Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R19awsPQiO02p
Zdjęcie okładkowe (poglądowe) przedstawia bąbelki wody utworzone na powierzchni wody. Na tle zdjęcia umieszczono tytuł "Badanie wpływu ciśnienia na temperaturę wrzenia wody".

Badanie wpływu ciśnienia na temperaturę wrzenia wody

Źródło: dostępny w internecie: https://pixabay.com/pl/photos/woda-b%c4%85belki-makro-ciek%c5%82y-1011160/ [dostęp 12.06.2022], domena publiczna.

Czy to nie ciekawe?

W wysokich górach zaparzenie dobrej herbaty może być problematyczne. Potrzebna jest do tego celu woda o temperaturze 95 - 96Indeks górny 0C. Czy w górach, gdzie ciśnienie atmosferyczne jest niższe niż na nizinach, woda może mieć taką temperaturę? W bazie himalaistów na wysokości 6000 m n. p. m. panuje średnie ciśnienie około 450 hPa. Woda wrze tam już w temperaturze 80Indeks górny 0C. Herbata raczej się nie uda. W tym e‑materiale możesz zbadać w naszym wirtualnym laboratorium zjawisko zależności temperatury wrzenia od ciśnienia.

RvX1RsPnSEKsI
Rys. a. Temperatura wrzenia wody w górach jest niższa niż na nizinach.
Źródło: dostępny w internecie: https://pixabay.com/pl/photos/g%c3%b3ra-g%c5%82az-mech-zielony-ro%c5%9blin-2596995/ [dostęp 12.06.2022], domena publiczna.
Twoje cele
  • poznasz procesy, które przebiegają podczas wrzenia cieczy,

  • zrozumiesz, jaki jest związek ciśnienia pary nasyconej z temperaturą wrzenia,

  • zrozumiesz, dlaczego temperatura wrzenia rośnie wraz z ciśnieniem zewnętrznym,

  • zbadasz w wirtualnym laboratorium wpływ ciśnienia na temperaturę wrzenia wody.