Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RFDj3O5tPssQI
Zdjęcie przedstawia chleb na drewnianej desce. Obok niego znajduje się długi nóż z ząbkami. W lewym górnym rogu ilustracji widoczna jest margaryna oraz nóż do smarowania.

Metody biotechnologii tradycyjnej

Do produkcji pieczywa wykorzystuje się metody biotechnologii tradycyjnej.
Źródło: Unsplash, domena publiczna.

Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki, która stosuje procesy biologiczne na skalę przemysłową. Jej metody tradycyjne, które były znane już w starożytności, wykorzystują organizmy naturalnie występujące w przyrodzie. Przez stulecia były one skrupulatnie selekcjonowane, tak by za ich pomocą osiągnąć najlepsze parametry produkcji różnych wyrobów, np. pieczywa czy alkoholu.

Twoje cele
  • Zdefiniujesz pojęcia biotechnologii tradycyjnej i nowoczesnej.

  • Wyjaśnisz różnicę między biotechnologią tradycyjną a nowoczesną.

  • Podasz przykłady metod biotechnologii tradycyjnej.