Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik agrobiznesu powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej:

  • wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej,

  • wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji zwierzęcej,

  • prowadzenia i obsługiwania pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej,

  • prowadzenia sprzedaży zwierząt i produktów rolnych.

ROL.05. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie:

  • organizowania i realizowania zadań związanych z prowadzeniem działalności w agrobiznesie,

  • organizowania i wykonywania prac związanych z przetwórstwem spożywczym,

  • prowadzenie dokumentacji przedsiębiorstwa w agrobiznesie.

R1SgpSXdJ9k9d1
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Technik agrobiznesu, licencja: CC BY-SA 3.0.

„Na co dzień zajmuję się przede wszystkim wykonywaniem prac związanych z prowadzeniem działalności w agrobiznesie i przetwórstwem spożywczym”.

Klaudia, technik agrobiznesu

Ciekawostka

W samej Unii Europejskiej gospodarstwa rolne zajmują obszar około 174 milionów hektarów i zatrudniają około 25 milionów osób.

R1FNVlfTuOjgG
Źródło: 41330, Bele słomy, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Przykładowe zadania zawodowe

Galeria mediów składa się z trzech zdjęć przedstawiających prace związane z prowadzeniem produkcji roślinnej.

Prowadzenie upraw zbóż. Zdjęcie pierwsze przedstawia zielone kłosy zbóż na polu.

Ocenianie stanu upraw i ich gotowości do zbioru. Zdjęcie drugie przedstawia dłoń, w której znajduje się żółto‑zielony kłos zboża.

Wysypywanie zboża ze zbiornika kombajnu zbożowego na przyczepę. Zdjęcie trzecie przedstawia moment młócenia i wysypywania zboża przez kombajn na przyczepę. Na pierwszym planie widać czerwono‑zielono‑biały kombajn oraz niebiesko‑czarny ciągnik. W tle widać zakurzoną przestrzeń.

Wykonywanie prac związanych z prowadzeniem produkcji zwierzęcej

1, 1, 1
RwAyIcQR01zlN
Wypas krów na pastwiskach
Źródło: Julissa Helmuth, Krowy, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RkTAaC0wDZjW1
Dojenie krów za pomocą dojarki
Źródło: Mint_Images, Dojarka, dostępny w internecie: www.envato.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R1Uo2eKlHexK0
Karmienie zwierząt
Źródło: GroMar Sp. z o.o., W oborze, licencja: CC BY-SA 3.0.

Galeria mediów składa się z trzech zdjęć przedstawiających prace związane z prowadzeniem produkcji zwierzęcej.

Wypas krów na pastwiskach. Zdjęcie pierwsze przedstawia młode bydło na pastwisku. W tle widać drzewa.

Dojenie krów za pomocą dojarki. Zdjęcie drugie przedstawia wymiona krowy z podłączoną dojarką elektryczną.

Karmienie zwierząt. Zdjęcie trzecie przedstawia moment spożywania pokarmu przez krowy o beżowym namaszczeniu w oborze.

Prowadzenie i obsługiwanie pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej

Galeria mediów składa się z trzech zdjęć przedstawiających prace związane z  prowadzeniem i obsługiwaniem pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej.

Prowadzenie zbiorów za pomocą kombajnu. Zdjęcie pierwsze przedstawia zielono‑biało‑czerwony kombajn w momencie młócenia rzepaku.

Zbiór siana i jego belowanie za pomocą maszyny rolniczej. Zdjęcie drugie przedstawia moment belowania siana przez zielony ciągnik z zaczepioną, zieloną maszyną do belowania.

Prowadzenie oprysku zboża za pomocą opryskiwacza. Zdjęcie trzecie przedstawia ciągnik z żółto‑czerwonym opryskiwaczem jadący drogą, Po lewej stronie jak i po prawej widać pola z roślinami zielonymi.

Prowadzenie sprzedaży zwierząt i produktów rolnych

1, 1
R1Gfce8THeMpD
Prowadzenie sprzedaży krów
Źródło: carboxaldehyde, Targ zwierząt, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
Ra483l61GbZTR
Sprzedaż płodów rolnych
Źródło: Anonim, Targ warzywno-owocowy, dostępny w internecie: www.shutterstock.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria mediów składa się z dwóch zdjęć związanych z zadaniami zawodowymi.

Prowadzenie sprzedaży krów. Zdjęcie pierwsze przedstawia mężczyznę w niebieskiej czapce, granatowej kamizelce i szaro‑beżowym ubraniu ochronnym, stojącego tyłem, trzymającego krowę szarego namaszczenia. W tle widać metalowe barierki i osoby.

Sprzedaż płodów rolnych. Zdjęcie drugie przedstawia plastikowe skrzynie z jabłkami.

Organizowanie i realizowanie zadań związanych z prowadzeniem działalności w agrobiznesie

1, 1, 1
R1O99S7I6JbTx
Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego
Źródło: Jozef Polc, Rodzina rolników, dostępny w internecie: www.alamy.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RdBGl3P2iFvaa
Transport surowców rolnych
Źródło: SundryPhotography, Ciężarówki z cebulą, dostępny w internecie: www.envato.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RxEESSPgP1kR1
Zbiór kukurydzy
Źródło: Augusto Colombo, Pole kukurydzy, dostępny w internecie: www.alamy.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria mediów składa się z dwóch zdjęć związanych z zadaniami zawodowymi.

Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego. Zdjęcie pierwsze przedstawia bydło w ogrodzeniu na łące, obok nich przechodzi rodzina: kobieta ma na sobie kapelusz, jasne ogrodniczki, pomarańczową koszulę, mężczyzna ma na sobie kapelusz, jasną koszule, jeansy i trzyma na rękach niemowlę w jasnym ubraniu, chłopiec po prawej stronie mężczyzny ma na sobie kapelusz, jasnoniebieską koszulkę i jasne spodnie, dziewczynka po lewej stronie kobiety ma na sobie jasną sukienkę i różowe kalosze, trzyma w ręce koszyk. W tle widać drzewa i niewielki budynek.

Transport surowców rolnych. Zdjęcie drugie przedstawia ulicę, na której przejeżdża samochód ciężarowy z dwoma osiatkowanymi przyczepami załadowanymi jasnobeżowym surowcem.

Zbiór kukurydzy. Zdjęcie trzecie przedstawia widok z góry na zielono‑biało‑czarno‑czerwony kombajn młócący kukurydzę, obok stoi czerwono‑zielona przyczepa załadowana zielonym surowcem.

Organizowanie i wykonywanie prac związanych z przetwórstwem spożywczym

Galeria mediów składa się z dwóch zdjęć przedstawiających organizowanie i wykonywanie prac związanych z przetwórstwem spożywczym

Prowadzenie produkcji serowarskiej. Zdjęcie pierwsze przedstawia dłonie w niebieskich rękawiczkach trzymające okrągły ser. Po prawej stronie widać półki z okrągłymi serami.

Wytwarzanie kiełbasy. Zdjęcie drugie przedstawia część sylwetki osoby w fartuchu w biało‑granatowe paski, lewą ręką przytrzymuje kiełbasę, a prawa wbija w wędlinę nakłuwacz na czarnym blacie i czerwonej desce do krojenia.

Prowadzenie dokumentacji przedsiębiorstwa w agrobiznesie

Galeria mediów składa się z dwóch zdjęć przedstawiających prace związane z prowadzeniem dokumentacji przedsiębiorstwa w agrobiznesie.

Wyliczanie rentowności gospodarstwa rolnego. Zdjęcie pierwsze przedstawia dłonie osoby na komputerze, obok na blacie leży okrągła drewniana taca z jabłkiem, notesem i kartką, W tle widać telefon oraz kartki.

Analiza dokumentacji przedsiębiorstwa i porównywanie jej z minionymi okresami. Zdjęcie drugie przedstawia część sylwetki osoby w niebieskiej bluzce trzymającej srebrny długopis prawą ręką a drugą przekładającą kartkę z wykresami na drewnianym blacie.

Gra edukacyjna

Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu technik agrobiznesu.

Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu technik agrobiznesu.

RkW1X0ISB7Dvr1
Ćwiczenie 1
Zaznacz zdania prawdziwe.
RdAXDm8LpOEQL1
Ćwiczenie 2
Przyporządkuj zadania zawodowe technika agrobiznesu do odpowiednich kwalifikacji.
1
RHrCgD03KB265
Gra edukacyjna
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Gra edukacyjna, licencja: CC BY-SA 3.0.