Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R9JmRZ0hmhBk6
Zdjęcie przedstawia dwa całe jabłka i połowę jabłka. Leżą na okrągłej tacy, na której są jesienne liście brzozy.

Jak definiujemy stopień utlenienia i w jakim celu?

Rozkrojone jabłko brązowieje na skutek enzymatycznego utleniania. Pakowanie świeżych owoców w atmosferze beztlenowej, albo dodanie witaminy C jako przeciwutleniacza, powstrzymuje lub spowalnia ten proces.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Pierwiastkom, wchodzącym w skład związków chemicznych, można przypisać konkretne stopnie utlenienia, których nie powinno się utożsamiać z realnym ładunkiem danej cząsteczki. Określanie ich poprzez analizę struktury elektronowej molekuły jest bardzo niewygodne, dlatego ustalono szereg zasad, za pomocą których jest to możliwe w o wiele przyjemniejszy sposób. Czy wiesz, w jakim celu się je stosuje?

Twoje cele
  • Zdefiniujesz pojęcie stopnia utlenienia.

  • Wyjaśnisz reguły określania stopnia utlenienia.

  • Zastosujesz poznane reguły do określenia stopnia utlenienia pierwiastków w związkach nieorganicznych oraz organicznych.