małej i dużej żyzności.

  • Wyjaśnisz, jakie zabiegi uprawowe można stosować w celu podniesienia żyzności gleb.

  • Ocenisz skutki stosowania zabiegów agrochemicznych i agrotechnicznych podnoszących żyzność gleb.