Ilustracja przedstawia dwie lampki wina – jedna napełniona do połowy winem białym, druga czerwonym. Obok na okrągłej desce białe i ciemne kiści winogron, pomiędzy nimi kilka gałązek winorośli. W tle leżąca na podpórce beczułka z winem.
Fermentacja alkoholowa drożdży
Alkohol etylowy jest produktem fermentacji alkoholowej drożdży. Przy wytwarzaniu różnych gatunków alkoholi stosuje się odrębne szczepy: np. drożdże winiarskie, piwowarskie, gorzelnicze.
Źródło: pixabay.com, domena publiczna.
Drożdże, jednokomórkowe grzyby, są wykorzystywane w wielu procesach przemysłowych, a także w badaniach genetycznych. W warunkach beztlenowych przeprowadzają one proces fermentacji, którego produktami końcowymi są alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Etanol jest składnikiem wykorzystywanym np. do produkcji leków, napojów alkoholowych oraz biopaliw.
Twoje cele
Wyjaśnisz, na czym polega proces fermentacji alkoholowej.
Wymienisz sektory przemysłowe wykorzystujące proces fermentacji alkoholowej.
Omówisz znaczenie biologiczne procesu fermentacji alkoholowej.