La Chandeleur – une tradition gourmande
La Chandeleur – smaczna tradycja
Naleśniki to danie, którego początki sięgają starożytności. Można je spotkać na wszystkich kontynentach i w zupełnie różnych od siebie krajach — w Stanach Zjednoczonych, w Japonii, na Bliskim Wschodzie, w Afryce i w Europie. Jada się je na śniadanie, do popołudniowej herbaty czy na kolację, a przepisy na naleśniki różnią się w zależności od miejsca na świecie. Mają one rozmaite tekstury i smaki, mogą być przygotowane na słodko lub na słono. We Francji naleśniki (les crêpes) są niezmiernie popularne. Doczekały się tam specjalne im dedykowanych restauracji (les crêperies) oraz tradycji smażenia ich w Święto Matki Boskiej Gromnicznej (la Chandeleur).
Utrwalisz użycie zaimków en i y.
Nauczysz się używać w wypowiedziach nowej konstrukcji faire + infinitif.
Poznasz francuskie zwyczaje oraz menu związane ze świętem La Chandeleur.
Powtórzysz nazwy produktów spożywczych i poznasz nowe.
Zredagujesz własny przepis na ulubione naleśniki.