RDUlGFG4UnWin
Zdjęcie przedstawia gęsty las. Jest nieco zamglony.

Organizmy i środowisko

Ekosystem leśny jest bardzo zróżnicowanym środowiskiem.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Zależności pokarmowe w ekosystemie

Życie zwierząt w dużej mierze koncentruje się na poszukiwaniu pokarmu i unikaniu drapieżników. Każde zwierzę może być albo obiadem, albo biesiadnikiem.

RpF1eML3rMITZ
Myszołów jest pospolitym w Polsce ptakiem drapieżnym. Poluje zwykle na nornice, ale chętnie zabija i pożera także niewielkie ptaki
Źródło: Pavel Sirotkin, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Organizmy odżywiają się na dwa różne sposoby

Jedną z podstawowych potrzeb każdego organizmu jest zaspokajanie głodu. Pokarm to źródło niezbędnych substancji chemicznych, które umożliwiają rozwój i regenerację organizmu, jego prawidłowe funkcjonowanie oraz dostarczają energii. Energia zużywana jest w pierwszej kolejności do podtrzymania funkcji życiowych, a jej nadwyżki umożliwiają np. rozmnażanie, wzrost organizmu lub są magazynowane. Ze względu na sposób zdobywania pokarmu organizmy dzielimy na:

  • samożywne, czyli przeprowadzające fotosyntezęfotosyntezafotosyntezę; dla tych organizmów źródłem energii jest promieniowanie słoneczne; zalicza się do nich sinicesinicesinice, niektóre protistyrośliny;

  • cudzożywne, czyli pobierające pokarm z otoczenia; należą do nich wszystkie zwierzętagrzyby oraz większość bakterii i niektóre protisty. Źródłem energii dla organizmów cudzożywnych jest pożywienie zawierające związki organiczne (głównie cukry, białka i tłuszcze).

RJmNs2H6dVfkU
Organizmy mogą być cudzożywne lub samożywne
Źródło: Dariusz Adryan, licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 1

Euglena zielona, jednokomórkowy protist, jest zmiennożywna. Najczęściej jest drapieżnikiem (pochłania np. bakterie) lub saprobiontem (pobiera szczątki organiczne). Fotosyntezę prowadzi dopiero wtedy, gdy w jej otoczeniu nie ma gotowego pokarmu, ale za to jest wystarczająca ilość światła.

RXDOq8ydUs5g0
Postaw hipotezę, dlaczego w środowisku bogatym w pokarm i światło euglena odżywia się cudzożywnie. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Producenci to organizmy samożywne wytwarzające materię organiczną na użytek własny i innych organizmów

Podstawą funkcjonowania większości ekosystemówekosystemekosystemów jest obecność organizmów samożywnych, które nazywane są producentami. Podczas procesu fotosyntezy producenci wytwarzają materię organiczną (biomasębiomasabiomasę).

Ilość roślinnej materii organicznej (wytwarzana w ciągu roku na jednostkę powierzchni ekosystemu) służy do oceny tempa, w jakim producenci przekształcają energię słoneczną w wyniku fotosyntezy. Jest ono różne dla różnych ekosystemów. Na przykład lasy tropikalne są ekosystemami produkującymi wiele materii organicznej, a lasy klimatu umiarkowanego produkują jej znacznie mniej. Z kolei pustynie, na których szata roślinna jest bardzo uboga, wytwarzają niewiele biomasy. Głównymi czynnikami sprzyjającymi szybkiemu przyrostowi masy roślin są odpowiednio wysoka temperatura i wilgotność, długi okres wegetacjiwegetacjawegetacji oraz żyzność gleb.

RWkJbwG0CstBR
Ilość materii organicznej wytwarzanej w wybranych ekosystemach
Źródło: Dariusz Adryan, licencja: CC BY-SA 3.0.

Wytwarzanie materii organicznej odbywa się i na lądzie, i w środowisku wodnym. Zarówno w wodach słodkich, jak i słonych żyje wiele roślin oraz samożywnych bakterii i protistów. Woda pokrywa ok. 2/3 powierzchni kuli ziemskiej, dlatego produkcja biomasy w oceanach stanowi znaczną część całej produkcji biomasy na Ziemi.

1
Ćwiczenie 2
RZadQdNJHFuPj
Do przeprowadzenia procesu fotosyntezy rośliny potrzebują wody, dwutlenku węgla oraz energii słonecznej. Ustal, dostępność którego z tych składników będzie czynnikiem ograniczającym produkcję w ekosystemie wodnym, a którego w ekosystemie lądowym. Wyjaśnij, dlaczego. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Konsumenci to organizmy cudzożywne, które odżywiają się innymi organizmami

W ekosystemie każdy organizm cudzożywny określany jest mianem konsumenta. Zwierzęta roślinożerne spożywają trawę, liście, owoce, nasiona, a nawet korzenie, drewno i korę. Pozyskane substancje pokarmowe roślinożercy wykorzystują jako źródło energii oraz wbudowują we własne ciała, dzięki czemu mogą rosnąć i rozmnażać się. Roślinożercy są pokarmem dla zwierząt mięsożernych. Te z kolei mogą paść ofiarą innych, często większych od siebie, drapieżników.

Konsumentów można uporządkować według pewnych kategorii. I tak roślinożercy nazywani są konsumentami I rzędu. Konsumentami II rzędu są zjadający ich mięsożercy, a konsumentami III i dalszych rzędów są mięsożercy żywiący się innymi mięsożercami.

RPuTl3anDc3bO
Wszystkożerna kura jest konsumentem
Źródło: Karen Jackson, Flickr, licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka

Niektóre rośliny chwytają drobne zwierzęta, głównie owady, w różnego rodzaju pułapki. Zwierzęta te są następnie trawione za pomocą enzymówenzymenzymów wydzielanych przez rośliny. Nie oznacza to jednak, że taka dieta zmienia roślinę w konsumenta. Roślina nazywana drapieżną jest samożywna, zdolna do fotosyntezy. Schwytane zwierzęta dostarczają jej pierwiastków, których brakuje w glebie, np. azotu. Ofiary drapieżnych roślin pełnią więc funkcję podobną do nawozu, a nie podstawowego pokarmu, z którego producent czerpie energię.

Destruenci rozkładają martwe szczątki organiczne

Niektórzy konsumenci pełnią w ekosystemach funkcję destruentów – rozkładają szczątki organizmów do związków mineralnych. Dzięki temu procesowi martwa materia organiczna nie zalega w ekosystemach, lecz po rozłożeniu do prostych substancji jest na nowo wbudowywana w organizmy – najpierw roślinne, a później zwierzęce. Do destruentów należą bakterie i grzyby. Występują one licznie w ściółce leśnej i górnych warstwach gleby, a także w mule zalegającym na dnie zbiorników wodnych. Ich obecność w ekosystemach jest niezbędna, bowiem bez ich aktywności obieg materiiobieg materiiobieg materii (krążenie pierwiastków) w przyrodzie byłby niemożliwy.

Doświadczenie 1

Problem badawczy: W którym rodzaju gleby (gliniasta, piaszczysta, torfowa) najszybciej rozkładają się szczątki organiczne?

Hipoteza 1

Szczątki organiczne najszybciej rozkładają się w glebie piaszczystej.

Hipoteza 2

Szczątki organiczne najszybciej rozkładają się w glebie gliniastej.

Hipoteza 3

Szczątki organiczne najszybciej rozkładają się w glebie torfowej.

Co będzie potrzebne
  • 4 słoiki

  • 3 próbki gleby o różnych właściwościach (gliniasta, piaszczysta, torfowa)

  • 4 plasterki ugotowanej marchewki.

Instrukcja
  1. Przygotuj próbę kontrolną: włóż jeden plaster marchewki do pustego słoika.

  2. Wypełnij pozostałe 3 słoiki wilgotnymi próbkami gleby.

  3. Do każdego z nich wsuń między glebę a ścianę słoika plasterek marchewki.

  4. Nakryj słoiki wieczkami, ale ich nie zakręcaj. W ten sposób ograniczysz parowanie i zapewnisz dostęp powietrza.

  5. Obserwuj zmiany przez dwa tygodnie. Zapisz wyniki i wnioski.

R1BPpnnNthpB1
Wyniki: (Uzupełnij) Wnioski: (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Wskazówki i klucze odpowiedzibluzewhite

Łańcuchy pokarmowe i sieci troficzne obrazują zależności pokarmowe w ekosystemie

Zależności pokarmowe w ekosystemie przedstawiane są graficznie w postaci łańcuchów pokarmowych. Kolejne gatunki wchodzące w skład łańcucha stanowią podstawę pożywienia dla następnego gatunku.

R9l4e6m3qQ3gN
Przykłady łańcuchów pokarmowych
Źródło: Dariusz Adryan, PublicDomainPictures, zdenet, skeeze, Hans, Pixabay, licencja: CC BY-SA 3.0.

Łańcuch pokarmowy najczęściej zaczyna się od producenta. Następnym poziomem łańcucha jest zjadający producenta konsument I rzędu, czyli roślinożerca. Następne miejsce w łańcuchu zajmuje zjadający roślinożercę mięsożerca, czyli konsument II rzędu, za nim znajduje się konsument III rzędu i ewentualnie kolejni konsumenci. Miejsce, jakie dany organizm zajmuje w łańcuchu pokarmowym, zależy od tego, czym sam się żywi i dla jakich organizmów jest pokarmem. Nazywamy je poziomem troficznym (pokarmowym).

Ważne!

Gatunki, zwłaszcza wszystkożerne, mogą zajmować różne poziomy troficzne w różnych łańcuchach pokarmowych, w zależności od tego, jakim pokarmem żywią się w danym momencie. Zatem to, co w danej chwili spożywają, decyduje, czy zalicza się je do konsumentów I, II, III czy wyższych rzędów.

1
Ćwiczenie 3
R1bilQE3g6fnn
Zwierzęta wszystkożerne, takie jak dzik czy człowiek, mogą odżywiać się zarówno roślinami, jak i mięsem. Zdecyduj, do której grupy możemy je przyporządkować – konsumentów I czy II rzędu? Spróbuj przyporządkować również do określonego rzędu konsumentów sępa, który może żywić się zarówno padliną antylopy, jak i lwa. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Dla zainteresowanych

Łańcuch zaczynający się od producenta i składający się z kolejnych poziomów: konsumenta I rzędu (roślinożercy), konsumenta II rzędu (mięsożercy zjadającego roślinożercę) i konsumenta III rzędu (mięsożerca zjadający innego mięsożercę), nazywane jest łańcuchem spasania.

W naturze występuje także inny rodzaj łańcucha troficznego, w którym pierwszym poziomem są destruenci. Kolejne poziomy łańcucha składają się z konsumentów kolejnych rzędów, podobnie jak w łańcuchu spasania.

Niektóre łańcuchy pokarmowe są bardzo krótkie, a inne długie. Przykładem bardzo krótkiego łańcucha pokarmowego jest ten, w którym uczestniczy słoń. Jest on konsumentem pierwszego i zarazem ostatniego rzędu. Jest tak duży, że rzadko staje się łupem drapieżników. Przykłady wyjątkowo długich łańcuchów pokarmowych spotykane są w niektórych ekosystemach wodnych. Chłodne, dobrze natlenione wody wokół Antarktydy zamieszkuje bardzo wiele gatunków. Ogromne bogactwo planktonuplanktonplanktonu roślinnego (fitoplanktonu), pełniącego w tym ekosystemie rolę głównego producenta, jest w stanie zapewnić pokarm dla wielu konsumentów.

RtvAF4onZA4x6
Łańcuch pokarmowy w wodach w pobliżu Antarktydy
Źródło: Dariusz Adryan, Richard A. Ingebrigtsen, Department of Arctic and Marine Biology, University of Tromsø, Mª Carmen Mingorance Rodríguez, Kils, Mtpaley, Butterfly austral , Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Te same organizmy często występują równocześnie w kilku łańcuchach pokarmowych, które łączą się, tworząc sieci troficzne. Im bardziej bogaty i zróżnicowany ekosystem, tym bardziej złożone są sieci pokarmowe.

R1cyDCLSCVbRw1
Sieć pokarmowa
Źródło: Dariusz Adryan, licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 4
RFykhvOdqDQ4U
Umieść w poniższej sieci pokarmowej człowieka i kurę. Schemat przedstawia sieć pokarmową na polu. Producenci to mniszek lekarski i koniczyna. Od mniszka lekarskiego odchodzą dwie strzałki: do zająca i gąsienicy. Od koniczyny odchodzą dwie strzałki: do myszy i trzmiela. Od gąsienicy odchodzą dwie strzałki: do lisa i do myszy. Strzałka od myszy prowadzi do bociana. Od trzmiela strzałka prowadzi do żaby, od której odchodzą dwie strzałki: do lisa i do bociana.
Źródło: Dariusz Adryan, licencja: CC BY-SA 3.0.
RwJi3Kiw4bdY5
Umieść w sieci pokarmowej na ilustracji 4. człowieka i kurę. Połącz te organizmy z innymi za pomocą strzałek symbolizujących zależności pokarmowe. Ustal, na których poziomach troficznych znaleźli się w tej sieci człowiek i kura. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 4

Umieść w poniższej sieci pokarmowej człowieka i kurę.

Sieć pokarmowa na polu. Producenci to mniszek lekarski i koniczyna. Od mniszka lekarskiego odchodzą dwie strzałki: do zająca i gąsienicy. Od koniczyny odchodzą dwie strzałki: do myszy i trzmiela. Od gąsienicy odchodzą dwie strzałki: do lisa i do myszy. Strzałka od myszy prowadzi do bociana. Od trzmiela strzałka prowadzi do żaby, od której odchodzą dwie strzałki: do lisa i do bociana.

Ru5xP9zxpADca
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Złożoność zależności pokarmowych wpływa na równowagę ekosystemu

Zależności pokarmowe odgrywają ważną rolę w utrzymaniu równowagi ekosystemu. Mówimy, że ekosystem jest stabilny, jeśli tworzy go w miarę stała liczba osobników i gatunków zajmujących określone poziomy troficzne. Im większa różnorodność gatunkowa w ekosystemie, tym bardziej jest on stabilny. Najtrwalsze są ekosystemy złożone z wielu elementów ożywionych i nieożywionych, połączonych licznymi relacjami.

Równowagę ekosystemu zakłóca m.in. wyeliminowanie jednego z gatunków lub wprowadzenie gatunku obcego. Takie działania mogą powodować zmiany w łańcuchach i sieciach pokarmowych. Na przykład:

  • zmniejszenie liczby wilków w danej populacji spowodowałoby zwiększenie liczby jeleni. W konsekwencji doprowadziłoby to do dużych strat w roślinności, a co za tym idzie, do ograniczenia liczebności innych roślinożerców w tym ekosystemie.

  • wprowadzenie obcego gatunku ryby do jeziora może prowadzić do jego dominacji i wypierania lokalnych gatunków ryb. W rezultacie liczba większych drapieżnych ryb, dla których lokalne ryby stanowią pożywienie, może się zmniejszyć. Ponadto, jeśli pokarmem lokalnych ryb były skorupiaki, zmniejszenie populacji tych ryb może spowodować nadmierny wzrost liczby skorupiaków. To z kolei wpływa na dostępność pożywienia dla innych organizmów w ekosystemie.

Aby zapewnić stabilne funkcjonowanie ekosystemu, niezbędne są poszanowanie i ochrona naturalnych zależności pokarmowych.

R1PqefEuqYt7T
Grafika interaktywna przedstawia sieć zależności pomiędzy pierścienicami, mięczakami i stawonogami. Widoczny jest fragment łąki porośnięty różnymi roślinami oraz część podziemna. W części podziemnej widać liczne korytarze, którymi poruszają się różowe segmentowane robaki. Przy jednym z nich znajduje się lupa. Obok widoczny jest przycisk pozwalający na wyświetlenie opisu. Opis: Należąca do pierścienic dżdżownica połyka grudki gleby, w której żyje, ponieważ jest przystosowana do odżywiania się znajdującą się w niej martwą materią. Aktywność dżdżownic prowadzi do powstania w glebie korytarzy ułatwiających jej przewietrzanie. Ponad korytarzami dżdżownic widać korzenie roślin. Z ziemi wyrastają łodygi i liście roślin. Przy jednej z nich widać kolejny przycisk. Po kliknięciu na niego wyświetla się następujący opis: Przewietrzanie gleby wspiera rozwój ukorzenionych roślin. Na jednym z liści tej rośliny widać brązowego ślimaka. On również znajduje się za lupą. Widać przy nim kolejny przycisk. Opis: Rośliny są pożywieniem dla roślinożernych mięczaków. Na innej roślinie, która posiada kwiat, siedzi motyl. On również jest wzięty pod lupę. Znajduje się przy nim przycisk. Opis: Rośliny są pożywieniem dla należących do stawonogów owadów pobierających nektar kwiatowy.
Sieć zależności pomiędzy pierścienicami, mięczakami i stawonogami.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

To ważne!

  • Wszystkie organizmy w ekosystemie są połączone skomplikowanymi zależnościami pokarmowymi – tworzą łańcuchy pokarmowe, które mogą się łączyć i tworzyć złożone sieci troficzne.

  • Grupa organizmów pełniąca w ekosystemie określoną funkcje pokarmową nazywana jest poziomem troficznym. Wyróżnia się następujące poziomy troficzne: producenci, konsumenci pierwszego, drugiego i kolejnych rzędów oraz destruenci.

  • Producenci to organizmy samożywne, wiążące energię świetlną i wytwarzające z pobieranych związków nieorganicznych substancje organiczne.

  • Konsumenci to organizmy cudzożywne odżywiające się substancjami pokarmowymi znajdującymi się w ciałach innych organizmów (żywych lub martwych).

  • Destruenci rozkładają martwą materię organiczną do materii nieorganicznej, która może być wykorzystana przez producentów.

  • Aby skonstruować łańcuch pokarmowy, należy ustalić źródło pokarmu wszystkich organizmów go tworzących. Łańcuch rozpoczyna najczęściej organizm samożywny, a kończy drapieżnik, na którego nie poluje żaden inny gatunek.

  • Im większa różnorodność gatunkowa w ekosystemie i bardziej złożone zależności pokarmowe między nimi, tym bardziej jest on stabilny.

Na pożegnanie

Ćwiczenie 5
RUhOV16RTnwVi
Połącz w pary nazwy konsumentów II rzędu i roślinożerców, którzy w środowisku naturalnym mogliby stanowić ich ofiary. Sarna Możliwe odpowiedzi: 1. Lew, 2. Zaskroniec, 3. Biedronka, 4. Wilk Żaba śmieszka Możliwe odpowiedzi: 1. Lew, 2. Zaskroniec, 3. Biedronka, 4. Wilk Antylopa Możliwe odpowiedzi: 1. Lew, 2. Zaskroniec, 3. Biedronka, 4. Wilk Mszyca Możliwe odpowiedzi: 1. Lew, 2. Zaskroniec, 3. Biedronka, 4. Wilk
Źródło: Barbara Szydzik, licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 6
RRUXXey8o5Xmt
Uszereguj organizmy zgodnie z ich miejscami w łańcuchu pokarmowym. Nazwę producenta umieść na górze. Elementy do uszeregowania: 1. Lipa, 2. Kornik, 3. Dzięcioł, 4. Sokół
Źródło: Barbara Szydzik, licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 7
RvcZfNFNJqJh4
Uszereguj organizmy zgodnie z ich miejscami w łańcuchu pokarmowym. Nazwę producenta umieść na górze. Elementy do uszeregowania: 1. Sinica, 2. Pantofelek, 3. Okoń, 4. Rozwielitka, 5. Stułbia, 6. Rak
Źródło: Barbara Szydzik, licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 8
R11vIddLmsb8g
Dopasuj nazwy poziomów troficznych w łańcuchu pokarmowym przedstawionym na ilustracji.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RV6TMQowr7Dgh
Ćwiczenie 8
Uporządkuj poziomy łańcucha troficznego w odpowiedniej kolejności. Elementy do uszeregowania: 1. Producent, 2. Konsument III rzędu, 3. Konsument IV rzędu, 4. Konsument I rzędu, 5. Konsument V rzędu, 6. Konsument II rzędu
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 9
R19AS29BZNiZ2
Schemat przedstawia sieć pokarmową na polu
Źródło: Dariusz Adryan, licencja: CC BY-SA 3.0.
RyMGRQwG6QUwt
Wskaż wszystkie prawdziwe stwierdzenia dotyczące powyższej sieci troficznej. Możliwe odpowiedzi: 1. Producentami są mniszek lekarski i koniczyna., 2. Mysz jest konsumentem I i III rzędu., 3. Zając jest konsumentem I rzędu., 4. Bocian jest konsumentem II i III rzędu., 5. Lis zawsze jest konsumentem III rzędu., 6. Gąsienica jest konsumentem II rzędu, bo jest zjadana przez lisa i mysz.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
11
Ćwiczenie 10
R1bSVylowYGb0
Grafika przedstawia dwie sieci pokarmowe: w środowisku lądowym i wodnym. Każdy organizm przedstawiony jest jako zdjęcie na grafice. Obok zdjęcia znajduje się przycisk. Po kliknięciu na przycisk pojawia się nazwa. Pierwsza z nich rozpoczyna się od detrytusu oraz od trawy. Od detrytusu strzałka prowadzi do dżdżownicy. Od dżdżownicy strzałki prowadzą do chrząszcza, myszy i mazurka. Od trawy strzałki prowadzą do pszczoły, ślimaka i pasikonika. Od pszczoły strzałka prowadzi do szerszenia. Od niego strzałka prowadzi do żaby. Od ślimaka odchodzą dwie strzałki: do mazurka i chrząszcza. Od pasikonika strzałki prowadzą do mazurka, żaby i myszy. Od mazurka strzałka prowadzi do bielika. Od żaby odchodzą dwie strzałki, w kierunku kruka i zaskrońca. Od kruka strzałka prowadzi do bielika. Od myszy strzałki biegną do kruka i zaskrońca. Od zaskrońca odchodzą strzałki do bielika i kuny. Od kuny biegnie strzałka do bielika. Sieć pokarmowa środowiska wodnego. Sieć pokarmowa środowiska wodnego rozpoczyna się od detrytusu. Odchodzą od niego strzałki w kierunku małży i kraba. Od małży strzałki prowadzą do kraba i śledzia. Od śledzia strzałka powadzi do tuńczyka. Od tuńczyka odchodzą strzałki do rekina i delfina. Od kraba odchodzą strzałki do dorsza i delfina. Od dorsza strzałki prowadzą do delfina i rekina. Od delfina strzałka prowadzi do rekina. Opis zdjęć. Detrytus przedstawiony jest jako brązowoczarna gleba. Pszczoła to owad o żółto czarnych paskach na odwłoku. Pszczoła ze zdjęcia siedzi na kwiatku. Trawa przedstawiona jest jako źdźbła. Pasikonik to brązowy owad o bardzo długich tylnych odnóżach. Dżdżownice na zdjęciu znajdują się w glebie. Dżdżownice są różowe. Małże posiadają dwuklapowe ciemne muszle. Detrytus wodny przedstawiony jest jako dno zbiornika wodnego. Szerszeń to duży pomarańczowo żółty owad latający. Ślimak posiada szare ciało i pomarańczową skręconą muszlę. Chrząszcz ma czarny kolor, grube skrzydła pokrywowe i trzy pary odnóży krocznych. Śledź przedstawiony jest jako ławica srebrnych ryb. Krab posiada okrągłe ciało i silne przednie odnóża przekształcone w szczypce. Kolejne odnóża są węższe i mniejsze, służą do chodzenia. Mazurek to ptak przypominający wróbla. Ma brązowy kolor i brązową czapeczkę na górze głowy. Żaba ze zdjęcia jest brązowa w czarne plamki. Mysz ze zdjęcia jest brązowa i posiada duże różowe uszy. Dorsz to duża ryba o srebrnym ułuszczeniu. Kruk to duży ptak o mocno czarnym upierzeniu, czarnych nogach i czarnym dziobie. Zaskroniec to wąż o długim szarym ciele. Tuńczyk to duża ryba o niebieskoszarym grzbiecie i białej części brzusznej. Płetwy tuńczyka są pomarańczowe. Bielik to duży ptak o szarym upierzeniu i pomarańczowym ostro zakrzywionym w dół dziobie i pomarańczowych nogach. Kuna to mały ssak futerkowy. Jej sierść jest brązowa na głowie, biała na klatce piersiowej i czarna na kończynach. Rekin do duża ryba o silnie rozbudowanych szczękach z ostrymi zębami. Górna część ciała jest szara, a dolna biała. Delfin to szary ssak, posiadający płetwy na grzebiecie ogonie i za głową.
Rozbudowane sieci troficzne ekosystemu lądowego i wodnego
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1dGz4Oiv2WIR
a) Określ, na jakim poziomie pokarmowym jest dżdżownica. (Uzupełnij) b) Wskaż na ilustracji przykładowy łańcuch pokarmowy ze środowiska lądowego. (Uzupełnij) c) Wskaż na ilustracji przykładowy łańcuch pokarmowy ze środowiska wodnego. (Uzupełnij) d) Podaj najdłuższy łańcuch pokarmowy na ilustracji. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 11
RfSmfAKl9SEeW
Wyjaśnij, jaki wpływ na sieć pokarmową lasu może mieć nadmierne polowanie człowieka na lisy. (Uzupełnij).
Źródło: Adrianna Oramus-Gür, licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 12

„Wody Polski zasiedla jeden rodzimy gatunek żółwi - żółw błotny, którego najczęściej izolowane populacje na terenie niemal całej Europy sukcesywnie zmniejszają swoje zasięgi. Oprócz powszechnej i postępującej degradacji ich wodnych oraz lądowych siedlisk, w obrębie niektórych stanowisk na ich kondycję wpływa także pojawienie się obcych gatunków zwierząt, w tym żółwia czerwonolicego.”

Indeks górny Źródło: Czerniejewski P., Tański A., Najbar B., Kasowska N. Rozmieszczenie stanowisk inwazyjnego żółwia czerwonolicego (Trachemys scripta elegans) (Wied, 1838) w województwie zachodniopomorskim (północno‑zachodnia Polska), Chemistry. Environment. Biotechnology 2018; 21, s. 42‑45. Indeks górny koniec

„Od około 20 lat do Polski masowo sprowadzane są pochodzące z Ameryki żółwie czerwonolice oraz inne egzotyczne gatunki żółwi. [...] Liczne są obserwacje na wolności osobników, które uciekły lub zostały wypuszczone z hodowli.”

Indeks górny Źródło: Dolata P. Żółw błotny Emys orbicularis (Linnaeus, 1758) w Południowej Wielkopolsce; Chrońmy Przyrodę Ojczystą 2010; 66 (3), s. 216–223. Indeks górny koniec

R1aD98N8nzPRh
Na podstawie tekstów i dostępnych źródeł wiedzy wyjaśnij, jak wprowadzenie żółwia czerwonolicego do środowiska naturalnego wpływa na sieć pokarmową środowiska wodnego. W odpowiedzi zwróć uwagę, że oba gatunki żółwi żywią się m.in. roślinami, drobnymi skorupiakami i kijankami. (Uzupełnij).
Źródło: Adrianna Oramus-Gür, licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 1
R1JBgt19DjiDt
Szkicownik.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RV2Ur91IpEGYA
Podaj 3 różne łańcuchy pokarmowe, których jednym z elementów będzie komar, pies lub człowiek.
1
Ćwiczenie 13
ROFmiXscQIRuq
Wyjaśnij, dlaczego destruenci są rodzajem konsumentów. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 2

Ułóż zestaw 4 zadań dla innych uczniów korzystających z tego podręcznika, które sprawdzą wiedzę o zależnościach pokarmowych w ekosystemie. Do każdego pytania w zadaniu podaj 4 proponowane odpowiedzi, ale tylko jedna ma być prawidłowa. Pytanie z odpowiedziami wyślij Twojemu nauczycielowi, który włączy je do quizu Milionerzy.

RDUCzjZxrr4kR
Polecenie 3

Wiesz już czym są łańcuchy i sieci pokarmowe. Wróć do polecenia na stronie „Na dobry początek” i dopisz brakujące definicje. Pamiętaj, żeby nie kopiować słownika, ale wyjaśnić każde słowo kluczowe w miarę możliwości swoimi słowami.

fotosynteza
fotosynteza

synteza związków organicznych ze związków prostych (dwutlenku węgla i wody) przy udziale energii pochodzącej ze światła słonecznego

sinice
sinice

bakterie zdolne do prowadzenia fotosyntezy

ekosystem
ekosystem

(gr. oíkos – mieszkanie; sýstēma – zestawienie) układ ekologiczny, który składa się z zespołów organizmów (biocenoza) funkcjonujących w harmonii i równowadze ze środowiskiem, czyli biotopem, w którym zachodzi przepływ energii i obieg materii

biomasa
biomasa

masa materii organicznej wchodząca w skład organizmu; także masa wszystkich roślin i/lub zwierząt występujących na określonej powierzchni

wegetacja
wegetacja

ogół procesów fizjologicznych organizmu, m.in. wzrost i rozwój

enzym
enzym

białko lub cząsteczka RNA o zdolności do przyspieszenia przebiegu reakcji chemicznej

obieg materii
obieg materii

krążenie materii w glebie, wodzie i powietrzu z udziałem producentów, konsumentów i destruentów; pierwiastki pobrane ze środowiska nieożywionego i włączone w skład żywej materii wracają do niego po przejściu przez łańcuchy troficzne i mogą być wykorzystane ponownie

plankton
plankton

drobne organizmy roślinne, zwierzęce i protisty unoszące się biernie w oceanach, morzach i wodach słodkich