Bon appétit !
Smacznego!
W 2010 roku le repas gastronomique, francuską tradycję kulinarną, wpisano na listę światowego dziedzictwa niematerialnego UNESCO. Wyróżnienie to przyznano nie konkretnym daniom, a ogółowi praktyk związanych z posiłkami we Francji. Le repas gastronomique towarzyszy najważniejszym momentom w życiu jednostek i grup: narodzinom, ślubom, rocznicom, sukcesom i ważnym spotkaniom. Ma ściśle określony porządek: rozpoczyna się od aperitifu, po przystawce spożywane jest danie główne, zazwyczaj złożone z ryby lub mięsa oraz warzyw, a deser poprzedza deska serów. Liczy się jakość produktów, najlepiej kupowanych lokalnie, a także przyjemność płynąca z pieczołowicie dobranych smaków oraz wspólnego spędzania czasu.
Poznasz przepisy kulinarne z różnych krajów oraz produkty potrzebne do ich przygotowania.
Opowiesz o wybranym daniu.
Podasz przepis, wykorzystując poznane wyrażenia ilościowe.
Utrwalisz tryb rozkazujący.