RS8PbJ6OT2F6a
Ilustracja przedstawia otwartą książkę kucharską umieszczoną na stojaku. Obok książki znajduje się niewielka buteleczka z pomarańczowym płynem i dwie próbówki z sypką substancją zatkane korkiem.

Bon appétit !

Źródło: dostępny w internecie: https://www.pexels.com [dostęp 19.09.2023], domena publiczna.
bg‑blue

Smacznego!

W 2010 roku le repas gastronomique, francuską tradycję kulinarną, wpisano na listę światowego dziedzictwa niematerialnego UNESCO. Wyróżnienie to przyznano nie konkretnym daniom, a ogółowi praktyk związanych z posiłkami we Francji. Le repas gastronomique towarzyszy najważniejszym momentom w życiu jednostek i grup: narodzinom, ślubom, rocznicom, sukcesom i ważnym spotkaniom. Ma ściśle określony porządek: rozpoczyna się od aperitifu, po przystawce spożywane jest danie główne, zazwyczaj złożone z ryby lub mięsa oraz warzyw, a deser poprzedza deska serów. Liczy się jakość produktów, najlepiej kupowanych lokalnie, a także przyjemność płynąca z pieczołowicie dobranych smaków oraz wspólnego spędzania czasu.

pl
Twoje cele
  • Poznasz przepisy kulinarne z różnych krajów oraz produkty potrzebne do ich przygotowania.

  • Opowiesz o wybranym daniu.

  • Podasz przepis, wykorzystując poznane wyrażenia ilościowe.

  • Utrwalisz tryb rozkazujący.