Ilustracja dekoracyjna. Przedstawia są orzechy laskowe, orzechy włoskie oraz orzechy nerkowca w słoiczkach. Obok z nich znajduje się przepołowione i całe awokado, butelka z olejem oraz oliwki.
Biosynteza kwasów tłuszczowych
Bogatym źródłem kwasów tłuszczowych są orzechy, awokado oraz płynne tłuszcze roślinne.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
Organizm potrzebuje kwasów tłuszczowych do prawidłowego funkcjonowania. Są one jego budulcem (np. wchodzą w skład błon biologicznych) oraz stanowią źródło energii. Organizm pozyskuje kwasy tłuszczowe z pożywienia, ale również ma zdolność do ich syntetyzowania z innych związków chemicznych, np. cukrów.
Twoje cele
Opiszesz ogólny mechanizm biosyntezy kwasów tłuszczowych w komórkach.
Wyjaśnisz, jaką rolę pełni acetylokoenzym A w syntezie kwasów tłuszczowych.