Wypoczywając nad morzem wielu z was niechcący lub całkiem celowo, posmakowało wody. Dlatego, na pytanie o właściwości wody morskiej, większość osób instynktownie powie, że jest słona. Mało kto zwraca uwagę na inne cechy, jak barwa lub przejrzystość wody. W tym wypadku to zmysł smaku definiuje główną właściwość wody morskiej.
Nasuwa się pytanie, skąd pochodzą substancje wpływające na smak wody morskiej? To jedno z zagadnień przyrodniczych, na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Pewna część związków obecnych w wodzie morskiej, pochodzi jeszcze z odległych czasów, kiedy formowała się skorupa ziemska oraz atmosfera i hydrosfera. Podczas erupcji wulkanicznych powstawały wówczas ogromne ilości związków chemicznych. Te, które były w stanie gazowym, przeniknęły bezpośrednio do atmosfery, a następnie wraz z opadami zasiliły Wszechocean. Część substancji uwięziona została natomiast w skałach, podczas procesu krystalizacji magmy. Przez ostatnie kilkaset milionów lat skały ulegały wietrzeniu, a składniki były stopniowo wypłukiwane i wraz z odpływem rzecznym trafiały do oceanów. Proces ten trwa nadal. Każdego roku rzeki transportują do oceanów około 3,2 mld ton rozpuszczonych soli.
Dokonasz analizy składu chemicznego wody morskiej.
Wymienisz główne sole, gazy oraz inne substancje występujące w wodzie morskiej.
Scharakteryzujesz przyrodnicze i gospodarcze znaczenie składników wody morskiej.