Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R150SUGktA6S4
Fotografia wykonana mikroskopem elektronowym przedstawia liczne bakterie E. coli. Są do podłużne, pomarańczowe pałeczki ułożone bezładnie na czarnym tle.

Operony indukowane – operon laktozowy

Operony to miejsca, w których zgrupowane są geny ulegające ekspresji lub ją wyciszające. Fotografia wykonana mikroskopem elektronowym przedstawia bakterie E. coli.
Źródło: NIAID, Flickr, licencja: CC BY 2.0.

W jaki sposób bakterie przystosowują się do zmian warunków zewnętrznych, np. braku substancji odżywczych? Odpowiedź na to pytanie pozostawała zagadką aż do roku 1965, kiedy odkryto operony u Escherichia coli i poznano zasady regulacji ekspresji genów u prokariontów. Badacze François JacobJacques Monod otrzymali za to odkrycie Nagrodę Nobla.

Twoje cele
  • Omówisz budowę operonu laktozowego.

  • Wyjaśnisz działanie operonu laktozowego.

  • Opiszesz funkcje operatora i promotora.

  • Omówisz typy kontroli aktywności operonu.