Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1aZOdUfgMOaa
Zdjęcie przedstawia spirulinę na drewnianej łyżce. Spirulina to drobno sproszkowane algi w kolorze zielononiebieskim. Łyżka jest duża, z jasnego drewna, znajduje się na niej proszek, obok rozsypana jest jego niewielka ilość.

Pochodne aminokwasów i ich znaczenie biologiczne

Wśród produktów spożywczych spirulina – sproszkowane zielononiebieskie algi – znajduje się na drugim miejscu pod względem zawartości tryptofanu.
Źródło: Nouchkac, Pixabay, domena publiczna.

Przekształcenia, jakim ulegają aminokwasy, prowadzą do powstawania ich pochodnych, do których należą: aminy biogenne (np. cysteamina – stosowana w leczeniu choroby popromiennej), niektóre hormony (np. tyroksyna – wspomagająca wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego oraz pobudzająca rozpad tłuszczów) i neuroprzekaźniki (np. serotonina i dopamina – biorące udział w regulacji snu). Pełnią one w organizmie człowieka wiele istotnych funkcji biologicznych.

Twoje cele
  • Opiszesz, jakim przekształceniom ulegają aminokwasy w komórkach.

  • Wyjaśnisz, jak powstają aminy biogenne, i wskażesz ich przykłady.

  • Wskażesz, jakie związki biologicznie czynne powstają z aminokwasów.

  • Określisz, jaką funkcję pełnią w organizmie hormony będące pochodnymi aminokwasów.