Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RbfQzwXrGg6Ee
Ilustracja przedstawia dwie lampki wina – jedna napełniona do połowy winem białym, druga czerwonym. Obok na okrągłej desce białe i ciemne kiści winogron, pomiędzy nimi kilka gałązek winorośli. W tle leżąca na podpórce beczułka z winem.

Fermentacja alkoholowa drożdży

Alkohol etylowy jest produktem fermentacji alkoholowej drożdży. Przy wytwarzaniu różnych gatunków alkoholi stosuje się odrębne szczepy: np. drożdże winiarskie, piwowarskie, gorzelnicze.
Źródło: pixabay.com, domena publiczna.

Drożdże, jednokomórkowe grzyby, są wykorzystywane w wielu procesach przemysłowych, a także w badaniach genetycznych. W warunkach beztlenowych przeprowadzają one proces fermentacji, którego produktami końcowymi są alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Etanol jest składnikiem wykorzystywanym np. do produkcji leków, napojów alkoholowych oraz biopaliw.

Twoje cele
  • Wyjaśnisz, na czym polega proces fermentacji alkoholowej.

  • Wymienisz sektory przemysłowe wykorzystujące proces fermentacji alkoholowej.

  • Omówisz znaczenie biologiczne procesu fermentacji alkoholowej.