Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik agrobiznesu powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej:
wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej,
wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji zwierzęcej,
prowadzenia i obsługiwania pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej,
prowadzenia sprzedaży zwierząt i produktów rolnych.
ROL.05. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie:
organizowania i realizowania zadań związanych z prowadzeniem działalności w agrobiznesie,
organizowania i wykonywania prac związanych z przetwórstwem spożywczym,
prowadzenie dokumentacji przedsiębiorstwa w agrobiznesie.
„Na co dzień zajmuję się przede wszystkim wykonywaniem prac związanych z prowadzeniem działalności w agrobiznesie i przetwórstwem spożywczym”.
Klaudia, technik agrobiznesu
W samej Unii Europejskiej gospodarstwa rolne zajmują obszar około 174 milionów hektarów i zatrudniają około 25 milionów osób.
Przykładowe zadania zawodowe
Galeria mediów składa się z trzech zdjęć przedstawiających prace związane z prowadzeniem produkcji roślinnej.
Prowadzenie upraw zbóż. Zdjęcie pierwsze przedstawia zielone kłosy zbóż na polu.
Ocenianie stanu upraw i ich gotowości do zbioru. Zdjęcie drugie przedstawia dłoń, w której znajduje się żółto‑zielony kłos zboża.
Wysypywanie zboża ze zbiornika kombajnu zbożowego na przyczepę. Zdjęcie trzecie przedstawia moment młócenia i wysypywania zboża przez kombajn na przyczepę. Na pierwszym planie widać czerwono‑zielono‑biały kombajn oraz niebiesko‑czarny ciągnik. W tle widać zakurzoną przestrzeń.
Wykonywanie prac związanych z prowadzeniem produkcji zwierzęcej
Galeria mediów składa się z trzech zdjęć przedstawiających prace związane z prowadzeniem produkcji zwierzęcej.
Wypas krów na pastwiskach. Zdjęcie pierwsze przedstawia młode bydło na pastwisku. W tle widać drzewa.
Dojenie krów za pomocą dojarki. Zdjęcie drugie przedstawia wymiona krowy z podłączoną dojarką elektryczną.
Karmienie zwierząt. Zdjęcie trzecie przedstawia moment spożywania pokarmu przez krowy o beżowym namaszczeniu w oborze.
Prowadzenie i obsługiwanie pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej
Galeria mediów składa się z trzech zdjęć przedstawiających prace związane z prowadzeniem i obsługiwaniem pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej.
Prowadzenie zbiorów za pomocą kombajnu. Zdjęcie pierwsze przedstawia zielono‑biało‑czerwony kombajn w momencie młócenia rzepaku.
Zbiór siana i jego belowanie za pomocą maszyny rolniczej. Zdjęcie drugie przedstawia moment belowania siana przez zielony ciągnik z zaczepioną, zieloną maszyną do belowania.
Prowadzenie oprysku zboża za pomocą opryskiwacza. Zdjęcie trzecie przedstawia ciągnik z żółto‑czerwonym opryskiwaczem jadący drogą, Po lewej stronie jak i po prawej widać pola z roślinami zielonymi.
Prowadzenie sprzedaży zwierząt i produktów rolnych
Galeria mediów składa się z dwóch zdjęć związanych z zadaniami zawodowymi.
Prowadzenie sprzedaży krów. Zdjęcie pierwsze przedstawia mężczyznę w niebieskiej czapce, granatowej kamizelce i szaro‑beżowym ubraniu ochronnym, stojącego tyłem, trzymającego krowę szarego namaszczenia. W tle widać metalowe barierki i osoby.
Sprzedaż płodów rolnych. Zdjęcie drugie przedstawia plastikowe skrzynie z jabłkami.
Organizowanie i realizowanie zadań związanych z prowadzeniem działalności w agrobiznesie
Galeria mediów składa się z dwóch zdjęć związanych z zadaniami zawodowymi.
Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego. Zdjęcie pierwsze przedstawia bydło w ogrodzeniu na łące, obok nich przechodzi rodzina: kobieta ma na sobie kapelusz, jasne ogrodniczki, pomarańczową koszulę, mężczyzna ma na sobie kapelusz, jasną koszule, jeansy i trzyma na rękach niemowlę w jasnym ubraniu, chłopiec po prawej stronie mężczyzny ma na sobie kapelusz, jasnoniebieską koszulkę i jasne spodnie, dziewczynka po lewej stronie kobiety ma na sobie jasną sukienkę i różowe kalosze, trzyma w ręce koszyk. W tle widać drzewa i niewielki budynek.
Transport surowców rolnych. Zdjęcie drugie przedstawia ulicę, na której przejeżdża samochód ciężarowy z dwoma osiatkowanymi przyczepami załadowanymi jasnobeżowym surowcem.
Zbiór kukurydzy. Zdjęcie trzecie przedstawia widok z góry na zielono‑biało‑czarno‑czerwony kombajn młócący kukurydzę, obok stoi czerwono‑zielona przyczepa załadowana zielonym surowcem.
Organizowanie i wykonywanie prac związanych z przetwórstwem spożywczym
Galeria mediów składa się z dwóch zdjęć przedstawiających organizowanie i wykonywanie prac związanych z przetwórstwem spożywczym
Prowadzenie produkcji serowarskiej. Zdjęcie pierwsze przedstawia dłonie w niebieskich rękawiczkach trzymające okrągły ser. Po prawej stronie widać półki z okrągłymi serami.
Wytwarzanie kiełbasy. Zdjęcie drugie przedstawia część sylwetki osoby w fartuchu w biało‑granatowe paski, lewą ręką przytrzymuje kiełbasę, a prawa wbija w wędlinę nakłuwacz na czarnym blacie i czerwonej desce do krojenia.
Prowadzenie dokumentacji przedsiębiorstwa w agrobiznesie
Galeria mediów składa się z dwóch zdjęć przedstawiających prace związane z prowadzeniem dokumentacji przedsiębiorstwa w agrobiznesie.
Wyliczanie rentowności gospodarstwa rolnego. Zdjęcie pierwsze przedstawia dłonie osoby na komputerze, obok na blacie leży okrągła drewniana taca z jabłkiem, notesem i kartką, W tle widać telefon oraz kartki.
Analiza dokumentacji przedsiębiorstwa i porównywanie jej z minionymi okresami. Zdjęcie drugie przedstawia część sylwetki osoby w niebieskiej bluzce trzymającej srebrny długopis prawą ręką a drugą przekładającą kartkę z wykresami na drewnianym blacie.
Gra edukacyjna
Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu technik agrobiznesu.
Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu technik agrobiznesu.