Czy to nie ciekawe?
W wysokich górach zaparzenie dobrej herbaty może być problematyczne. Potrzebna jest do tego celu woda o temperaturze 95 - 96Indeks górny 00C. Czy w górach, gdzie ciśnienie atmosferyczne jest niższe niż na nizinach, woda może mieć taką temperaturę? W bazie himalaistów na wysokości 6000 m n. p. m. panuje średnie ciśnienie około 450 hPa. Woda wrze tam już w temperaturze 80Indeks górny 00C. Herbata raczej się nie uda. W tym e‑materiale możesz zbadać w naszym wirtualnym laboratorium zjawisko zależności temperatury wrzenia od ciśnienia.
poznasz procesy, które przebiegają podczas wrzenia cieczy,
zrozumiesz, jaki jest związek ciśnienia pary nasyconej z temperaturą wrzenia,
zrozumiesz, dlaczego temperatura wrzenia rośnie wraz z ciśnieniem zewnętrznym,
zbadasz w wirtualnym laboratorium wpływ ciśnienia na temperaturę wrzenia wody.