Rj7eNmr12aSYs
Zdjęcie przedstawia wiele ziaren fasoli zwyczajnej. Mają one różne kolory - białe, brązowe, czerwone, kremowe. Niektóre są nakrapiane.

Różnorodność genetyczna – minimalna i efektywna wielkość populacji

Jeden gatunek – fasola zwyczajna Phaseolus vulgaris – a tak wiele odmian. Różnią się kolorem, smakiem, wielkością i kształtem nasion. To efekt genetycznej różnorodności biologicznej.
Źródło: pixabay.com, domena publiczna.

Różnorodność biologiczna (ang. biodiversity) to wielkie bogactwo form życia na Ziemi: od bakterii do dużych ssaków. Różnorodność genetyczna obejmuje natomiast wszystkie geny we wszystkich stworzeniach: bezjądrowych, protistach, grzybach, roślinach i zwierzętach – także człowiek stanowi jej część. Pojęcie to oznacza ponadto zróżnicowanie genetyczne w obrębie jednego gatunku, np. fasoli.

Twoje cele
  • Dowiesz się, czym jest różnorodność genetyczna.

  • Określisz przyczyny różnorodności genetycznej.

  • Scharakteryzujesz minimalną i efektywną wielkość populacji.

  • Wyjaśnisz wpływ krzyżowania na różnorodność genetyczną.