Zdjęcie przedstawia wałek do ciasta i uformowane z ciasta kulki w kształcie bułek.
Wodorosole
Stosowanie sody oczyszczonej do pieczenia pozwala na uzyskanie wyrośniętego i mocniej spulchnionego ciasta.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
Jednym z ciekawych przykładów stosowania chemii w świecie kulinarnym jest używanie do pieczenia tzw. sody oczyszczonej, która należy do grupy wodorowęglanów. Co sprawia, że ciasto rośnie? Otóż wspomniany wodorowęglan sodu reaguje z kwasami (np. kwaśnej śmietany), dzięki czemu uwalniane są pęcherzyki gazu, tlenku węgla(IV). W efekcie „unoszą” one ciasto ku górze. Czy znasz inne przykłady wodorosoli? A może wiesz, do czego się je stosuje?
Twoje cele
Na podstawie wzoru sumarycznego wodorosoli podasz jej nazwę.
Obliczysz stopień utlenienia metalu i reszty kwasowej na podstawie wzoru sumarycznego wodorosoli.
Zaproponujesz różne metody otrzymywania wodorosoli.
Zaprojektujesz doświadczenie na otrzymywanie wodorosoli.