Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik pszczelarz powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

ROL.03. Prowadzenie produkcji pszczelarskiej:

  • zakładania i prowadzenia gospodarstwa pszczelarskiego,

  • wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej,

  • prowadzenia sprzedaży produktów rolniczych i pszczelarskich.

ROL.09. Organizowanie i nadzorowanie produkcji rolniczej i pszczelarskiej:

  • organizowania i kierowania gospodarstwem pszczelarskim,

  • planowania i nadzorowania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej,

  • organizowania i nadzorowania sprzedaży produktów rolniczych i pszczelarskich.

RfXyCLABZ3nUw1
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Technik pszczelarz, licencja: CC BY-SA 3.0.

„Jako technik pszczelarz jestem przygotowany do zakładania, organizowania i prowadzenia gospodarstwa pszczelarskiego, a także kierowania nim. Na co dzień zajmuję się planowaniem, wykonywaniem i nadzorowaniem prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej, a także organizowaniem, prowadzeniem i nadzorowaniem sprzedaży produktów rolniczych oraz pszczelarskich”.

Rafał, technik pszczelarz

Ciekawostka

W 2019 roku pszczoły zostały podzielone na 7 żyjących współcześnie rodzin:

  • lepiarkowate (Colletidae),

  • pszczolinkowate (Andrenidae),

  • smuklikowate (Halictidae),

  • spójnicowate (Melittidae),

  • miesierkowate (miesiarkowate) (Megachilidae),

  • pszczołowate (Apidae).

  • Stenotritidae

Przedstawiciele 6 pierwszych rodzin występują w Polsce, natomiast Stenotritidae to rodzina występująca wyłącznie w Australii.

RdpO4GjJjVkQA
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Pszczoły, licencja: CC BY-SA 3.0.

Przykładowe zadania zawodowe

Zakładanie i prowadzenie gospodarstwa pszczelarskiego

Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe. W galerii są cztery zdjęcia.

Zdjęcie pierwsze, podpisane wykonywanie prac związanych z rozwojem rodzin pszczelich. Na zdjęciu widać pszczelarza w pełnym stroju ochronnym kucającego na trawie obok misy wypełnionej trocinami.

Zdjęcie drugie, podpisane wykonywanie prac pasiecznych. Na zdjęciu widać technika pszczelarza w kombinezonie ochronnym, kapeluszu z siatką i  rękawicach ochronnych. Stoi on w pasiece i wysypuje na papier na plastikowej tacce grudki pyłku pszczelego z małej drewnianej ramki. Wokół widać ustawione na paletach drewniane ule.

Zdjęcie trzecie, podpisane wykonywanie prac związanych z rozwojem wiosennym i jesiennym rodzin pszczelich. Na zdjęciu widać ręce pszczelarza, który za pomocą dłuta pszczelarskiego oczyszcza ul.

Zdjęcie czwarte, podpisane ocena stanu rodzin pszczelich. Na zdjęciu widać pszczelarza trzymającego drewnianą ramkę z siatką plastra miodu, na której widać mały rój pszczół.

Wykonywanie prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej

1,1,1
R1Xa95nUTvpHV
Stosowanie ekologicznych metod uprawy roślin
Źródło: Damien Tupinier, Pszczoła na kwiacie, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RpF4ejub5jayE
Uprawa roślin miododajnych
Źródło: Kaur Kristjan, Fioletowe kwiaty, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RiCFCUFOrj6SX
Prowadzenie uprawy roślin
Źródło: Keri Sheehan, Jabłonie w sadzie, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe. W galerii są trzy zdjęcia.

Zdjęcie pierwsze, podpisane stosowanie ekologicznych metod uprawy roślin. Na zdjęciu widać pszczołę siedzącą na mały białym kwiatku na gałązce drzewa.

Zdjęcie drugie, podpisane uprawa roślin miododajnych. Na zdjęciu widać dłonie kucającej osoby. W jednej dłoni trzyma ona sekator, a w drugiej mały bukiet fioletowych kwiatów, takich samych jak te, przy których kuca.

Zdjęcie trzecie, podpisane prowadzenie uprawy roślin. Na zdjęciu widać ustawione w rzędach małe drzewa lub duże krzewy, między którymi są drewniane słupki, które sznurkami utrzymują rośliny w pionie.

Prowadzenie sprzedaży produktów rolniczych i pszczelarskich

1,1
RcKfWFYzxHjmj
Organizowanie sprzedaży produktów pszczelich
Źródło: freestocks-photos, Sprzedaż produktów pszczelich, dostępny w internecie: www.pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R14jpoSX8MHc0
Przechowywanie produktów pszczelich
Źródło: Małgorzata Bujalska, Półka z miodem, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe. W galerii są dwa zdjęcia,

Zdjęcie pierwsze, podpisane organizowanie sprzedaży produktów pszczelich. Na zdjęciu widać ladę w sklepie, na której stoją trzy słoiki z miodem. W tle widać kilkoro klientów.

Zdjęcie drugie, podpisane przechowywanie produktów pszczelich. Na zdjęciu widać półkę sklepową, na której ustawione są słoiki z miodami w różnych kolorach.

Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe w pracy technika pszczelarza, krok po kroku w formie prezentacji.

Na pierwszym zdjęciu, podpisanym ubranie ochronnego stroju pszczelarza, widać technika pszczelarza w kombinezonie ochronnym w trakcie zapinania siatki zwisającej z ronda kapelusza do kołnierza kombinezonu.

Krok pierwszy, podpisany przygotowanie paliwa do podkurzacza pszczelarskiego. Na zdjęciu widać metalowy cylinder z otworem na górze i odchylonym wieczkiem w kształcie krzywego stożka z otworem na końcu oraz z uchwytem z miechem. Stoi on na wierzchu ula, a obok niego leżą małe kawałki drewna oraz pęk ziół.

Krok drugi, podpisany rozżarzenie paliwa. Na zdjęciu widać trzymany w ręce w rękawicy ochronnej podkurzacz, którym za pomocą ręcznego palnika rozpalany jest ogień.

Krok trzeci, podpisany odymianie pszczół. Na zdjęciu widać technika pszczelarza w pełnym stroju ochronnym, który z pomocą podkurzacza odymia otwarty ul.

Krok czwarty, podpisany inspekcja ramek w ulu. Na zdjęciu widać pszczelarza w pełnym stroju ochronnym, który trzyma drewnianą ramkę z plastrem miodu, na którym siedzi rój pszczół. Unosi on ramkę do góry i przygląda się jej uważnie.

Krok piąty, podpisany pozyskiwanie miodu. Na zdjęciu widać mężczyznę, który jedną ręką przytrzymuje opartą o garnek ramkę z plastrem miodu, a drugą ręką od dołu odcina miód szerokim nożem.

Krok szósty, podpisany porcjowanie miodu do słoików. Na zdjęciu widać opartą o słoik drewnianą łyżkę do miodu, czyli kulkę na patyczku, której wycięte zostały głębokie rowki. Łyżka ocieka miodem do słoika.

Podsumowanie. W prezentacji ukazane zostało typowe zadanie zawodowe. Zastanów się, na co warto zwrócić uwagę, wykonując poszczególne czynności, aby cały proces przebiegł bezpiecznie i sprawnie.

Organizowanie i kierowanie gospodarstwem pszczelarskim

1,1,1
RMitvYRZlwHkD
Organizowanie i planowanie prac pasiecznych
Źródło: Bernd Hildebrandt, Pszczelarz, dostępny w internecie: www.pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
REqT4aPMZtaUN
Zakładanie pasieki i organizowanie jej wyposażenia
Źródło: Lukas van Oort, Zakładanie pasieki, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R1K4yN1pVoc1e
Planowanie wykorzystania pożytków pszczelich
Źródło: Leung Kwok Tung Ktleung, Osoba sprawdzająca ule, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zajęcia zawodowe. W galerii są trzy zdjęcia.

Zdjęcie pierwsze, podpisane organizowanie i planowanie prac pasiecznych. Na zdjęciu widać pszczelarza w pełnym stroju ochronnym otoczonego rojem pszczół, który wyjmuje z ula drewnianą ramkę z plastrem miodu.

Zdjęcie drugie, podpisane zakładanie pasieki i organizowanie jej wyposażenia. Na zdjęciu widać pszczelarza ustawiającego ul obok trzech innych uli przy brzegu rzeki.

Zdjęcie trzecie, podpisane planowanie wykorzystania pożytków pszczelich. Na zdjęciu widać pszczelarza w kapeluszu z siatką i rękawicach ochronnych pracującego przy ulach w pasiece ustawionej na łące z  wysokimi roślinami z małymi żółtymi kwiatami

Planowanie i nadzorowanie prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej

Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe. W galerii są dwa zdjęcia.

Zdjęcie pierwsze, podpisane sadzenie odmian roślin miododajnych. Na zdjęciu widać łąkę z kępami niebieskich i czerwonych kwiatów oraz z kilkoma małymi drzewami. Nad pagórkiem w tle widać promienie zachodzącego słońca.

Zdjęcie drugie, podpisane rośliny miododajne. Na zdjęciu widać dwoje pszczelarzy w strojach ochronnych przy ulach. Wokół nich widać rosnące rośliny kwitnące.

Organizowanie i nadzorowanie sprzedaży produktów rolniczych i pszczelarskich

1,1
R4fjgCHQuusMq
Zbieranie miodu
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Zbieranie miodu, licencja: CC BY-SA 3.0.
R1EbeAX4ms8Ec
Sprzedaż miodu
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Słoiki z miodem, licencja: CC BY-SA 3.0.

Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe. W galerii znajdują się dwa zdjęcia.

Zdjęcie pierwsze, podpisane zbieranie miodu. Na zdjęciu widać pszczelarza w pełnym stroju ochronnym, stojącego w pasiece. Wyjmuje on z ula drewnianą ramkę z plastrem miodu.

Zdjęcie drugiem podpisane sprzedaż miodu. Na zdjęciu widać stojące obok siebie na stole słoiki wypełnione miodem.

Gra edukacyjna

Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu technik pszczelarz.

Rb162YWRTDKQn
Gra edukacyjna
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Gra edukacyjna, licencja: CC BY-SA 3.0.

Ćwiczenia

Wykonaj poniższe ćwiczenia. Wykorzystaj informacje nabyte w tym materiale.

RxZ5wfcn2IDLK1
Ćwiczenie 1
Zaznacz wszystkie prawidłowe odpowiedzi.
Jakie są zadania zawodowe w zakresie kwalifikacji ROL.03. Prowadzenie produkcji pszczelarskiej?
Rx34ErQJ25Siy2
Ćwiczenie 2
Zaznacz wszystkie prawidłowe odpowiedzi.
Jakie są zadania zawodowe w zakresie kwalifikacji ROL.09. Organizowanie i nadzorowanie produkcji rolniczej i pszczelarskiej?
RAdRlOEHcAib11
Ćwiczenie 3
Zaznacz, czy zdanie jest prawdziwe lub fałszywe.