Préparons un gâteau pour l'Épiphanie
Upieczmy ciasto na Trzech Króli
We Francji nieodłącznym zwyczajem towarzyszącym świętu Trzech Króli (une Épiphanie) jest degustacja ciasta zwanego galette des Rois, wykonanego z ciasta francuskiego (la pâte feuilletée) nadziewanego masą migdałową (une frangipane) lub jego odmian regionalnych, np. gâteau des Rois (inaczej la couronne des Rois) – ciasta drożdżowego z kandyzowanymi owocami. Tradycja ta sięga czasów starożytnego Rzymu i okresu saturnaliów, czasu pojednania i równości, kiedy to niewolnicy zasiadali do stołu wraz z panami, jak wolni ludzie. W okresie przesilenia zimowego (le solstice d’hiver), symbolem budzącego się nowego życia stało się ziarno bobu (une fève), które do dnia dzisiejszego jest ukrywane w świątecznym cieście, aby szczęśliwemu znalazcy przynieść tytuł króla wieczoru. Obecnie ma postać porcelanowej, ceramicznej lub plastikowej figurki i bywa obiektem zainteresowania nie tylko dzieci, ale i dorosłych kolekcjonerów (des fabophiles).
Indeks dolny Źródło: dostępny w internecie: https://fr.wikipedia.org/wiki/ [dostęp 13.01.2023], https://www.lexpress.fr [dostęp 13.01.2023], licencja: CC BY-SA 3.0. Indeks dolny koniec Źródło: dostępny w internecie: https://fr.wikipedia.org/wiki/ [dostęp 13.01.2023], https://www.lexpress.fr [dostęp 13.01.2023], licencja: CC BY-SA 3.0.
Opowiesz o francuskich tradycjach związanych ze świętem Trzech Króli.
Powtórzysz nazwy produktów spożywczych i czasowników potrzebnych do zrozumienia i sporządzenia przepisu.
Utrwalisz stosowanie rodzajników i wyrażeń ilościowych w przepisach kulinarnych.
Napiszesz przepis na świąteczne ciasto.