Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kelner powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich:
sporządzania potraw i napojów w części handlowo‑usługowej zakładu gastronomicznego,
wykonywania czynności związanych z obsługiwaniem gości,
rozliczania usług kelnerskich.
„Na co dzień zajmujemy się obsługą gości w lokalu gastronomicznym”.
Łukasz, kelner
64,4 tys. placówek gastronomicznych to 64,4 tys. miejsc pracy kelnera.
Przykładowe zadania zawodowe
Sporządzanie potraw i napojów w części handlowo‑usługowej zakładu gastronomicznego
Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe kelnera.
Zdjęcie pierwsze przedstawia parzenie kawy. Pokazana jest kobieta w fartuchu kuchennym, która stoi przed blatem. Na blacie jest ekspres ciśnieniowy do kawy i filiżanki. Kobieta podstawia pod rurkę w ekspresie metalowy kubek.
Zdjęcie drugie przedstawia prezentację sporządzonej potrawy. Pokazany jest kelner, który trzyma w dłoni talerz z przyrządzonym i przyozdobionym daniem. Na talerzu znajduje się sałatka warzywna.
Zdjęcie trzecie przedstawia sporządzanie gorących napojów. Przy ladzie pokazani są mężczyzna i kobieta, którzy mają na sobie fartuchy. Kobieta sporządza kawę w ekspresie ciśnieniowym, a mężczyzna przygląda się jej.
Zdjęcie czwarte przedstawia przygotowanie poczęstunku dla gości. Na długim stole pokrytym białym obrusem rozstawione są kieliszki do szampana. Kelner nalewa szampana do każdego kieliszka. W tle widoczni są inni kelnerzy, którzy również przygotowują poczęstunki.
Zdjęcie piąte przedstawia sporządzanie chłodnych napojów. Dwóje kelnerów stoi przy blacie. Przed nimi rozstawione są tace ze szklankami. Kelnerzy nalewają do nich napoje z dzbanków.
Zdjęcie szóste przedstawia sporządzanie napoju alkoholowego. Kelner w czarnej koszuli i kamizelce stoi za barem, na którym jest szklanka z napojem. Kelner dodaje do niego kostki lodu. W tle widoczne są półki z alkoholami.
Wykonywanie czynności związanych z obsługiwaniem gości
Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe kelnera.
Zdjęcie pierwsze przedstawia podanie i prezentację karty menu. Pokazany jest kelner, który stoi przy stoliku, przy którym siedzą trzy osoby. Okrągłe stoliki w pomieszczeniu pokryte są żółtymi obrusami. Kelner rozmawia z gośćmi restauracji.
Zdjęcie drugie przedstawia przyjmowanie zamówienia. Pokazany jest kelner w białej koszuli, krawacie i kamizelce. Stoi obok starszego mężczyzny siedzącego przy stoliku. Kelner ma w dłoniach długopis i notatnik.
Zdjęcie trzecie przedstawia serwowanie zamówionych napojów. Kelner ubrany w kamizelkę i białą koszulę z podwiniętymi rękawami niesie trzy kufle z piwem.
Prezentacja przedstawia przykładowe zadania zawodowe kelnera.
Zdjęcie pierwsze przedstawia przykład obsługi i rozliczania klientów. Pokazany jest kelner nalewający wino do kieliszka. Na przedramieniu ma powieszoną serwetę.
Krok pierwszy - Przyjmowanie zamówienia od gości. Kelner w białej koszuli, kamizelce, zapasce kelnerskiej i białych rękawiczkach stoi przed stolikiem restauracyjnym, przy którym siedzą starsi mężczyzna i kobieta. Kelner trzyma w ręku długopis i notatnik, w którym zapisuje zamówienie od gości.
Krok drugi - System elektroniczny do składania i rozliczania zamówień klientów. Pokazana jest lada restauracyjna, na której stoi monitor z otwartym programem do wpisywania zamówień oraz kasa fiskalna. W tle widoczna jest ściana z dwoma obrazami w ramkach.
Krok trzeci - Przyniesienie zamówionego dania gościom. Pokazana jest kelnerka, która stawia drewnianą deskę z jedzeniem na stoliku przed gośćmi. Na desce znajduje się hamburger oraz frytki. Na środku stolika stoi wazon z ciętymi kwiatami.
Krok czwarty - Dostarczenie zamówionego deseru. Pokazany jest młody mężczyzna ubrany w białą koszulę i zapaskę kelnerską, który idzie obok lady. W ręku niesie tacę z deserem. W tle widoczne są inne stoliki oraz automat z produktami.
Krok piąty - Podanie deseru klientowi. Pokazany jest stawiany przez kelnera na stoliku talerzyk z deserem. Jest to kawałek ciasta z borówkami, posypany cukrem pudrem. Przy stoliku siedzi kobieta w żółtym sweterku.
Krok szósty - Regulowanie rachunku kartą płatniczą za pomocą przenośnego terminalu. Pokazany jest kelner, który nachyla się nad stolikiem, w ręku trzyma terminal płatniczy. Klient siedzący przy stoliku wkłada kartę płatniczą do terminala. Na stoliku znajduje się pusty kieliszek po winie.
Krok siódmy - Sprawdzenie stanu i czystości stolika dla gości. Pokazany jest kelner w białej koszuli z podwiniętymi rękawami i w fartuchu. W jednej dłoni ma butelkę z atomizerem, drugą dłonią przeciera stolik za pomocą ścierki.
Rozliczanie usług kelnerskich
Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe kelnera.
Zdjęcie pierwsze przedstawia rozliczanie usługi za pomocą płatnika kelnerskiego. Pokazana jest kobieta w restauracji. W dłoni trzyma płatnik kelnerski. W tle widoczny jest stolik i skórzana kanapa.
Zdjęcie drugie przedstawia rozliczeniowy zestaw elektroniczny. Pokazany jest stolik w restauracji, przy którym siedzi klient. Widoczna jest także dłoń kelnera, który trzyma tablet umożliwiający rozliczenia transakcyjne.
Zdjęcie trzecie przedstawia obsługę zestawu elektronicznego - wydruk paragonu. Pokazany jest terminal trzymany w dłoniach. z terminalu wysuwa się paragon.
Gra edukacyjna
Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu kelner.