Wprowadzenie
Spożywane przez nas produkty i napoje składają się z co najmniej jednej substancji chemicznej. Bywają wśród nich takie, które mogą szkodliwie wpływać na nasz organizm, a nawet stanowić śmiertelne zagrożenie. Nazywamy je toksycznymi. Obok nich istnieją jednak substancje – leki – które wspomagają organizm człowieka w walce z chorobami.
Istota działania danej substancji na organizm jest związana z jej strukturą chemiczną i właściwościami fizykochemicznymi oraz ilością wprowadzoną do organizmu.
Przed zapoznaniem się z e‑materiałem należy umieć:
odróżniać właściwości chemiczne od fizycznych;
wskazywać różnice we właściwościach fizycznych i chemicznych;
charakteryzować właściwości fizykochemiczne wybranych substancji.
wskazywać negatywne skutki działania niektórych substancji na organizm człowieka;
określać czynniki wpływające na lecznicze i toksyczne właściwości substancji chemicznych;
wyjaśniać, jak stosowanie różnych substancji w nadmiernej ilości szkodzi zdrowiu człowieka;
uzasadniać konieczność ścisłego przestrzegania zasad zażywania leków według zaleceń lekarza.