Budowa i użytkowanie pieców odlewniczych oraz maszyn i urządzeń do przygotowania wsadu
E‑BOOK
Spis treści
Przebieg procesów przygotowania i topienia wsaduPrzebieg procesów przygotowania i topienia wsadu
Budowa, sposób działania i zasady uzytkowania pieców odlewniczychBudowa, sposób działania i zasady uzytkowania pieców odlewniczych
Budowa, sposób działania i zasady użytkowania kadzi odlewniczychBudowa, sposób działania i zasady użytkowania kadzi odlewniczych
Budowa, sposób działania i zasady użytkowania maszyn i urządzeń do przygotowania materiałów wsadowychBudowa, sposób działania i zasady użytkowania maszyn i urządzeń do przygotowania materiałów wsadowych
Zasady przeprowadzania codziennej obsługi pieców odlewniczych, maszyn i urzadzeń
Piece odlewniczePiece odlewnicze
KadzieKadzie
KruszarkiKruszarki
OdpylaczeOdpylacze
Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowejZasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej
Słownik pojęćSłownik pojęć
Netografia i bibliografiaNetografia i bibliografia
Zasady przeprowadzania codziennej obsługi pieców odlewniczych, maszyn i urządzeń
Przed rozpoczęciem pracy pieca należy zawsze sprawdzić system zasilający piec oraz jego wymurówkę. Czynności związane z prawidłową eksploatacją jakiejkolwiek maszyny bądź urządzenia należy przeprowadzić okresowe badania ich pracy oraz okresowej kontroli ich stanu. W firmach odlewniczych jednoznacznie nie można określić na czym polega poszczególna kontrola ze względu na ich różnorodność.
Każdy z pracowników musi odbyć odpowiednie szkolenie związane z obsługą danej maszyny. Pełnowartościowy pracownik powinien:
znać zasadę działania maszyny lub urządzenia
znać podstawy eksploatacji i smarowania
orientować się w objawach typowych uszkodzeń i sposobów ich usuwania
umieć określić przyczynę nieprawidłowej pracy maszyny
umieć przeprowadzić najważniejsze czynności konserwacji maszyny.
Przed wprowadzeniem nowej maszyny należy przeszkolić nie tylko kadrę robotników ale także dozór techniczny. Rodzaje tego szkolenia mogą być różne, nie tylko dotyczące obsługi. Najważniejszym etapem szkolenia powinno być jak najlepsze zapoznanie kadry z instrukcją urządzenia.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Piece odlewnicze
Piece odlewnicze przed wrzuceniem do nich wsadu, często wymagają odpowiedniej kontroli. W przypadku pieców, których wyłożenie jest wykonane z materiału ceramicznego (piece indukcyjne, łukowe, żeliwiaki itd.) ważne jest sprawdzenie wymurówki pieca. Uszkodzenia wywoływane są przez czynniki mechaniczne (wrzucanie materiałów wsadowych do pieca z zbytnio dużą siłą), termiczne (nagrzewanie i chłodzenie pieca powoduje naprężenia i doprowadza do powstawania pęknięć) oraz chemiczne (kontakt żużla i ciekłego metalu z powierzchnią). W takim przypadku należy sprawdzić czy w komorze pieca nie ma żadnych pęknięć, a takowe należy uzupełnić mieszanką z której wykonana jest wymurówka.
W przypadku, gdy zostało wykonane tyle wytopów ile przewiduje producent, należy całkowicie wymienić wyłożenie pieca. Piece posiadające palniki na paliwa ciekłe i gazowe, należy kontrolować w celu sprawdzenia, czy w palniku nie powstał zator (najczęściej związany z zanieczyszczeniami w paliwach ciekłych), a takowy należy usunąć. W przypadku niestabilnej pracy pieca, diagnoza może wymagać usługi serwisowej, na przykład gdy cewka pieca wymaga kontroli i remontu.
W piecach łukowych ważna jest kontrola długości elektrod grafitowych. Takowe, należy wymieniać gdy ich długość będzie poniżej zaleceń producenta, bądź po określonej przez niego liczbie wytopów.
W przypadku gdy komora pieca otwierana jest przy użyciu silnika elektrycznego, należy kontrolować stan naciągu łańcucha przenoszącego napęd na zębatkę i wały, stan zębów zębatki (czy nie są uszczerbione, czy nie są wytarte). Zbytnio naciągnięty łańcuch, jak i wyeksploatowane koło zębate, może powodować przeskakiwanie łańcucha, co w efekcie może prowadzić do niekontrolowanego zamknięcia się klapy pieca. Zbytnie zapylenie elementów ruchomych, może powodować nadmierne wycieranie się elementów i doprowadzenie do powstawania luzów.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Kadzie
Kadzie należy kontrolować głównie pod względem wymurówki, tak jak w przypadku pieców. W związku z naprężeniami cieplnymi jakie działają na wymurówkę, oddziaływać one także mogą na płaszcz. Pęknięcia pojawiające się na płaszczu należy zespawać.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Kruszarki
Urządzeniem do rozdrabniania materiału są kruszarki. Są one dość mocno narażone na częste wymiany elementu kruszącego. Są to najczęściej pierścienie z “zębem”. Przy każdym użytkowaniu należy sprawdzić jakość tych elementów.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Odpylacze
W przypadku odpylaczy należy zwracać uwagę na zbiornik, w którym zbierają się pyły. Zbyt duża ich ilość spowodować może dużo słabsze działanie całego systemu. Z nadmiernej ilości pyłu w układzie, wynika zagrożenie z możliwości wybuchu chmury pyłu, powstałej poprzez wyładowania elektrostatyczne, iskry, żar, temperaturę i tlący się materiał w zbiorniku odpylacza. Aby skutecznie minimalizować ryzyko zapłonu, należy używać antystatycznych materiałów zbiornika, dbanie o odpowiednie uziemienie urządzenia oraz wprowadzenie zautomatyzowanego nadzoru nad nim, izolowanie iskier i ich kontrola, nadzorowanie temperatury i ilości tlenku węgla. Szczególną uwagę należy zwracać na odpylacze wykorzystujące filtry, które zapychając się pyłem, mogę przestać spełniać swoja funkcję. Należy kontrolować połączenie worków filtracyjnych, tak aby chmura pyłu przepływała w kontrolowany sposób.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Powiązane materiały multimedialne
Film edukacyjny: Zasady obsługi bieżącej pieców odlewniczych oraz maszyn i urządzeń do przygotowania wsaduZasady obsługi bieżącej pieców odlewniczych oraz maszyn i urządzeń do przygotowania wsadu
Film edukacyjny: Rodzaje pieców odlewniczych oraz maszyn i urządzeń do przygotowania wsaduRodzaje pieców odlewniczych oraz maszyn i urządzeń do przygotowania wsadu
Grafika interaktywna: Ocena stanu technicznego pieców odlewniczych oraz maszyn i urządzeń do przygotowania wsaduOcena stanu technicznego pieców odlewniczych oraz maszyn i urządzeń do przygotowania wsadu