Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R6Q5JDlAPc9pq
Zdjęcie przedstawia kolby stożkowe ustawione w szeregu oraz zlewkę. Zawierają różnokolorowe roztwory. W zlewce znajduje się brązowawy roztwór, zaś w erlenmajerkach kolejno roztwory o zabarwieniu żółtym, błękitnym, pomarańczowym i różowym.

Czy dysocjacja elektrolityczna zawsze zachodzi w takim samym stopniu?

Pojęcie stopnia dysocjacji elektrolitycznej wprowadził S. Arrhenius, aby porównywać moc elektrolitów.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Czym różni się kwas solny (kwas chlorowodorowy ) o stężeniu 0,1 moldm3 od roztworu kwasu cytrynowego o stężeniu 0,1 moldm3? Pierwszy z nich jest kwasem nieorganicznym, drugi zaś organicznym. Kwas cytrynowy można z łatwością kupić w większości sklepów spożywczych, natomiast solny wyłącznie w sklepie z odczynnikami chemicznymi. Kwas solny dysocjuje w wodzie w bardzo dużym stopniu, często praktycznie całkowicie, a kwas cytrynowy tylko w niewielkim stopniu. Od jakich czynników zależy, w takim razie, stopień zdysocjowania związku chemicznego?

Twoje cele
  • Wskażesz, od jakich czynników zależy stopień dysocjacji związku.

  • Obliczysz stopień dysocjacji związków chemicznych w roztworach o różnym składzie.

  • Zaprojektujesz doświadczenie, w którym rozróżnisz substancje o różnym stopniu dysocjacji.