Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie przetwórca ryb powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

SPC.05. Obróbka ryb i produkcja przetworów rybnych:

  • przygotowywanie surowców do produkcji przetworów rybnych,

  • wykonywanie operacji technologicznych związanych z produkcją przetworów rybnych,

  • dystrybucja i magazynowanie surowców, półproduktów i przetworów rybnych.

RCdVtpWqN3Cb01
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Przetwórca ryb, licencja: CC BY-SA 3.0.

„Mój standardowy dzień pracy to przygotowywanie surowców do produkcji przetworów rybnych.”

Dariusz, przetwórca ryb

Ciekawostka

Okoń jest rybą, która może pochłaniać tlen z powietrza i raczkować na lądzie przy pomocy płetw piersiowych.

RocILvlPfpDLr
Źródło: Wander, Wędkowanie, dostępny w internecie: pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Przykładowe zadania zawodowe

Przygotowywanie surowców do produkcji przetworów rybnych

Galeria zdjęć

Zdjęcie pierwsze przedstawia osobę, która na blacie kroi nożem dużą rybę na części.

Zdjęcie drugie przedstawia mężczyznę usuwającego z pomocą noża kręgosłupa ryby wraz z ościami. Mężczyzna ma ubrane rękawiczki.

Zdjęcie trzecie przedstawia poporcjowaną nożem część ryby.

Wykonywanie operacji technologicznych związanych z produkcją przetworów rybnych

1,1,11
Rpuj7Xc3wkXzc
Wędzenie surowca rybnego
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Wędzenie surowca rybnego, licencja: CC BY-SA 3.0.
R1JltKL1oDXLp
Porcjowanie oraz nadziewanie surowca rybnego
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Porcjowanie oraz nadziewanie surowca rybnego, licencja: CC BY-SA 3.0.
R4ARCJxOzNpWo
Płukanie ryb
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Czyszczenie surowca rybnego, licencja: CC BY-SA 3.0.

Zdjęcie pierwsze wędzenie surowca rybnego. Zdjęcie przedstawia mężczyznę przesuwającego półki z wiszącymi rybami w wędzarni. Mężczyzna ma na sobie biały fartuch ochronny, niebieskie rękawiczki oraz białą czapkę.

Zdjęcie drugie porcjowanie oraz nadziewanie surowca rybnego. Na zdjęciu znajduje się osoba, która zawija filety śledziowe nadzieniem cebulowym na blacie. Widać tylko dłonie w niebieskich rękawiczkach. W tle znajdują się filety śledziowe oraz porcja nadzienia. Na blacie znajduje się też wiaderko z gotowymi roladami ze śledzi.

Zdjęcie trzecie czyszczenie surowca rybnego. Zdjęcie przedstawia moment wrzucania, z niebieskiej plastikowej skrzynki, filetów rybnych do zbiornika z wodą. Widać tylko ręce osoby trzymającej skrzynkę.

Galeria zdjęć.

Zdjęcie pierwsze.  Przykładowe zadania w pracy przetwórcy ryb. Zdjęcie przedstawia grupę osób pracujących przy stole roboczym zapełnionym rybami.

Zdjęcie drugie. Konserwacja sprzętu do obróbki ryb. Zdjęcie przedstawia metalowe urządzenie z gilotyną przeznaczone do porcjowania ryb.

Zdjęcie trzecie. Przygotowanie sprzętu do obróbki ryb. Zdjęcie przedstawia metalowe urządzenie z ostrzem przeznaczoną do obróbki ryb.

Zdjęcie czwarte. Porcjowanie i filetowanie ryb. Zdjęcie przedstawia metalowe urządzenie do przecinania ości. Na blacie znajdują się filety ryb. W tle widać osobę obsługującą urządzenie.

Zdjęcie piąte. Przygotowanie półproduktów do wytworzenia produktów garmażeryjnych. Zdjęcie przedstawia osobę w niebieskich rękawiczkach i białym fartuchu ochronnym, która stoi przy blacie z filetami śledziowymi i nadzieniem cebulowym.

Zdjęcie szóste. Wytwarzanie produktów garmażeryjnych. Na zdjęciu znajduje się osoba, która zawija filety śledziowe nadzieniem cebulowym na blacie. Widać tylko dłonie w niebieskich rękawiczkach. W tle znajdują się filety śledziowe oraz porcja nadzienia. Na blacie znajduje się też wiaderko z gotowymi roladami ze śledzi.

Zdjęcie siódme. Składowanie gotowych produktów spożywczych w chłodni. Zdjęcie przedstawia mężczyznę w białej czapce z daszkiem, fartuchu ochronnym i niebieskich rękawiczkach zamykającego metalowe drzwi w chłodni. W tle znajdują się półki z wiszącymi rybami.

Zdjęcie ósme. Pakowanie i ekspedycja gotowych produktów rybnych. Zdjęcie przedstawia mężczyznę w białej czapce z daszkiem, białym fartuchu ochronnym i niebieskich rękawiczkach stojącego przy niebiesko‑biało zielonych paczkach. W pomieszczeniu znajdują się dwa grzejniki oraz metalowe drzwi.

Dystrybucja i magazynowanie surowców, półproduktów i przetworów rybnych

1,1,1
R1CBdwTlSxAQI
Dystrybucja produktów rybnych
Źródło: Rob Fisher, Ryby w lodzie, dostępny w internecie: unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R1RH9toGFIYfR
Magazynowanie półproduktów rybnych
Źródło: Deane Bayas, Rybny filet w lodzie, dostępny w internecie: pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RhxaYQLFEMRdZ
Magazynowanie przetworów rybnych
Źródło: Kindel Media, Świeże ryby na plastikowej tacce, dostępny w internecie: pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria zdjęć

Zdjęcie pierwsze przedstawia plastikowe, pomarańczowe skrzynie z rybami oraz osobę w ciemnym ubraniu trzymającą w ręku metalowy pręt zakończony hakiem. W tle znajdują się czerwone miski.

Zdjęcie drugie przedstawia filet ryby znajdujący się na pokruszonym lodzie.

Zdjęcie trzecie przedstawia plastikowe pojemniki z rybami. W tle znajdują się różne pojemniki. Ryby mają pomarańczowy kolor.

Gra edukacyjna

Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu przetwórca ryb.

1
R1Tqg8gLKtBLl1
Gra edukacyjna
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Ćwiczenia

Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do ćwiczenia, które pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu przetwórca ryb.

RwoIihPYSyqfk1
Ćwiczenie 1
Zaznacz wszystkie zadania zawodowe przetwórcy ryb.