Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik agrobiznesu powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej:
wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej,
wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji zwierzęcej,
prowadzenia i obsługiwania pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej,
prowadzenia sprzedaży zwierząt i produktów rolnych.
ROL.05. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie:
organizowania i realizowania zadań związanych z prowadzeniem działalności w agrobiznesie,
organizowania i wykonywania prac związanych z przetwórstwem spożywczym,
prowadzenie dokumentacji przedsiębiorstwa w agrobiznesie.
„Na co dzień zajmuję się przede wszystkim wykonywaniem prac związanych z prowadzeniem działalności w agrobiznesie i przetwórstwem spożywczym”.
Klaudia, technik agrobiznesu
Galeria mediów składa się z trzech zdjęć przedstawiających przyW samej Unii Europejskiej gospodarstwa rolne zajmują obszar około 174 milionów hektarów i zatrudniają około 25 milionów osób.Przykładowe zadania zawodowe Wykonywanie prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej
Przykładowe zadania zawodowe
Wykonywanie prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej
Galeria mediów składa się z dwóch zdjęć przedstawiających prace związane z prowadzeniem produkcji roślinnej.
Zbiór bel słomy po żniwach. Zdjęcie pierwsze przedstawia czerwono‑czarny ciągnik z chwytakiem w momencie chwytania beli słomy na ściernisku. W tle widać drzewa.
Wysypywanie zboża ze zbiornika kombajnu zbożowego na przyczepę. Zdjęcie drugie przedstawia moment młócenia i wysypywania zboża przez kombajn na przyczepę. Na pierwszym planie widać czerwono‑zielono‑biały kombajn oraz niebiesko‑czarny ciągnik. W tle widać zakurzoną przestrzeń.
Wykonywanie prac związanych z prowadzeniem produkcji zwierzęcej
Galeria mediów składa się z trzech zdjęć związanych z zadaniami zawodowymi.
Oprzątanie stada owiec. Zdjęcie pierwsze przedstawia część sylwetki człowieka trzymającego w rękach widły z sianem. W tle widać owce i ogrodzenie na świeżym powietrzu.
Dojenie krów. Zdjęcie drugie przedstawia moment ręcznego dojenia krowy. Widoczna jest część sylwetki człowieka oraz krowy oraz strumień mleka kierowany w stronę metalowego wiaderka.
Karmienie zwierząt. Zdjęcie trzecie przedstawia moment karmienia kozy o brązowo‑czarnym namaszczeniu. Na pierwszym planie widać ręce w białych rękawiczkach oraz słomę.
Prowadzenie i obsługiwanie pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej
Galeria mediów składa się z trzech zdjęć przedstawiających prowadzenie i obsługiwanie pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej.
Prowadzenie zbiorów za pomocą kombajnu. Na pierwszym zdjęciu widać mężczyznę w niebieskiej koszulce młócącego zboże czerwono‑czarnym kombajnem. W tle znajdują się drzewa.
Zbiór zbelowanej słomy po żniwach. Na drugim zdjęciu widać pole, na którym znajduje się bela słomy, przyczepa z belami oraz czerwony ciągnik ładujący belę na przyczepę. W tle znajdują się drzewa.
Prowadzenie oprysku zboża za pomocą opryskiwacza. Zdjęcie trzecie przedstawia zielono‑czarny ciągnik z czerwono‑czarno‑żółtym opryskiwaczem na polu.
Prowadzenie sprzedaży zwierząt i produktów rolnych
Galeria mediów składa się z dwóch zdjęć związanych z zadaniami zawodowymi.
Prowadzenie sprzedaży zwierząt. Zdjęcie pierwsze przedstawia mężczyznę w niebieskiej czapce granatowej kamizelce i szaro‑beżowym ubraniu ochronnym, stojącego tyłem trzymającego krowę szarego namaszczenia. W tle widać metalowe barierki i osoby.
Sprzedaż zbóż. Zdjęcie drugie przedstawia trzy worki jutowe wypełnione ziarnami zbóż. Na pierwszym planie znajdują się kępy kłosów zboża.
Organizowanie i realizowanie zadań związanych z prowadzeniem działalności w agrobiznesie
Galeria mediów składa się z trzech zdjęć związanych z zadaniami zawodowymi.
Prowadzenie hodowli drobiu. Zdjęcie pierwsze przedstawia halę pełną kurcząt. Po lewej i po prawej stronie widać czerwone karmniki.
Transport surowców rolnych. Zdjęcie drugie przedstawia widok z góry na samochód ciężarowy, z niebieską kabiną, wypełniony zbożem. Wzdłuż pojazdu znajduje się asfalt oraz pole.
Zbiór kukurydzy. Zdjęcie trzecie przedstawia zielono‑żółty kombajn na polu kukurydzy.
Organizowanie i wykonywanie prac związanych z przetwórstwem spożywczym
Galeria mediów składa się z dwóch zdjęć przedstawiających organizowanie i wykonywanie prac związanych z przetwórstwem spożywczym.
Prowadzenie produkcji serowarskiej. Zdjęcie pierwsze przedstawia moment wkładania, przez osobę w niebieskich rękawiczkach, białej koszulce i białych spodniach, białego sera do pojemnika z dziurkami nad żółtym wiaderkiem. W tle widać okno w pomieszczeniu z białymi płytkami.
Wytwarzanie kiełbasy. Zdjęcie drugie przedstawia ręce mężczyzny, w białym fartuchu, trzymającego kiełbasę na blacie.
Prowadzenie dokumentacji przedsiębiorstwa w agrobiznesie
Galeria mediów skład się z dwóch zdjęć przedstawiających prowadzenie dokumentacji przesiębiorstwa w agrobiznesie.
Tworzenie raportu zysków i strat gospodarstwa agroturystycznego. Zdjęcie pierwsze przedstawia kartkę papieru, na której narysowany jest wykres niebieskim flamastrem na osi liczbowej. Na pierwszym planie znajduje się żółty ołówek.
Analiza dokumentacji przedsiębiorstwa i porównywanie jej z minionymi okresami. Zdjęcie drugie przedstawia dłoń osoby trzymającej długopis nad kartką z wykresami. Po lewej stronie widać laptop.