Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie pszczelarz powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji
ROL.03. Prowadzenie produkcji pszczelarskiej:
zakładania i prowadzenia gospodarstwa pszczelarskiego,
wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej,
prowadzenia sprzedaży produktów roślinnych i pszczelarskich.
„Od dziecka miałem do czynienia z pszczołami, ponieważ ojciec miał pasiekę i często angażował mnie do pomocy. Wtedy została zaszczepiona we mnie pasja do tych zwierząt. W momencie przejścia na emeryturę zdecydowałem się rozwinąć pasiekę i zająć się pszczołami”.
Leszek, pszczelarz
Na świecie istnieje około 20 000 gatunków pszczół. Większość z nich nie została jeszcze opisana, a więc liczba ta może być dużo większa.
Przykładowe zadania zawodowe
Zakładanie i prowadzenie gospodarstwa pszczelarskiego
Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe. W galerii są trzy zdjęcia.
Zdjęcie pierwsze, podpisane Urządzenie pasieczyska. Na zdjęciu widać pszczelarza w stroju ochronnym ustawiającego ul. W tle widać kwitnące drzewa i dwa inne ule.
Zdjęcie drugie, podpisane Prowadzenie przeglądu rodziny pszczelej w różnych porach roku. Na zdjęciu widać pszczelarza w stroju ochronnym przyglądającego się dwóm drewnianym ramkom. Jedna jest pusta, w drugiej jest plaster miodu. Na obydwu znajduje się rój pszczół.
Zdjęcie trzecie, podpisane Wykonywanie miodobrania. Na zdjęciu widać prostokątną ramkę z plastrem miodu. Dłoń trzyma narzędzie podobne do grzebienia i zbiera nim miód z plastra.
Wykonywanie prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej
Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe. W galerii są trzy zdjęcia.
Zdjęcie pierwsze, podpisane Dobieranie roślin do warunków klimatyczno‑glebowych. Na zdjęciu widać dwie ręce w rękawicach sadzące dwie małe rośliny w ziemi.
Zdjęcie drugie, podpisane Stosowanie środków ochrony roślin. Na zdjęciu widać starszego mężczyznę w rękawiczkach, opryskującego rośliny płynem z żółtego zbiorniczka który trzyma w ręce.
Zdjęcie trzecie, podpisane Stosowanie zasad bezpiecznego posługiwania się narzędziami, maszynami i sprzętem w rolnictwie. Na zdjęciu widać osobę przycinającą końcówkę gałązki z użyciem sekatora.
Galeria przedstawia prezentację przykładowych prac pszczelarza. W galerii jest sześć zdjęć.
Na zdjęciu widać pszczelarza w stroju ochronnym zaglądającego do wnętrza otwartego ula. Na ulu obok stoi podkurzacz oraz leży dłuto pszczelarskie.
Krok pierwszy, Przygotowanie paliwa do podkurzacza.
Na zdjęciu widać cylindryczny pojemnik podkurzacza z otwartym wieczkiem, z którego wydobywa się dym. Na boku cylindra jest miech do pompowania dymu.
Krok drugi, Rozpalenie podkurzacza.
Na zdjęciu widać pszczelarza, który z użyciem palnika rozpala wkład wewnątrz podkurzacza.
Krok trzeci, Odymianie uli.
Na zdjęciu widać pszczelarza w stroju ochronnym z kapeluszem z siatką na głowie, który podkurzaczem wydmuchuje dym w kierunku jednego z uli ustawionych w rzędzie.
Krok czwarty, Wykonywanie inspekcji stanu uli.
Na zdjęciu widać pszczelarza w stroju ochronnym z kapeluszem z siatką na głowie, który ogląda drewnianą ramkę z plastrem miodu oraz rojem pszczół na nim. Obok na ulu stoi podkurzacz.
Krok piąty, Prowadzenie zapisów spostrzeżeń pszczelarza.
Na zdjęciu widać pszczelarza w stroju ochronnym z kapeluszem z siatką na głowie, który uzupełnia dokumenty oparte na jednym z uli. Obok stoi podkurzacz.
Krok szósty, Przenoszenie uli w celu pozyskania miodu innych gatunków.
Na zdjęciu widać pszczelarza w stroju ochronnym z kapeluszem z siatką na głowie, który przewozi ul na taczce.
Prowadzenie sprzedaży produktów roślinnych i pszczelarskich
Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe. W galerii są trzy zdjęcia.
Zdjęcie pierwsze, podpisane Sporządzanie dokumentacji sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego. Na zdjęciu widać osobę piszącą coś na komputerze.
Zdjęcie drugie, podpisane Sporządzanie oferty handlowej sprzedaży produktów pszczelich. Na zdjęciu widać kilka osób siedzących przy stole. Na stole leży komputer, papiery i kubki z napojami. Stojąca kobieta ściska dłoń mężczyzny ponad stołem.
Zdjęcie trzecie, podpisane Urządzanie stoiska handlowego z produktami pszczelimi. Na zdjęciu widać półkę sklepową, na której stoją słoiki z miodem.
Gra edukacyjna
Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu pszczelarz.
Ćwiczenia
Wykonaj poniższe ćwiczenia. Wykorzystaj informacje nabyte w tym materiale.