RoPoIGCPbTfFt
Grafika przedstawia kuliste komórki bakterii.

Wirtualny mikroskop. Bakterie w laboratorium mikrobiologicznym

Ze względu na kształty bakterii dzieli się je na trzy podstawowe grupy: bakterie o kształcie kulistym, pałeczkowatym oraz spiralnym. Na zdjęciu paciorkowiec (Streptococcus) – przedstawiciel formy kulistej bakterii, tworzącej skupiska.
Źródło: Unsplash, domena publiczna.

Bakterie to organizmy jednokomórkowe o prostej budowie, osiągające wielkość od 0,2 do kilkudziesięciu mikrometrów (µm). Tworzą królestwo Prokaryota. W odróżnieniu od Eukaryota komórki bakterii nie zawierają wydzielonych struktur wewnątrzkomórkowych (organelli), takich jak mitochondria, lizosomy czy chloroplasty. Natomiast ważnym elementem strukturalnym komórek bakteryjnych jest sztywna ściana komórkowa. Różnice w jej budowie wykorzystywane są do identyfikacji bakterii za pomocą barwienia metodą Grama, pozwalającą zaklasyfikować bakterie jako Gram‑dodatnie lub Gram‑ujemne. Metoda ta, opracowana w 1884 r. przez Hansa Christiana Grama, obecnie jest standardową techniką stosowaną w mikrobiologii.

Twoje cele
  • Przeanalizujesz zasady przygotowania preparatu mikroskopowego.

  • Dokonasz obserwacji mikroskopowej bakterii.

  • Scharakteryzujesz etapy barwienia metodą Grama.

  • Rozpoznasz wybrane bakterie na preparacie mikroskopowym.