Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RYguyN4Wg3kUo
Zdjęcie przedstawiające sól kuchenną nałożoną na drewnianą łyżeczkę, część soli leży wysypana na blacie.

Jak produkuje się sól kuchenną z wody morskiej?

Sól morska stosowana jest w kuchni.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Z solą kuchenną spotykamy się na co dzień. Jest znana od ponad czterech tysiącleci, poprawia smak potraw, a w połączeniu z niskim kosztem oraz obfitością, z jaką występuje, stała się najpopularniejszą przyprawą. Skąd pochodzi i jak z oceanu trafia do opakowania?

Twoje cele
  • Wymienisz etapy produkcji soli morskiej z wody morskiej.

  • Zinterpretujesz diagram składu soli morskiej.

  • Zaprojektujesz doświadczenie pozwalające odróżnić wodę morską od wody destylowanej.