Ilustracja przedstawia polimerazę RNA II – enzym, który katalizuje transkrypcję DNA do mRNA. Składa się z dwóch kolorowych łańcuchów, które są częściowo skręcone, a ich część jest rozerwana. Znajdują się w kolorowej chmurze umieszczonej na czarnym tle.
Fałdowanie białek w komórce i jego znaczenie
Polimeraza RNA II – enzym, który katalizuje transkrypcję DNA do mRNA. Aby mógł on prawidłowo funkcjonować, musi być odpowiednio sfałdowany.
Źródło: NIH Image Gallery, flickr.com, licencja: CC BY-NC 2.0.
Fałdowanie białek w komórce ma fundamentalne znaczenie dla jej funkcjonowania. Aby białko mogło pełnić swoją funkcję, musi nie tylko składać się z odpowiednich aminokwasów ułożonych w odpowiedniej kolejności, ale też mieć odpowiednią konformację. Zaburzenia procesu fałdowania białek powiązano z wieloma chorobami, w tym chorobą Alzheimera.
Twoje cele
Opiszesz mechanizm fałdowania białek z uwzględnieniem roli chaperonów.
Wyjaśnisz, dlaczego proces fałdowania białek musi zachodzić w komórkach.
Wymienisz zagrożenia płynące z nieprawidłowego sfałdowania łańcucha peptydowego.