Piekarz przygotowuje surowce do produkcji wyrobów piekarskich, takich jak: chleby, bułki, rogale, chałki, bułki słodkie i drożdżówki; sporządza ciasta pszenne, żytnie i mieszane oraz wyroby piekarskie specjalne i dietetyczne; formuje kęsy ciasta na wyroby piekarskie; przygotowuje kęsy ciasta do wypieku; przeprowadza wypiek wyrobów piekarskich; magazynuje wyroby piekarskie i przygotowuje je do ekspedycji; stosuje zasady zapewnienia bezpieczeństwa jakości zdrowotnej produkowanych wyrobów.

RBo93KmLSchuZ
Źródło: Miti, Witryna piekarni, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Z tego materiału dowiesz się między innymi:

  • na czym polega praca piekarza,

  • jakie cechy powinien mieć piekarz,

  • w jaki sposób można zdobyć kwalifikacje niezbędne do wykonywania zawodu,

  • dlaczego warto zostać piekarzem.