Zdjęcie przedstawia chleb na drewnianej desce. Obok niego znajduje się długi nóż z ząbkami. W lewym górnym rogu ilustracji widoczna jest margaryna oraz nóż do smarowania.
Metody biotechnologii tradycyjnej
Do produkcji pieczywa wykorzystuje się metody biotechnologii tradycyjnej.
Źródło: Unsplash, domena publiczna.
Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki, która stosuje procesy biologiczne na skalę przemysłową. Jej metody tradycyjne, które były znane już w starożytności, wykorzystują organizmy naturalnie występujące w przyrodzie. Przez stulecia były one skrupulatnie selekcjonowane, tak by za ich pomocą osiągnąć najlepsze parametry produkcji różnych wyrobów, np. pieczywa czy alkoholu.
Twoje cele
Zdefiniujesz pojęcia biotechnologii tradycyjnej i nowoczesnej.
Wyjaśnisz różnicę między biotechnologią tradycyjną a nowoczesną.
Podasz przykłady metod biotechnologii tradycyjnej.