Fotografia wykonana mikroskopem elektronowym przedstawia liczne bakterie E. coli. Są do podłużne, pomarańczowe pałeczki ułożone bezładnie na czarnym tle.
Operony indukowane – operon laktozowy
Operony to miejsca, w których zgrupowane są geny ulegające ekspresji lub ją wyciszające. Fotografia wykonana mikroskopem elektronowym przedstawia bakterie E. coli.
Źródło: NIAID, Flickr, licencja: CC BY 2.0.
W jaki sposób bakterie przystosowują się do zmian warunków zewnętrznych, np. braku substancji odżywczych? Odpowiedź na to pytanie pozostawała zagadką aż do roku 1965, kiedy odkryto operony u Escherichia coli i poznano zasady regulacji ekspresji genów u prokariontów. Badacze François Jacob i Jacques Monod otrzymali za to odkrycie Nagrodę Nobla.
Twoje cele
Omówisz budowę operonu laktozowego.
Wyjaśnisz działanie operonu laktozowego.
Opiszesz funkcje operatora i promotora.
Omówisz typy kontroli aktywności operonu.