Podstawową jednostką organizmów żywych jest komórka. W wyniku podziałów i przekształcania się komórek powstają różnorodne tkanki: wielokomórkowe zespoły zajmujące dane miejsce w organizmie i pełniące odpowiednie funkcje. Z kolei z tkanek zbudowane są struktury zwane narządami. Różne narządy współdziałają ze sobą, tworząc układy, które są wyspecjalizowane w pełnieniu określonych zadań. Dzięki tej współpracy możliwe jest utrzymanie równowagi w organizmie, czyli homeostazy.

R1CAdm5LTbKp9
Poszczególne układy narządów człowieka współdziałają ze sobą, aby utrzymać na prawidłowym poziomie: temperaturę ciała, stężenie glukozy we krwi oraz ilość wody w organizmie. Są to jedne z najważniejszych parametrów wpływających na homeostazę.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Aby zrozumieć poruszane w tym materiale zagadnienia, przypomnij sobie:
  • jaka jest rola poszczególnych układów narządów w organizmie;

  • jaka jest rola wody w organizmie;

  • do jakich celów wykorzystywana jest glukoza w organizmie;

  • czym jest metabolizm.

Twoje cele
  • Wyjaśnisz, czym jest homeostaza.

  • Wykażesz współdziałanie poszczególnych układów narządów w utrzymaniu na określonym poziomie temperatury ciała, stężenia glukozy we krwi oraz ilości wody w organizmie.

bg‑azure

1. Homeostaza – równowaga wewnętrzna organizmu

Podstawą prawidłowego funkcjonowania komórek i całego organizmu człowieka jest homeostazahomeostazahomeostaza, czyli utrzymanie stałych wartości parametrów wewnętrznego środowiska organizmu mimo zmiennych warunków zewnętrznych. Do podstawowych parametrów życiowych należą m.in.:

  • temperatura ciała;

  • stężenie glukozy we krwi;

  • ilość wody w organizmie.

Ich rozregulowanie skutkuje zaburzeniem homeostazy. Stan ten prowadzi do chorób, a czasami nawet do śmierci.

W utrzymaniu homeostazy biorą udział układ nerwowy, dokrewny (hormonalny) i immunologiczny.

bg‑azure

2. Regulacja temperatury ciała

Prawidłowa temperatura ciała człowieka jest stała i wynosi średnio 36,6°C. Kontrolę nad jej utrzymaniem sprawuje układ nerwowy. Ośrodek termoregulacjitermoregulacjatermoregulacji znajduje się w podwzgórzupodwzgórzepodwzgórzu.

Człowiek oddaje ciepło do otoczenia przez:

  • skórę – pocenie się;

  • układ oddechowy – z wydychanym powietrzem;

  • układ pokarmowy – z kałem;

  • układ moczowy – oddawanie moczu.

Temperatura ciała utrzymuje się na stałym poziomie dzięki przemianom metabolicznym zachodzącym w komórkach, które wytwarzają ciepło w ilości wyrównującej jego utratę.

Gdy jednak temperatura otoczenia jest niska (wynosi np. 2°C), utrata ciepła z powierzchni skóry się nasila. Obniżenie temperatury skóry odbierane jest przez ośrodek termoregulacji, który uruchamia reakcje homeostatyczne ograniczające utratę ciepła i zwiększające jego wytwarzanie:

  • skurcz naczyń skórnych;

  • zmniejszenie częstości oddechów;

  • drżenie mięśni;

  • zwiększenie tempa przemiany materii.

Kiedy natomiast temperatura otoczenia jest wysoka, ośrodek termoregulacji decyduje o włączeniu reakcji zwiększających utratę ciepła z organizmu:

  • rozkurcz naczyń skórnych;

  • zwiększenie częstości oddechów;

  • zwiększenie wydzielania potu;

  • zmniejszenie tempa przemiany materii.

RbMdbnmHm9Agr1
Regulacja temperatury ciała.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Wskutek długotrwałego przebywania w zimnym, wietrznym i wilgotnym środowisku wychładzanie organizmu zachodzi szybciej niż wytwarzanie w nim ciepła. Następuje wówczas nadmierne obniżenie temperatury ciała, czyli dochodzi do tzw. hipotermiihipotermiahipotermii. Stan ten wywołuje wiele reakcji organizmu: pojawiają się dreszcze, maleje częstość oddechów, obniża się ciśnienie tętnicze, a czynność serca i procesy przemiany materii ulegają spowolnieniu. Śmierć następuje przy obniżeniu wewnętrznej temperatury ciała do ok. 22°C.

Natomiast nadmierne podwyższenie temperatury ciała, czyli gorączkagorączkagorączka (u człowieka jest to temperatura ciała przekraczająca 38°C), występuje na skutek podrażnienia ośrodka termoregulacji w podwzgórzu. Działanie gorączkotwórcze mają różne substancje, m.in. toksyny bakteryjne i wirusowe oraz produkty rozpadu tkanek po urazach i oparzeniach.

Wysoka i długotrwała gorączka zaburza funkcjonowanie wielu narządów i układów: obciąża serce, przyspieszając jego pracę, pobudza układ nerwowy, powoduje rozpad białek i wydalanie produktów ich rozpadu, zwiększa stężenie glukozy we krwi i przyczynia się do obecności białka w moczu. Temperatura ciała przekraczająca 41,5°C może prowadzić do śmierci.

bg‑azure

3. Regulacja stężenia glukozy we krwi

W utrzymaniu stałej masy ciała kluczowa jest równowaga między energią dostarczaną do organizmu a energią zużywaną. Energia dostarczana jest organizmowi z pożywieniem. Kontrolę nad ilością przyjmowanego pokarmu, a zatem nad ilością dostarczanej energii, sprawuje podwzgórze, w którym zlokalizowane są ośrodki głodusytości.

Po posiłku wzrasta stężenie glukozy we krwi, co prowadzi do aktywacji ośrodka sytości – hamującego apetyt.

Kiedy stężenie glukozy we krwi spada, zostaje aktywowany ośrodek głodugłódgłodu – wyzwalający mechanizm poszukiwania, zdobywania i przyjmowania pożywienia.

Rc6sz8NX434bl1
Regulacja stężenia glukozy we krwi.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Za regulację stężenia glukozy we krwi odpowiada również układ dokrewny (hormonalny). U ludzi norma stężenia tego cukru we krwi na czczo wynosi 70–99 mg/dl. Homeostaza glukozy zależy od antagonistycznego działania insuliny i glukagonu – hormonów wydzielanych przez trzustkę.

Kiedy stężenie glukozy we krwi wzrasta ponad normę, wydzielana jest insulinainsulinainsulina, która powoduje pobieranie glukozy z krwi do komórek ciała, zmniejszając stężenie glukozy we krwi.

Kiedy zaś stężenie glukozy we krwi spada poniżej normy, wydzielany jest glukagonglukagonglukagon, który zwiększa uwalnianie glukozy do krwi z magazynów energii, np. z glikogenu w wątrobie, powodując wzrost stężenia glukozy we krwi.

R1TBvF91z90ny1
Hormonalna regulacja stężenia glukozy we krwi.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Obniżenie stężenia glukozy we krwi poniżej prawidłowych wartości to hipoglikemiahipoglikemiahipoglikemia (inaczej: niedocukrzenie krwi). Jej przyczynami mogą być: niedostateczna ilość węglowodanów w diecie, długotrwały wysiłek fizyczny, spożywanie alkoholu, przedawkowanie insuliny. Objawami hipoglikemii są uczucie głodu, osłabienie, obfite pocenie się, drgawki, a nawet śpiączka hipoglikemicznaśpiączka hipoglikemicznaśpiączka hipoglikemiczna.

Wzrost stężenia glukozy we krwi ponad normę to hiperglikemiahiperglikemiahiperglikemia (inaczej: przecukrzenie krwi). Do przyczyn hiperglikemii należą m.in.:

  • nieprawidłowa dieta złożona z obfitych posiłków zawierających nadmierną ilość węglowodanów;

  • niedobór insuliny;

  • insulinoopornośćinsulinoopornośćinsulinooporność, czyli zmniejszająca się wrażliwość komórek na działanie insuliny;

  • mała aktywność fizyczna;

  • sytuacje stresowe;

  • stany zwiększające zapotrzebowanie na insulinę: infekcje, operacje, nasilone dolegliwości bólowe, zawał serca, udar mózgu;

  • przyjmowanie leków sterydowych i przeciwdepresyjnych.

Hiperglikemia kilkukrotnie potwierdzona w badaniach laboratoryjnych świadczy o rozwoju cukrzycy. Jest to choroba przewlekła, która wymaga monitorowania stężenia glukozy we krwi, a także stosowania leków i odpowiedniej diety. Przy znacznej hiperglikemii na ogół występują takie objawy, jak: zwiększona częstotliwość oddawania moczu, wzmożone pragnienie, chudnięcie i senność. Nieleczona lub nieprawidłowo leczona cukrzyca prowadzi do uszkodzenia różnych narządów, zwłaszcza oczu, nerek, nerwów, serca oraz naczyń krwionośnych.

bg‑azure

4. Regulacja ilości wody w organizmie

Woda to podstawowy składnik organizmu: stanowi od 60 do 65% masy ciała u mężczyzn i od 50 do 55% masy ciała u kobiet. Za regulację ilości wody w organizmie odpowiadają układ nerwowy i dokrewny.

Informacje o ilości wody w organizmie odbierane są przez receptoryreceptorreceptory w naczyniach krwionośnych, które przekazują je dalej, do podwzgórza.

Niedobór wody w organizmie powoduje wzrost intensywności jej odzyskiwania w nerkach, w wyniku czego dochodzi do zagęszczenia moczu. Konieczne jest wówczas uzupełnienie zapasów wody poprzez spożycie płynów, w związku z czym pojawia się odczucie pragnieniapragnieniepragnienia.

Kiedy w organizmie występuje nadmiar wody, przyspieszone zostaje tempo jej usuwania. Skutkuje to zwiększeniem objętości moczu i częstości jego wydalania. Woda usuwana jest także z kałem, potem oraz parą wodną podczas oddychania.

Zwiększona resorpcjaresorpcjaresorpcja wody, gdy jej ilość w organizmie jest niewystarczająca, zachodzi w wyniku wzmożonego wydzielania hormonu antydiuretycznego (wazopresyny, ADH) z przysadki mózgowej do krwiobiegu. W kanalikach zbiorczych w nerce ADH powoduje zwiększenie przepuszczalności nabłonka dla wody, wskutek czego dochodzi do zagęszczenia moczu i zredukowania jego objętości.

RcZMhnO3U1nVJ1
Schemat przedstawia proces regulacji ilości wody w organizmie. Numerem 1 oznaczono podwzgórze. Receptory w podwzgórzu zapoczątkowują wydzielanie hormonu antydiuretycznego (ADH) z przysadki mózgowej. Numerem 2 oznaczono szklankę wody. Napis. Poczucie pragnienia. Numer 3: Picie wody zwiększa ilość wody w organizmie. Numerem 4 oznaczono nefrony. Napis. Resorpcja wody powoduje zagęszczenie moczu. Numer 5: Prawidłowa ilość wody w organizmie. Numer 6: Utrata wody przez organizm, np. z potem.
Regulacja ilości wody w organizmie.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Zaburzenia gospodarki wodnej organizmu, które pojawiają się w następstwie nadmiernej utraty wody, to odwodnienieodwodnienieodwodnienie. Może być ono spowodowane biegunką, wymiotami, zwiększonym wydalaniem moczu, nadmierną potliwością lub ograniczonym przyjmowaniem wody. Odwodnienie prowadzi do upośledzenia czynności nerek, mózgu i zaburzeń w krążeniu. Bez wody człowiek może przeżyć zaledwie 4–7 dni.

PrzewodnienieprzewodnieniePrzewodnienie, nazywane również zatruciem wodnym, to zaburzenie gospodarki wodnej spowodowane nadmiernym spożyciem wody lub upośledzeniem funkcji nerek i zaburzeniem wydalania płynów. Objawia się wzrostem ciśnienia tętniczego i akcji serca, nagłym wzrostem masy ciała związanym z nadmiarem płynów w organizmie, a także obrzękiem mózgu.

bg‑azure

5. Współdziałanie narządów w utrzymaniu homeostazy

R1ASAKYvE54jb1
Film nawiązujący do treści omawiających sposoby działania homeostazy w ludzkim ciele. Jej regulacji oraz mechanizmów.
2]
1
Polecenie 1
R9nyifL90GUS3
Wyjaśnij, jaka jest rola receptorów i efektorów w regulacji poziomu parametrów wewnętrznych organizmu. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 2
RxpdiVaxz0FAh
Skonstruuj tabelę, w której podasz, jak organizm chroni się przed wychłodzeniem oraz przegrzaniem. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 3
R1LcpDQdmYW4G
Opisz, w jaki sposób regulowane jest przez ośrodki głodu i sytości stężenie glukozy we krwi. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

glukagon
glukagon

hormon trzustki, który wzmaga rozpad glikogenu w wątrobie, przez co podnosi stężenie glukozy we krwi

głód
głód

stan organizmu związany z niedoborem lub brakiem pożywienia

gorączka
gorączka

podwyższenie temperatury ciała powyżej normy fizjologicznej; u człowieka powyżej 38°C

hiperglikemia
hiperglikemia

zwiększenie się zawartości glukozy we krwi powyżej normy fizjologicznej; u człowieka powyżej 99 mg/dl na czczo

hipoglikemia
hipoglikemia

obniżenie się zawartości glukozy we krwi poniżej normy; u człowieka poniżej 70 mg/dl na czczo

hipotermia
hipotermia

stan obniżonej temperatury ciała – poniżej normy fizjologicznej; u człowieka poniżej 35°C

homeostaza
homeostaza

utrzymywanie przez organizm względnie stałych parametrów środowiska wewnętrznego, np. temperatury, stężenia glukozy we krwi i ilości wody w organizmie

insulina
insulina

hormon trzustki regulujący szybkość zużywania glukozy przez tkanki (umożliwia magazynowanie glikogenu w wątrobie i mięśniach); bierze udział w przetwarzaniu węglowodanów w tłuszcze

insulinooporność
insulinooporność

zaburzenie homeostazy glukozy, polegające na zmniejszeniu wrażliwości mięśni, tkanki tłuszczowej, wątroby i innych tkanek na insulinę pomimo jej prawidłowego bądź podwyższonego poziomu we krwi

odwodnienie
odwodnienie

stan chorobowy powstały w wyniku utraty wody przez organizm

podwzgórze
podwzgórze

struktura mózgowia, w której znajdują się ośrodki regulujące podstawowe funkcje życiowe i popędy, takie jak: pobieranie pokarmu i wody, termoregulacja, popęd płciowy, lęk i agresja

pragnienie
pragnienie

popęd ukierunkowujący zachowanie się zwierzęcia lub człowieka na pobranie wody z otoczenia

przewodnienie
przewodnienie

nadmiar wody w organizmie

receptor
receptor

każde z zakończeń komórek nerwowych lub wyspecjalizowana komórka, które odbierają określone bodźce i przekazują je w postaci impulsów do ośrodków nerwowych

resorpcja
resorpcja

proces wchłaniania wody i rozpuszczonych w niej związków do organizmu ze środowiska lub do komórek z ich otoczenia

śpiączka hipoglikemiczna
śpiączka hipoglikemiczna

utrata przytomności będąca skutkiem niskiego stężenia cukru we krwi (poniżej 20 mg/dl)

termoregulacja
termoregulacja

regulacja temperatury ciała

Zadania

RfLHeMfJ0iH4z1
Ćwiczenie 1
Zaznacz poprawna dokończenie zdania.
Homeostaza to... Możliwe odpowiedzi: 1. utrzymywanie przez organizm zwierzęcy względnie stałych parametrów środowiska wewnętrznego., 2. utrzymywanie przez organizm roślinny względnie stałych parametrów środowiska wewnętrznego., 3. utrzymywanie przez organizm zwierzęcy różnych parametrów środowiska wewnętrznego., 4. utrzymywanie przez organizm zwierzęcy względnie stałych parametrów środowiska zewnętrznego.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RzVNyTj9Entfi1
Ćwiczenie 2
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1CQQxyajpHdJ1
Ćwiczenie 3
grupa 1 Możliwe odpowiedzi: 1. element 3 grupy 1, 2. element 3 grupy 2, 3. element 1 grupy 1, 4. element 4 grupy 1, 5. element 2 grupy 2, 6. element 1 grupy 2, 7. element 2 grupy 1 grupa 2 Możliwe odpowiedzi: 1. element 3 grupy 1, 2. element 3 grupy 2, 3. element 1 grupy 1, 4. element 4 grupy 1, 5. element 2 grupy 2, 6. element 1 grupy 2, 7. element 2 grupy 1
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RIXpCk2UGm3Ge2
Ćwiczenie 4
Wstaw w tekst odpowiednie określenia. W następstwie nadmiernej utraty wody przez organizm dochodzi do 1. przewodnienia, 2. biegunki, 3. biegunką, 4. wzrostem, 5. zatrucia wodnego, 6. 1 dzień, 7. zaburzeniem wydalania płynów, 8. upośledzenia funkcji nerek, 9. spadkiem, 10. wymiotów, 11. 15 dni, 12. Odwodnienie, 13. odwodnienia, 14. Przewodnienie, 15. od 4 do 7 dni. Może być to spowodowane m.in. 1. przewodnienia, 2. biegunki, 3. biegunką, 4. wzrostem, 5. zatrucia wodnego, 6. 1 dzień, 7. zaburzeniem wydalania płynów, 8. upośledzenia funkcji nerek, 9. spadkiem, 10. wymiotów, 11. 15 dni, 12. Odwodnienie, 13. odwodnienia, 14. Przewodnienie, 15. od 4 do 7 dni. Bez wody człowiek może przeżyć 1. przewodnienia, 2. biegunki, 3. biegunką, 4. wzrostem, 5. zatrucia wodnego, 6. 1 dzień, 7. zaburzeniem wydalania płynów, 8. upośledzenia funkcji nerek, 9. spadkiem, 10. wymiotów, 11. 15 dni, 12. Odwodnienie, 13. odwodnienia, 14. Przewodnienie, 15. od 4 do 7 dni.
1. przewodnienia, 2. biegunki, 3. biegunką, 4. wzrostem, 5. zatrucia wodnego, 6. 1 dzień, 7. zaburzeniem wydalania płynów, 8. upośledzenia funkcji nerek, 9. spadkiem, 10. wymiotów, 11. 15 dni, 12. Odwodnienie, 13. odwodnienia, 14. Przewodnienie, 15. od 4 do 7 dni to zaburzenie gospodarki wodnej, które może być wynikiem 1. przewodnienia, 2. biegunki, 3. biegunką, 4. wzrostem, 5. zatrucia wodnego, 6. 1 dzień, 7. zaburzeniem wydalania płynów, 8. upośledzenia funkcji nerek, 9. spadkiem, 10. wymiotów, 11. 15 dni, 12. Odwodnienie, 13. odwodnienia, 14. Przewodnienie, 15. od 4 do 7 dni. Objawia się m.in. nagłym 1. przewodnienia, 2. biegunki, 3. biegunką, 4. wzrostem, 5. zatrucia wodnego, 6. 1 dzień, 7. zaburzeniem wydalania płynów, 8. upośledzenia funkcji nerek, 9. spadkiem, 10. wymiotów, 11. 15 dni, 12. Odwodnienie, 13. odwodnienia, 14. Przewodnienie, 15. od 4 do 7 dni masy ciała.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RE92ggOdiy2S62
Ćwiczenie 5
Łączenie par. Oceń, czy poniższe stwierdzenia są prawdziwe, czy fałszywe.. Obniżenie stężenie glukozy we krwi poniżej wartości prawidłowych (100-120 mg/dL) to hipoglikemia, inaczej niedocukrzenie krwi.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Spadek stężenia glukozy we krwi prowadzi do aktywacji ośrodka sytości, który wyzwala mechanizm poszukiwania, zdobywania i przyjmowania pokarmów.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Hiperglikemia zawsze świadczy o cukrzycy.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Po posiłku aktywowany zostaje ośrodek sytości, znajdujący się w podwzgórzu.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1R4VS4j47Thi21
Ćwiczenie 6
Odpowiedz na pytania lub uzupełnij tekst. 1. Pytanie pierwsze, 2. Pytanie drugie
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
31
Ćwiczenie 7

Stężenie glukozy w organizmie pacjenta nr 1 o godz. 7.00, przed śniadaniem, wyniosło 88 mg/dl, natomiast pacjenta nr 2 – 140 mg/dl.

R1HHGE0N32usf
Określ, u którego pacjenta występują zaburzenia w homeostazie glukozy. Odpowiedź uzasadnij. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
31
Ćwiczenie 8
R6dVPdt5dbDPh
Wyjaśnij, dlaczego podczas intensywnego treningu w wysokiej temperaturze masa ciała maleje. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑azure

Notatnik

REAwLoegWDjQk
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Bibliografia

Internetowa encyklopedia PWN, Wydawnictwo Naukowe PWN.

Konturek. Fizjologia człowieka, red. T. Brzozowski, Edra Urban & Partner, Wrocław 2019.

Water Science School, The Water in You: Water and the Human Body, USGS, 22.05.2019, www.usgs.gov/special‑topics/water‑science‑school/science/water‑you‑water‑and‑human‑body [dostęp: 5.11.2022].