Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie piekarz powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich:
magazynowania surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych,
przygotowania surowców i sporządzania półproduktów piekarskich,
dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie,
przeprowadzania rozrostu kęsów oraz wypieku pieczywa,
ekspedycji gotowych wyrobów.
„Na co dzień zajmuję się wytwarzaniem wszystkich rodzajów pieczywa – chlebów, ciastek, wyrobów na bazie jajek oraz masła. Odpowiadam za właściwe przygotowanie mieszanek surowcowych mąk i dodatków”.
Michał, piekarz
Ponad 30 milionów Polaków każdego dnia sięga po pieczywo.
Przykładowe zadania zawodowe
Przygotowanie surowców i sporządzanie półproduktów piekarskich
Galeria zawiera trzy zdjęcia.
Zdjęcie pierwsze przedstawia usypany kopiec mąki z kostkami masła.
Zdjęcie drugie przedstawia dłonie mężczyzny formujące kęsy ciasta.
Zdjęcie trzecie przedstawia dłonie mężczyzny układające wyrośnięte kęsy ciasta na blasze.
Dzielenie ciasta i kształtowanie kęsów na wyroby piekarskie
Galeria zawiera trzy zdjęcia.
Zdjęcie pierwsze przedstawia proces nacinania ciasta. Mężczyzna w fartuchu układa podłużne kawałki ciasta na blasze.
Zdjęcie drugie przedstawia mężczyznę, który kształtuje kawałki ciasta na wyroby piekarskie.
Zdjęcie trzecie przedstawia kęs ciasta na wadze.
Prezentacja przedstawia przykład procesu wypiekania chleba. Pierwsze zdjęcie przedstawia dłonie mężczyzny trzymające wypieczony bochenek chleba.
Krok pierwszy: Przygotowanie surowców do wykonania ciasta. Zdjęcie przestawia regał, na półkach leżą worki, koło regału stoją białe wiadra z ciastem.
Krok drugi: Wlewanie wody do dzieży miesiarki. Zdjęcie przedstawia metalową rurkę zahaczoną o krawędź misy.
Krok trzeci: Ustawienie parametrów pracy miesiarki. Zdjęcie przedstawia panel operacyjny z dużym czerwonym guzikiem i dłoń mężczyzny go wciskający.
Krok czwarty: Miesiarka w czasie pracy, wyrabianie ciasta. Zdjęcie przedstawia metalową misę i mieszadło w czasie pracy.
Krok piąty: Odważanie kęsów ciasta przy pomocy wagi. Zdjęcie przedstawia kęs ciasta na wadze.
Krok szósty: Formowanie ciasta i przygotowanie do wypieku. Zdjęcie przedstawia drewniany blat na którym stoją metalowe blachy. Z lewej strony stoi tyłem odwrócony mężczyzna formujący kęs ciasta.
Krok siódmy: Umieszczenie gotowego półproduktu w piecu do wypieku. Zdjęcie przedstawia surowe bochenki chlebów ułożone na blacie.
Krok ósmy: Wyjęcie upieczonego chleba w foremkach z pieca i ułożenie na wózku transportowym. Zdjęcie przedstawia wypieczone bochenki chleba w foremkach, ułożone na wózku transportowym.
W prezentacji ukazane zostało typowe zadanie zawodowe. Zastanów się, na co warto zwrócić uwagę, wykonując poszczególne czynności, aby cały proces przebiegł sprawnie i bezpiecznie.
Przeprowadzanie rozrostu kęsów oraz wypieku pieczywa
Galeria zdjęć przedstawia przeprowadzanie rozrostu kęsów oraz wypieku pieczywa
Pierwsze zdjęcie przedstawia rozrost kęsów ciasta drożdżowego. Kawałki ciasta leżą ułożone na blacie.
Drugie zdjęcie przedstawia proces wypiekania pieczywa. Mężczyzna za pomocą drewnianej łopatki wyciąga z pieca upieczone pieczywo.
Trzecie zdjęcie przedstawia przygotowaną do wypieku chałkę drożdżową.
Gra edukacyjna
Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu piekarz.
Ćwiczenia
Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do rozwiązania kilku zadań jednokrotnego wyboru, które pozwolą Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu piekarz.