Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie piekarz powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich:

  • magazynowania surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych,

  • przygotowania surowców i sporządzania półproduktów piekarskich,

  • dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie,

  • przeprowadzania rozrostu kęsów oraz wypieku pieczywa,

  • ekspedycji gotowych wyrobów.

RhnDBsiJ1mX5k1

„Na co dzień zajmuję się wytwarzaniem wszystkich rodzajów pieczywa – chlebów, ciastek, wyrobów na bazie jajek oraz masła. Odpowiadam za właściwe przygotowanie mieszanek surowcowych mąk i dodatków”.

Michał, piekarz

R1dszvAt5FUHC
Źródło: Geoffroy Delobel, Rozrost kęsów chleba, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
Ciekawostka

Ponad 30 milionów Polaków każdego dnia sięga po pieczywo.

Przykładowe zadania zawodowe

Przygotowanie surowców i sporządzanie półproduktów piekarskich

Galeria zawiera trzy zdjęcia.

Zdjęcie pierwsze przedstawia usypany kopiec mąki z kostkami masła.

Zdjęcie drugie przedstawia dłonie mężczyzny formujące kęsy ciasta.

Zdjęcie trzecie przedstawia dłonie mężczyzny układające wyrośnięte kęsy ciasta na blasze.

Dzielenie ciasta i kształtowanie kęsów na wyroby piekarskie

1,1,1
RR7ODeTmZ4vTG
Nacinanie ciasta
Źródło: Andrea De Santis, Przygotowanie bagietek, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RELnaDpJTNXmU
Kształtowanie kęsów ciasta na wyroby piekarskie
Źródło: dostępny w Internecie, Przygotowywanie kęsów, tylko do użytku edukacyjnego.
R1PnZkITRIlIY
Odważanie kęsów ciasta przy pomocy wagi
Źródło: GroMar Sp. z o. o., Odważanie ciasta, licencja: CC BY-SA 3.0.

Galeria zawiera trzy zdjęcia.

Zdjęcie pierwsze przedstawia proces nacinania ciasta. Mężczyzna w fartuchu układa podłużne kawałki ciasta na blasze.

Zdjęcie drugie przedstawia mężczyznę, który kształtuje kawałki ciasta na wyroby piekarskie.

Zdjęcie trzecie przedstawia kęs ciasta na wadze.

Prezentacja przedstawia przykład procesu wypiekania chleba. Pierwsze zdjęcie przedstawia dłonie mężczyzny trzymające wypieczony bochenek chleba.

Krok pierwszy: Przygotowanie surowców do wykonania ciasta. Zdjęcie przestawia regał, na półkach leżą worki, koło regału stoją białe wiadra z ciastem.

Krok drugi: Wlewanie wody do dzieży miesiarki. Zdjęcie przedstawia metalową rurkę zahaczoną o krawędź misy.

Krok trzeci: Ustawienie parametrów pracy miesiarki. Zdjęcie przedstawia panel operacyjny z dużym czerwonym guzikiem i dłoń mężczyzny go wciskający.

Krok czwarty: Miesiarka w czasie pracy, wyrabianie ciasta. Zdjęcie przedstawia metalową misę i mieszadło w czasie pracy.

Krok piąty: Odważanie kęsów ciasta przy pomocy wagi. Zdjęcie przedstawia kęs ciasta na wadze.

Krok szósty: Formowanie ciasta i przygotowanie do wypieku. Zdjęcie przedstawia drewniany blat na którym stoją metalowe blachy. Z lewej strony stoi tyłem odwrócony mężczyzna formujący kęs ciasta.

Krok siódmy: Umieszczenie gotowego półproduktu w piecu do wypieku. Zdjęcie przedstawia surowe bochenki chlebów ułożone na blacie.

Krok ósmy: Wyjęcie upieczonego chleba w foremkach z pieca i ułożenie na wózku transportowym. Zdjęcie przedstawia wypieczone bochenki chleba w foremkach, ułożone na wózku transportowym.

W prezentacji ukazane zostało typowe zadanie zawodowe. Zastanów się, na co warto zwrócić uwagę, wykonując poszczególne czynności, aby cały proces przebiegł sprawnie i bezpiecznie.

Przeprowadzanie rozrostu kęsów oraz wypieku pieczywa

1,1,1
R1KWSeZFwd0bu

Rozrost kęsów ciasta

Źródło: Geoffroy Delobel, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R8qjkYYWOvj8y

Wypiek pieczywa

Źródło: DDP, Wypiek w piecu, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
Ra2bXrBhbNAG6

Ukształtowany półprodukt, chałka drożdżowa

Źródło: Monika Grabkowska, Zawinięta chałka, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria zdjęć przedstawia przeprowadzanie rozrostu kęsów oraz wypieku pieczywa

Pierwsze zdjęcie przedstawia rozrost kęsów ciasta drożdżowego. Kawałki ciasta leżą ułożone na blacie.

Drugie zdjęcie przedstawia proces wypiekania pieczywa. Mężczyzna za pomocą drewnianej łopatki wyciąga z pieca upieczone pieczywo.

Trzecie zdjęcie przedstawia przygotowaną do wypieku chałkę drożdżową.

1

Gra edukacyjna

Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu piekarz.

R16L888RdrpVi

Ćwiczenia

Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do rozwiązania kilku zadań jednokrotnego wyboru, które pozwolą Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu piekarz.

R7haSX9ccy6x61
Ćwiczenie 1
Jaki jest pierwszy krok w procesie wypiekania chleba?
RxS4szZbwbEOl1
Ćwiczenie 2
Jaki jest drugi krok w procesie wypiekania chleba?
R1OwdqZBftlfe1
Ćwiczenie 3
Jaki jest trzeci krok w procesie wypiekania chleba?
R1TE19lXivROg1
Ćwiczenie 4
Jaki jest czwarty krok w procesie wypiekania chleba?
R1Yba7MPdwQDY1
Ćwiczenie 5
Jaki jest piąty krok w procesie wypiekania chleba?
Rhwo6ZehYywCd1
Ćwiczenie 6
Jaki jest szósty krok w procesie wypiekania chleba?
R1KGZ1MiLdNpq1
Ćwiczenie 7
Jaki jest siódmy krok w procesie wypiekania chleba?
RF6BZjPHmZrNG1
Ćwiczenie 8
Jaki jest ósmy krok w procesie wypiekania chleba?