Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RgAtOz1wzcF3V

Badanie czasu doprowadzenia cieczy do wrzenia przez ogrzewanie dołu i góry naczynia

Źródło: dostępny w internecie: https://pixabay.com/photos/boiling-water-bubbles-cooking-water-1632332/ [dostęp 12.05.2023].

Czy to nie ciekawe?

Aby zagotować wodę zawsze podgrzewamy ją od dołu (Fot. a.). Ale właściwie dlaczego? Czy nie dałoby się jej zagotować podgrzewając od góry? Sprawdzisz to w naszym wirtualnym laboratorium.

R1OSAP7Hw8pGA
Fot. a. Gotując wodę w garnku, czy w czajniku elektrycznym, zawsze podgrzewamy ją od dołu. Czy ma to uzasadnienie fizyczne. Czy czajniki elektryczne z grzałką umieszczoną na górze nie byłyby przypadkiem efektywniejsze?
Źródło: dostępny w internecie: https://pixabay.com/photos/cooking-lunch-kitchen-couple-pot-1861487/ [dostęp 16.03.2022].
Twoje cele
  • poznasz sposoby przekazu ciepła poprzez konwekcję i przewodzenie,

  • zrozumiesz różnice między obydwoma zjawiskami,

  • zbadasz w wirtualnym laboratorium, czy podgrzewanie wody od dołu i z góry daje ten sam efekt,

  • dowiesz się, jaki jest najskuteczniejszy sposób ogrzewania wody.