W czasach przedrolniczych i jeszcze przez długi okres po rewolucji neolitycznej podstawowym „słodzikiem” żywności i picia były owoce i miód. Współcześnie używamy oczywiście cukru, zazwyczaj otrzymywanego z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Sto gramów czystego cukru ma 390 kcal. Poza tym ma on niewielką wartość odżywczą. Cukier nie zawiera żadnych cennych substancji odżywczych, a jedynie dostarcza dużej porcji energii – jedna łyżeczka to około 39 kcal. To mniej więcej tyle, co około 100 g truskawek. W tym e‑materiale zapoznasz się z rozmieszczeniem upraw trzciny cukrowej i buraka cukrowego na świecie.
Podasz przykłady roślin cukrodajnych.
Wskażesz główne rejony upraw roślin cukrodajnych na świecie.
Przedstawisz tendencje w globalnej produkcji roślin cukrodajnych na świecie i podasz ich przyczyny.
Porównasz wymagania głównych roślin cukrodajnych i wyjaśnisz przyczyny rozmieszczenia upraw tych roślin na świecie.
Sformułujesz prawidłowości na temat związków między największymi obszarami upraw roślin cukrodajnych na świecie a ich głównymi producentami.