Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RwwfAfSQNxbwW
Zdjęcie przedstawia sześć okręgów na otwartym morzu. To zbiorniki służące do hodowli ryb. W pobliżu zbiorników stoi statek.

Łososie z akwakultury

Źródło: By Erik Christensen - Own work, CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, dostępny w internecie: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38663773.

Kiedy widzisz na półkach sklepowych różowe płaty łososia, pewnie nie zastanawiasz się, skąd pochodzą. A może kojarzysz je z pokazywanymi w filmach przyrodniczych rybami płynącymi w górę rzek i polującymi na nie niedźwiedziami? Nic bardziej mylnego. Łososie, które trafiają na stół, najczęściej pochodzą z akwakultury. Światowy popyt na ryby wzrasta bowiem z każdym rokiem. W latach 60. XX wieku konsumowano ich rocznie niespełna 10 kg na osobę, podczas gdy pod koniec drugiej dekady XXI wieku spożycie się podwoiło. Zaspokojenie popytu stwarza ryzyko nadmiernej eksploatacji łowisk, czyli tzw. przełowienia i obniżenia liczebności populacji dziko żyjących ryb. W odpowiedzi na to zagrożenie powstały akwakultury pozwalające na uzyskanie wydajności rzędu kilkuset ton ryb z jednego hektara powierzchni wody. Sprawdźmy, czy rzeczywiście są one dobrą alternatywą dla tradycyjnego rybołówstwa.

Twoje cele
  • Omówisz, czym jest akwakultura.

  • Wskażesz na mapie świata największe akwakultury łososia.

  • Określisz zasady hodowli łososia w akwakulturach.

  • Ocenisz wartości zdrowotne łososia hodowlanego.