RWAa2ZHj07snw
Zdjęcie przedstawia talerz wypełniony jedzeniem. Znajdują się na nim: winogrona ciemne i zielone, różne rodzaje serów oraz jabłka, czereśnie i krakersy.

Medieval Cuisine

Źródło: dostępny w internecie: www.unsplash.com [dostęp 13.01.2022], domena publiczna.

Kuchnia średniowieczna

To, co jemy odzwierciedla czasy, w których żyjemy, oraz to, kim jesteśmy. Dieta ludzi bogatych różni się od diety osób ubogich. Zawsze tak było i pewnie nigdy się nie zmieni. Kiedy jest dobrobyt, posiłki są obfite i bogate w składniki odżywcze. W trudnych czasach zaciskania pasa je się cokolwiek, zazwyczaj te pokarmy, które są łatwo dostępne w danym momencie. Czy nasze współczesne posiłki bardzo się różnią od tego, co jedzono wiele wieków temu? Co kiedyś spożywano na dworach, a co w zwykłych, prostych domach? Ten materiał pozwoli ci poznać odpowiedzi na te pytania i być może skłoni cię do bardziej dokładnego przyjrzenia się własnej diecie.

pl
Twoje cele
  • Na podstawie przeczytanego tekstu oraz mapy myśli rozwiniesz słownictwo z zakresu żywienia, używając wyrażeń w różnych kontekstach, związkach frazeologicznych oraz transformacjach.

  • Przeanalizujesz tekst i używając nowo poznanych wyrażeń, wskażesz najbardziej zaskakujące dla ciebie fakty dotyczące kuchni średniowiecznej.

  • Napiszesz rozprawkę, w której przedstawisz zalety i wady diety opartej na średniowiecznych zasadach żywienia, co poszerzy twoje horyzonty i pozwoli zastanowić się nad własną dietą.