Na ilustracji znajdują się kolby stożkowe – naczynia laboratoryjne z okrągłą podstawą, zwężające się ku górze i zwieńczone węższym kominem. Są wypełnione do połowy mlecznym płynem. Ustawione są naprzemiennie w wielu rzędach, znajdują się na różowej, lustrzanej powierzchni.
Biotechnologia – nauka interdyscyplinarna
Biotechnologia jest częścią wielu dziedzin stosujących procesy biologiczne na skalę przemysłową. Od dawna wykorzystywana jest w produkcji żywności, np. w serowarstwie. Znajduje także zastosowanie w weterynarii i rolnictwie do produkcji pasz dla zwierząt, zwiększania ich wydajności i tworzenia nowych, bogatszych w substancje odżywcze mieszanek.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
Termin „biotechnologia” w szerokim rozumieniu obejmuje wszelkie sposoby wykorzystania materiałów i procesów biologicznych, także technik mających na celu modyfikację genetyczną organizmów, w produkcji przemysłowej. Granice biotechnologii nie są ściśle określone – jej metody i zastosowania wiążą się z innymi dziedzinami nauki i gospodarki, np. rolnictwem, przemysłem czy medycyną.
Twoje cele
Wyjaśnisz, czym jest biotechnologia.
Podasz kryteria podziału biotechnologii.
Scharakteryzujesz główne gałęzie biotechnologii.
Wykażesz, że biotechnologia to nauka interdyscyplinarna.
Wskażesz podobieństwa i różnice między biotechnologią tradycyjną i molekularną (nowoczesną).