Czy to nie ciekawe?
Radiacyjne utrwalanie żywności jest z jedną metod konserwacji ziół, warzyw, owoców, czy mięsa. Wystawienie żywności na działanie promieniowania jonizującego nie sprawia, że jedzenie staje się promieniotwórcze, nie obniża istotnie wartości odżywczych jedzenia i nie powoduje zmian w smaku, teksturze, czy wyglądzie. W tym e‑materiale dowiesz się więcej na temat tego, jak promieniowanie jonizujące jest wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
W tym e‑materiale:
dowiesz się, na czym polega proces radiacyjnego utrwalania żywności,
poznasz różne metody utrwalania żywności wykorzystujące promieniowanie jonizujące,
zrozumiesz, dlaczego kobalt‑60 jest używany jako źródło promieniowania jonizującego w procesie radiacyjnego utrwalania żywności,
oszacujesz czas eksploatacji źródła kobaltowego,
poznasz i ocenisz argumenty przemawiające za poglądem, że radiacyjne utrwalanie żywności jest bezpieczne dla konsumentów.