Przetwórca mięsa przeprowadza rozbiór i wykrawanie mięsa zwierząt rzeźnych, takich jak trzoda chlewna, bydło, cielęta, owce oraz drobiu, magazynuje i przygotowuje mięso do dystrybucji, produkuje przetwory mięsne i tłuszczowe, przygotowuje i magazynuje przetwory mięsne i tłuszczowe, stosuje dokumentację technologiczną, wykorzystuje w tym celu specjalistyczny sprzęt i urządzenia, dokonuje oceny produktów w każdej fazie zabiegów technologicznych.

RRSKrKNSLMCgw
Źródło: Changyoung Koh, Pokrojone mięso na brązowej powierzchni, dostępny w internecie: unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Z tego materiału dowiesz się m.in.:

  • na czym polega praca przetwórcy mięsa,

  • jakie cechy powinien mieć przetwórca mięsa,

  • w jaki sposób można zdobyć kwalifikacje niezbędne do wykonywania zawodu,

  • dlaczego warto zostać przetwórcą mięsa.