Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie pszczelarz powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
ROL.03 Prowadzenie produkcji pszczelarskiej:
zakładania i prowadzenia gospodarstwa pszczelarskiego,
wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej,
prowadzenia sprzedaży produktów roślinnych i pszczelarskich.
„Od dziecka miałem do czynienia z pszczołami, ponieważ ojciec miał pasiekę i często angażował mnie do pomocy. Wtedy została zaszczepiona we mnie pasja do tych zwierząt. W momencie przejścia na emeryturę zdecydowałem się rozwinąć pasiekę i zająć się pszczołami”.
Leszek, pszczelarz
Na świecie istnieje około 20000 gatunków pszczół. Większość z nich nie została jeszcze opisana, a więc liczba ta może być dużo większa.
Przykładowe zadania zawodowe
Zakładanie i prowadzenie gospodarstwa pszczelarskiego
Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe. W galerii są trzy zdjęcia.
Zdjęcie pierwsze, podpisane Urządzenie pasieczyska. Na zdjęciu widać Skład nieużywanych uli, otwartych i postawionych przy ogrodzeniu.
Zdjęcie drugie, podpisane Prowadzenie przeglądu rodziny pszczelej w różnych porach roku. Na zdjęciu widać pszczelarza w stroju ochronnym przyglądającego się wnętrzu ula. Wokół otworu ula widać rój pszczół.
Zdjęcie trzecie, podpisane Wykonywanie miodobrania. Na zdjęciu widać prostokątną ramkę z plastrem miodu. Dłoń trzyma narzędzie podobne do grzebienia i zbiera nim miód z plastra.
Wykonywanie prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej
Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe. W galerii są trzy zdjęcia.
Zdjęcie pierwsze, podpisane Dobieranie roślin do warunków klimatyczno‑glebowych. Na zdjęciu widać dwie ręce w rękawicach sadzące małe rośliny w ziemi.
Zdjęcie drugie, podpisane Stosowanie środków ochrony roślin. Na zdjęciu widać starszego mężczyznę w rękawiczkach, opryskującego rośliny płynem z żółtego zbiorniczka który trzyma w ręce.
Zdjęcie trzecie, podpisane Stosowanie zasad bezpiecznego posługiwania się narzędziami, maszynami i sprzętem w rolnictwie. Na zdjęciu widać mężczyznę przycinającego żywopłot z użyciem nożyc ogrodniczych.
Galeria przedstawia prezentację przykładowych prac pszczelarza. W galerii jest sześć zdjęć.
Na zdjęciu widać cztery rzędy uli stojących w ogrodzie. Ule są w kolorach białym, żółtym i niebieskim. W tle widać niskie drzewa w sadzie oraz niewielki budynek.
Krok pierwszy, Przygotowanie odpowiedniego ubioru ochronnego.
Na zdjęciu widać strój ochronny pszczelarza leżący szczycie ula, z kapeluszem z siatką na wierzchu. O kapelusz oparte jest narzędzie.
Krok drugi, Sprawdzenie stanu uli.
Na zdjęciu widać pszczelarza w stroju ochronnym z kapeluszem z siatką wokół głowy, który wyjmuje drewnianą ramkę z plastrem miodu z ula. Na plastrze jest rój pszczół.
Krok trzeci, Odymianie ula.
Na zdjęciu widać dwójkę pszczelarzy w strojach ochronnych. Jeden z nich podkurzaczem wydmuchuje dym w kierunku ula. Drugi szczotką strąca pszczoły z otwartego wieka ula.
Krok czwarty, Wyjęcie ramek pszczelich.
Na zdjęciu widać pszczelarza w stroju ochronnym, który wyjmuje z ula drewnianą ramkę z plastrem miodu. Obok na innym ulu stoi podkurzacz.
Krok piąty, Zbiór miodu.
Na zdjęciu widać pszczelarza prezentującego oczyszczony plaster miodu w drewnianej ramce. Używa on specjalnego noża aby od dołu w górę zdjąć miód z ramki.
Krok szósty, Porcjowanie pozyskanego miodu.
Na zdjęciu widać wyjmowany ze słoika nabierak do miodu. Ma postać szpatułki zakończonej okrągłą beczułką z poprzecznymi nacięciami. Nabierak jest pełen miodu.
Prowadzenie sprzedaży produktów roślinnych i pszczelarskich
Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe. W galerii są trzy zdjęcia.
Zdjęcie pierwsze, podpisane Sporządzanie dokumentacji sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego. Na zdjęciu widać osobę piszącą coś w zeszycie leżącym obok komputera.
Zdjęcie drugie, podpisane Sporządzanie oferty handlowej sprzedaży produktów pszczelich. Na zdjęciu widać kilka osób stojących przy stole. Na stole leżą papiery.
Zdjęcie trzecie, podpisane Urządzanie stoiska handlowego z produktami pszczelimi. Na zdjęciu widać półkę sklepową, na której stoją słoiki z miodem.
Gra edukacyjna
Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu pszczelarz.
Ćwiczenia
Wykonaj poniższe ćwiczenia. Wykorzystaj informacje nabyte w tym materiale.