R6M5IlccbIcr1
Zdjęcie przedstawia stos naleśników, na których znajdują się borówki i truskawki oprószone cukrem pudrem. Obok stoi szklanka z herbatą.

La Chandeleur – une tradition gourmande

Źródło: dostępny w internecie: www.pexels.com [dostęp 28.11.2022], domena publiczna.
bg‑blue

La Chandeleur – smaczna tradycja

Naleśniki to danie, którego początki sięgają starożytności. Można je spotkać na wszystkich kontynentach i w zupełnie różnych od siebie krajach — w Stanach Zjednoczonych, w Japonii, na Bliskim Wschodzie, w Afryce i w Europie. Jada się je na śniadanie, do popołudniowej herbaty czy na kolację, a przepisy na naleśniki różnią się w zależności od miejsca na świecie. Mają one rozmaite tekstury i smaki, mogą być przygotowane na słodko lub na słono. We Francji naleśniki (les crêpes) są niezmiernie popularne. Doczekały się tam specjalne im dedykowanych restauracji (les crêperies) oraz tradycji smażenia ich w Święto Matki Boskiej Gromnicznej (la Chandeleur).

pl
Twoje cele
  • Utrwalisz użycie zaimków eny.

  • Nauczysz się używać w wypowiedziach nowej konstrukcji faire + infinitif.

  • Poznasz francuskie zwyczaje oraz menu związane ze świętem La Chandeleur.

  • Powtórzysz nazwy produktów spożywczych i poznasz nowe.

  • Zredagujesz własny przepis na ulubione naleśniki.