Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1OLELQfYYLEe
Na ilustracji znajdują się kolby stożkowe – naczynia laboratoryjne z okrągłą podstawą, zwężające się ku górze i zwieńczone węższym kominem. Są wypełnione do połowy mlecznym płynem. Ustawione są naprzemiennie w wielu rzędach, znajdują się na różowej, lustrzanej powierzchni.

Biotechnologia – nauka interdyscyplinarna

Biotechnologia jest częścią wielu dziedzin stosujących procesy biologiczne na skalę przemysłową. Od dawna wykorzystywana jest w produkcji żywności, np. w serowarstwie. Znajduje także zastosowanie w weterynarii i rolnictwie do produkcji pasz dla zwierząt, zwiększania ich wydajności i tworzenia nowych, bogatszych w substancje odżywcze mieszanek.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Termin „biotechnologia” w szerokim rozumieniu obejmuje wszelkie sposoby wykorzystania materiałów i procesów biologicznych, także technik mających na celu modyfikację genetyczną organizmów, w produkcji przemysłowej. Granice biotechnologii nie są ściśle określone – jej metody i zastosowania wiążą się z innymi dziedzinami nauki i gospodarki, np. rolnictwem, przemysłem czy medycyną.

Twoje cele
  • Wyjaśnisz, czym jest biotechnologia.

  • Podasz kryteria podziału biotechnologii.

  • Scharakteryzujesz główne gałęzie biotechnologii.

  • Wykażesz, że biotechnologia to nauka interdyscyplinarna.

  • Wskażesz podobieństwa i różnice między biotechnologią tradycyjną i molekularną (nowoczesną).