Przetwórca ryb przeprowadza obróbkę wstępną ryb oraz jadalnych bezkręgowców morskich, przetwarza i utrwala surowce pochodzące z rybołówstwa, produkuje i magazynuje przetwory rybne. Stosuje dokumentację technologiczną, wykorzystuje w tym celu specjalistyczny sprzęt i urządzenia, dokonuje oceny produktów w każdej fazie zabiegów technologicznych. Przetwórca ryb może wykonywać pracę indywidualnie lub w zespole.

R1JzLwlFO1waq
Mrożone ryby
Źródło: kathiriyagaurav0, Ryby, dostępny w internecie: freepik.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Z tego materiału dowiesz się między innymi:

  • na czym polega praca przetwórcy ryb,

  • jakie cechy powinien mieć przetwórca ryb,

  • w jaki sposób można zdobyć kwalifikacje niezbędne do wykonywania zawodu przetwórcy ryb,

  • dlaczego warto zostać przetwórcą ryb.