Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik pszczelarz powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

ROL.03. Prowadzenie produkcji pszczelarskiej:

  • zakładania i prowadzenia gospodarstwa pszczelarskiego,

  • wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej,

  • prowadzenia sprzedaży produktów rolniczych i pszczelarskich.

ROL.09. Organizowanie i nadzorowanie produkcji rolniczej i pszczelarskiej:

  • organizowania i kierowania gospodarstwem pszczelarskim,

  • planowania i nadzorowania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej,

  • organizowania i nadzorowania sprzedaży produktów rolniczych i pszczelarskich.

RfXyCLABZ3nUw1
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Technik pszczelarz, licencja: CC BY-SA 3.0.

„Jako technik pszczelarz jestem przygotowany do zakładania, organizowania i prowadzenia gospodarstwa pszczelarskiego, a także kierowania nim. Na co dzień zajmuję się planowaniem, wykonywaniem i nadzorowaniem prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej, a także organizowaniem, prowadzeniem i nadzorowaniem sprzedaży produktów rolniczych oraz pszczelarskich”.

Rafał, technik pszczelarz

Ciekawostka

W 2019 roku pszczoły zostały podzielone na 7 żyjących współcześnie rodzin:

  • lepiarkowate (Colletidae),

  • pszczolinkowate (Andrenidae),

  • smuklikowate (Halictidae),

  • spójnicowate (Melittidae),

  • miesierkowate (miesiarkowate) (Megachilidae),

  • pszczołowate (Apidae).

  • Stenotritidae

Przedstawiciele 6 pierwszych rodzin występują w Polsce, natomiast Stenotritidae to rodzina występująca wyłącznie w Australii.

RHBm2lcLtZ2Lp
Źródło: Timothy Paule II, Pszczoły, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Przykładowe zadania zawodowe

Zakładanie i prowadzenie gospodarstwa pszczelarskiego

Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe. W galerii są cztery zdjęcia.

Zdjęcie pierwsze, podpisane wykonywanie prac związanych z rozwojem rodzin pszczelich. Na zdjęciu widać pszczelarza w pełnym stroju ochronnym kucającego obok ula.

Zdjęcie drugie, podpisane wykonywanie prac pasiecznych. Na zdjęciu widać pszczelarza w pełnym stroju ochronnym pochylającego się nad otwartym ulem.

Zdjęcie trzecie, podpisane wykonywanie prac związanych z rozwojem wiosennym i jesiennym rodzin pszczelich. Na zdjęciu widać otwarty ul, z którego pszczelarz wyciąga drewnianą ramkę z plastrem miodu.

Zdjęcie czwarte, podpisane ocena stanu rodzin pszczelich. Na zdjęciu widać drewnianą ramkę z siatką plastra miodu, trzymaną przez pszczelarza. Na ramce widać rój pszczół, a niektóre z otworów w siatce są zalepione.

Wykonywanie prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej

1,1,1
R1GnfIdcSRZEk
Stosowanie ekologicznych metod uprawy roślin
Źródło: Mike Kotsch, Zielona roślina, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R1MTyiDGMU1uA
Uprawa roślin miododajnych
Źródło: Gary Yost, Pszczoła na żółtym kwiacie, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RlukNacmVZYTC
Prowadzenie uprawy roślin
Źródło: Bee Naturalles, Stawiania ula wśród roślin, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe. W galerii są trzy zdjęcia.

Zdjęcie pierwsze, podpisane stosowanie ekologicznych metod uprawy roślin. Na zdjęciu widać zieloną roślinę o długich liściach na którą pada deszcz.

Zdjęcie drugie, podpisane uprawa roślin miododajnych. Na zdjęciu widać pszczołę siedzącą na żółtym środku kwiatu polnego.

Zdjęcie trzecie, podpisane prowadzenie uprawy roślin. Na zdjęciu widać pszczelarza w stroju ochronnym ustawiającego ul na łące między małymi drzewami.

Prowadzenie sprzedaży produktów rolniczych i pszczelarskich

1,1
R2YpXKMwQqmdw
Przechowywanie produktów pszczelich
Źródło: Oxana Melis, Słoiki z miodem, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RvvCbcv3FogXO
Organizowanie sprzedaży produktów pszczelich
Źródło: freestocks-photos, Sprzedaż produktów pszczelich, dostępny w internecie: www.pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe. W galerii są dwa zdjęcia.

Zdjęcie pierwsze, podpisane przechowywanie produktów pszczelich. Na zdjęciu widać półkę, na której ustawione są słoiki z miodem.

Zdjęcie drugie, podpisane organizowanie sprzedaży produktów pszczelich. Na zdjęciu widać półki sklepowe, na których ustawione są słoiki z różnymi miodami, woreczki z pyłkiem pszczelim, pojemniczki z propolis, woskowe świece i drewniane łyżki do miodu.

Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe technika pszczelarza, w formie prezentacji krok po kroku. W galerii jest siedem zdjęć.

Zdjęcie pierwsze, podpisane zabezpieczenie ciała przed użądleniami pszczół. Na zdjęciu widać pszczelarza zakładającego białe rękawice ochronne.

Krok pierwszy, podpisany odymianie pszczół. Na zdjęciu widać technika pszczelarza w pełnym stroju ochronnym, który z pomocą podkurzacza odymia otwarty ul.

Krok drugi, podpisany wyjęcie ramek z ula. Na zdjęciu widać otwarty ul pszczeli, z którego pszczelarz w rękawicach ochronnych wyjmuje ramkę drewnianą.

Krok trzeci, podpisany wykonanie drobnych prac naprawczych uli. Na zdjęciu widać kucającego przed ulem pszczelarza, który zakłada i montuje część ula z otworami wejściowymi dla pszczół.

Krok czwarty, podpisany zabezpieczenie pszczół. Na zdjęciu widać dwóch pszczelarzy w pełnych strojach ochronnych, którzy umieszczają ramki z miodem w skrzyni ula.

Krok piąty, podpisany przeniesienie uli na nową pasiekę. Na zdjęciu widać pszczelarza, który pcha wózek z kilkoma ulami przez podwórko.

Krok szósty, podpisany formowanie nowej pasieki. Na zdjęciu widać widok z powietrza na pasiekę ogrodzoną płotem, na której stoi kilkanaście uli ustawionych w parach w rzędach.

Podsumowanie. W prezentacji ukazane zostało typowe zadanie zawodowe. Zastanów się, na co warto zwrócić uwagę, wykonując poszczególne czynności, aby cały proces przebiegł bezpiecznie i sprawnie.

Organizowanie i kierowanie gospodarstwem pszczelarskim

1,1,1
R1c5bFl5hlBUx
Organizowanie i planowanie prac pasiecznych
Źródło: furkanvari, Ule w pasiece, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R18gZ9kQZUH65
Zakładanie pasieki i organizowanie jej wyposażenia
Źródło: Arthur Brognoli, Pszczelarz, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R1RXyfp0EI4T5
Planowanie wykorzystania pożytków pszczelich
Źródło: ImkerijHaarlem, Pszczelarz, dostępny w internecie: www.pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe. W galerii są trzy zdjęcia.

Zdjęcie pierwsze, podpisane organizowanie i planowanie prac pasiecznych. Na zdjęciu widać dużą pasiekę z wieloma ulami ustawionymi w rzędach.

Zdjęcie drugie, podpisane zakładanie pasieki i organizowanie jej wyposażenia. Na zdjęciu widać dwóch pszczelarzy którzy składają ul ustawiony między drzewami. Jeden nakłada część ula, podczas gdy drugi odymia pszczoły.

Zdjęcie trzecie, podpisane planowanie wykorzystania pożytków pszczelich. Na zdjęciu widać pszczelarza w stroju ochronnym, który trzyma nad otwartym ulem drewnianą ramkę z plastrem miodu, na której siedzi rój pszczół.

Planowanie i nadzorowanie prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej

Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe. W galerii są dwa zdjęcia.

Zdjęcie pierwsze, podpisane Sadzenie odmian roślin miododajnych. Na zdjęciu widać pszczelarza w kapeluszu z siatką i rękawicach ochronnych pracującego przy ulach w pasiece ustawionej na łące z wysokimi roślinami z małymi żółtymi kwiatami

Zdjęcie drugie, podpisane rośliny miododajne. Na zdjęciu widać technika pszczelarza w kapeluszu z siatką chroniącą twarz, wyjmującego z ula pokryty rojem pszczół plaster miodu w drewnianej ramce. Stoi on na łące pokrytej roślinami sięgającymi do kolan z małymi żółtymi kwiatami. Obok pszczelarza stoi czarny pies.

Organizowanie i nadzorowanie sprzedaży produktów rolniczych i pszczelarskich

1,1
RoInRKikooNOd
Zbieranie miodu
Źródło: deepdeep, Pszczelarz przy ulach, dostępny w internecie: www.pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RtpVLBjb1N12u
Sprzedaż miodu
Źródło: Melanie, Porcjowanie miodu, dostępny w internecie: www.pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe. W galerii są dwa zdjęcia.

Zdjęcie pierwsze, podpisane zbieranie miodu. Na zdjęciu widać pszczelarza w pełnym stroju ochronnym, trzymającego i kontrolującego drewnianą ramkę z plastrem miodu. Wokół pszczelarza ustawione jest kilka uli.

Zdjęcie drugie, podpisane sprzedaż miodu. Na zdjęciu widać kilka rzędów pustych słoików. za słoikami widoczna jest metalowa beczułka na drewnianym stołku. Z kranu beczułki do w połowie pełnego słoika nalewany jest miód.