Zdrowe pożywienie, aktywność fizyczna oraz odpowiednia ilość snu to najważniejsze elementy, które pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Nasze codzienne posiłki powinny być urozmaicone, by mogły zapewniać właściwą ilość wszystkich składników odżywczych, takich jak białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, sole mineralne i woda. Składniki odżywcze regulują procesy zachodzące w organizmie oraz dostarczają energię niezbędną do życia.
RkbBzSza6wFs41
Na ilustracji znajdują się produkty spożywcze. Warzywa, mięso, ryby.
Zdrowa dieta powinna zapewniać odpowiednią ilość składników odżywczych, m.in. białek, węglowodanów, tłuszczów, wody, minerałów i witamin.
Źródło: National Cancer Institute, Wikimedia Commons, domena publiczna.
Talerz zdrowego żywienia
Lekarze dietetycy uwzględniając aktywność fizyczną opracowali zasady racjonalnego żywienia w postaci talerza zdrowego żywienia.
„Talerz zdrowego żywienia” to graficzne przedstawienie talerza pełnego różnorodnych produktów, który symbolizuje zalecane proporcje poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie.
RV8mKnzsZWRmX
Zdjęcie modelowego talerza odzwierciedlającego zalecane proporcje trzech grup produktów w całodziennej diecie. Każda z grup przypisana jest do jednego numeru. Pierwsza grupa obejmuje lewą połowę talerza, druga i trzecia grupa obejmują prawe ćwiartki talerza. 1. Jedz więcej: - pełnoziarnistych produktów zbożowych (np. płatki owsiane, kasze, pieczywo razowe, makaron razowy); - kolorowych warzyw i owoców (z przewagą warzyw); - nasion roślin strączkowych (np. groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, bób); - ryb; - mlecznych produktów niskotłuszczowych, fermentowanych (np. jogurt, kefir, maślanka); - nasion i orzechów., 2. Zamieniaj: - przetworzone produkty zbożowe (biały ryż, krakersy, jasne pieczywo) na pełnoziarniste (brązowy ryż, kasza gryczana, chleb razowy pełnoziarnisty, płatki owsiane); - czerwone mięso na: ryby, jaja, drób, nasiona roślin strączkowych i orzechy; - tłuszcze zwierzęce (smalec, słonina) na roślinne (np. oliwa z oliwek); - pełnotłuste produkty mleczne (żółty ser, śmietana) na niskotłuszczowe (jogurt, mleko, kefir, biały ser, maślanka); - grillowanie i smażenie na: duszenie, pieczenie, gotowanie w tym na parze., 3. Unikaj: - czerwonego mięsa i przetworów mięsnych (np. boczku, wędlin, kiełbas); - cukru i napojów słodzonych; - produktów przetworzonych (fast food, słonych i słodkich przekąsek).
Zdjęcie modelowego talerza odzwierciedlającego zalecane proporcje trzech grup produktów w całodziennej diecie. Każda z grup przypisana jest do jednego numeru. Pierwsza grupa obejmuje lewą połowę talerza, druga i trzecia grupa obejmują prawe ćwiartki talerza. 1. Jedz więcej: - pełnoziarnistych produktów zbożowych (np. płatki owsiane, kasze, pieczywo razowe, makaron razowy); - kolorowych warzyw i owoców (z przewagą warzyw); - nasion roślin strączkowych (np. groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, bób); - ryb; - mlecznych produktów niskotłuszczowych, fermentowanych (np. jogurt, kefir, maślanka); - nasion i orzechów., 2. Zamieniaj: - przetworzone produkty zbożowe (biały ryż, krakersy, jasne pieczywo) na pełnoziarniste (brązowy ryż, kasza gryczana, chleb razowy pełnoziarnisty, płatki owsiane); - czerwone mięso na: ryby, jaja, drób, nasiona roślin strączkowych i orzechy; - tłuszcze zwierzęce (smalec, słonina) na roślinne (np. oliwa z oliwek); - pełnotłuste produkty mleczne (żółty ser, śmietana) na niskotłuszczowe (jogurt, mleko, kefir, biały ser, maślanka); - grillowanie i smażenie na: duszenie, pieczenie, gotowanie w tym na parze., 3. Unikaj: - czerwonego mięsa i przetworów mięsnych (np. boczku, wędlin, kiełbas); - cukru i napojów słodzonych; - produktów przetworzonych (fast food, słonych i słodkich przekąsek).
Rysunek modelowego talerza odzwierciedla zalecane proporcje trzech grup produktów w całodziennej diecie.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 1
Zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania powinniśmy pić ok. 2 litry płynów dziennie. Wymień trzy sytuacje, które zwiększają zapotrzebowanie organizmu na wodę.
Rtm7Fun3zJXgH
Uzupełnij.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Przypomnij sobie, kiedy, w jakich sytuacjach i w jakich warunkach otoczenia jesteśmy podatni na większą utratę wody z organizmu.
Sytuacje, które zwiększają zapotrzebowanie organizmu na wodę, to: wysiłek fizyczny, wysoka temperatura otoczenia, gorączka.
Stosowanie się do zasad zdrowego odżywiania oraz aktywność fizyczna pozwalają utrzymać dobry stan zdrowia. Spożywanie nadmiernej lub zbyt małej ilości określonych grup produktów spożywczych, brak ruchu, jedzenie pokarmów typu fast food (czyt. fast fud) może być przyczyną wielu chorób.
Zasady zdrowego odżywiania
Jedz regularnie - spożywaj 5 posiłków dziennie, o stałych porach. Nie wychodź bez śniadania.
R4KXmkop2eq1e
Grafika przedstawia zegar. Wskazówkami jest widelec i nóż. W tle znajdują się zdjęcia posiłków. Przy godzinie pierwszej znajduje się podpis: obiad trzynasta. Przy godzinie czwartej znajduje się podpis: podwieczorek szesnasta. Przy godzinie siódmej znajdują się dwa podpisy: kolacja dziewiętnasta oraz śniadanie siódma. Przy godzinie dziesiątej znajduje się podpis: drugie śniadanie dziesiąta.
Jedz regularnie - spożywaj 5 posiłków dziennie, o stałych porach. Nie wychodź bez śniadania.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Jedz jak najwięcej różnorodnych warzyw.
R17rZCvHha1bD
Zdjęcie przedstawia brązową tacę pełną warzyw i owoców. Znajdują się na niej ziemniaki, cebule, marchew, kukurydza w kolbach, jabłka, pomidory, dynia oraz ananas.
Warzywa powinny stanowić znaczną część diety. Właściwe proporcje to 3/4 warzywa i 1/4 owoce.
Źródło: www.pixabay.com, domena publiczna.
Jedz produkty zbożowe, głównie pełnoziarniste.
R18OOjjZwDi36
Zdjęcie przedstawia trzy rodzaje kaszy oraz bochenki chleba. Mają one różne kolory, od jasnego do ciemnego.
Pełnoziarniste produkty zbożowe, np. chleb razowy czy pełnoziarnisty, grube kasze, powinny stanowić główne źródło energii.
Źródło: www.pixabay.com, domena publiczna.
Spożywaj mleko i produkty mleczne, które dostarczają Twojemu organizmowi cennych materiałów budulcowych m.in. białek i wapnia.
RXXQNXeBuokFM
Zdjęcie przedstawia mleko w dzbanku i szklance oraz masło stojące na drewnianej desce na środku łąki z żółtymi mleczami.
W codziennej diecie powinny występować dwie szklanki mleka. Można je zastąpić jogurtem, kefirem, częściowo serem.
Źródło: www.pixabay.com, domena publiczna.
Jedz chude mięso i ryby, a ogranicz spożywanie mięsa czerwonego. Tłuszcze zwierzęce zastąp olejami roślinnymi.
R17n9Y6Pre2Gt
Zdjęcie przedstawia ryby oraz owoce morza leżące w kruszonym lodzie.
Powinno ograniczać się spożycie tłustego czerwonego mięsa. Należy zastąpić je mięsem drobiowym, rybami oraz nasionami strączkowymi
Źródło: www.pixabay.com, domena publiczna.
Ogranicz spożywanie słodyczy i słodzonych napojów. Możesz je zastąpić owocami i orzechami.
RfA3JDRpr5Zw1
Dwa zdjęcia. Lewe przedstawia orzechy włoskie i laskowe, a prawe zdjęcia owoce malin, truskawek, borówki, czerwonej porzeczki oraz jeżyny.
Należy unikać spożycia cukru i słodyczy. Warto zastępować je owocami oraz orzechami
Źródło: www.pixabay.com, domena publiczna.
Ogranicz spożywanie soli, słonych przekąsek i produktów typu fast food (czyt. fast fud)
RlMDmJfqJWNs7
Zdjęcie przedstawia przyprawy. Na pierwszym planie znajduje się kolorowy pieprz w ziarnach, liście laurowe, curry w białej małej miseczce, główka czosnku oraz zielone zioła w moździerzu. W tle znajdują się dwa słowiki.
W codziennej diecie należy ograniczać spożycie soli. W celu nadania dodatkowych właściwości przygotowywanym daniom, należy używać ziół - mają one cenne składniki.
Źródło: www.pixabay.com, domena publiczna.
Bądź aktywny fizycznie przynajmniej 45‑60 min dziennie.
RODGpOoe6lcyC
Zdjęcie przedstawia czworo dzieci w kolorowych ubraniach stojących na murku i wyciągających prawą rękę ku górze. O murek oparte są cztery rowery. Dzieci mają na głowach kaski.
Aktywność fizyczna jest podstawą zdrowego trybu życia
Źródło: www.pixabay.com, domena publiczna.
Ogranicz do maks. 2 godzin dziennie korzystanie z urządzeń elektronicznych.
R1T0wCOJMUzVd
Zdjęcie przedstawia dwie osoby siedzące obok siebie i czytające książki.
Staraj się ograniczać w ciągu dnia do minimum korzystanie z urządzeń takich jak: laptop, tablet, czy smartfon.
Źródło: www.pixabay.com, domena publiczna.
Zadbaj o regenerację organizmu- śpij 8‑10 godzin.
R1StrX4JDgjoe
Zdjęcie przedstawia śpiące dziecko.
Zdrowy o regularny ma ogromny wpływ na kondycję organizmu. Pozwala na jego regenerację i prawidłowe funkcjonowanie układów organizmu
Źródło: www.pixabay.com, domena publiczna.
Regularnie kontroluj wagę i wzrost. Najprostszą metodą pozwalającą kontrolować masę ciała jest obliczanie wskaźnika masy ciała BMI.
RlnFSnn465s2W
Zdjęcie przedstawia szklaną przezroczystą wagę, na której znajduje się niebieski centymetr.
Kontrola wagi, wzrostu i składu ciała pozwala stwierdzić czy ilość energii pobieranej z pożywieniem i wykorzystywanej do funkcjonowania jest prawidłowa
Źródło: www.pixabay.com, domena publiczna.
1
Polecenie 2
Skomponuj z podanych niżej produktów spożywczych jadłospis na jeden dzień tygodnia zgodnie z zasadami zdrowego żywienia i stylu życia.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Zwróć uwagę, że jadłospis powinien składać się z pięciu posiłków.
Przykładowy jadłospis:
I śniadanie: jajecznica ze szczypiorkiem i kanapka z chleba żytniego z pastą z awokado II śniadanie: jogurt z owocami i orzechami Obiad: filet z łososia, kasza, sos szpinakowy i sałatka Podwieczorek: koktajl bananowo‑truskawkowy Kolacja: tortilla z indykiem i warzywami.
Kalkulator BMI
Najłatwiejszym sposobem na kontrolowanie masy ciała jest obliczanie wskaźnika masy ciała BMI, który określa nam czy mamy właściwą wagę do wzrostu.
Sprawdź swój wskaźnik BMI. W tym celu wpisz w wyznaczonych miejscach swoją wagę (wyrażoną w kilogramach), swój wzrost (w centymetrach) i podaj swój wiek (wyrażony w latach), a także zaznacz swoją płeć. Następnie kliknij przycisk „oblicz BMI”.
RC8IDAYTYnguM
Symulacja przedstawia kalkulator BMI. Obrazuje on przybliżoną zawartość tłuszczu w organizmie. Osoby aktywne fizycznie, uprawiający sport, mogą posiadać zawyżoną wagę związaną z tkanką mięśniową, a nie z ilością tłuszczu w organizmie. Do kalkulatora należy wprowadzić masę ciała, wzrost, wiek oraz wskazać płeć. W efekcie otrzymamy wynik cyfrowy wraz z informacją, czy nasza waga jest prawidłowa czy nie. Aby obliczyć wartość BMI, należy skorzystać z następującego wzoru. BMI równa masa ciała w kilogramach podzielić przez wzrost w metrach do kwadratu.
Symulacja przedstawia kalkulator BMI. Obrazuje on przybliżoną zawartość tłuszczu w organizmie. Osoby aktywne fizycznie, uprawiający sport, mogą posiadać zawyżoną wagę związaną z tkanką mięśniową, a nie z ilością tłuszczu w organizmie. Do kalkulatora należy wprowadzić masę ciała, wzrost, wiek oraz wskazać płeć. W efekcie otrzymamy wynik cyfrowy wraz z informacją, czy nasza waga jest prawidłowa czy nie. Aby obliczyć wartość BMI, należy skorzystać z następującego wzoru. BMI równa masa ciała w kilogramach podzielić przez wzrost w metrach do kwadratu.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Symulacja przedstawia kalkulator BMI. Obrazuje on przybliżoną zawartość tłuszczu w organizmie. Osoby aktywne fizycznie, uprawiający sport, mogą posiadać zawyżoną wagę związaną z tkanką mięśniową, a nie z ilością tłuszczu w organizmie. Do kalkulatora należy wprowadzić masę ciała, wzrost, wiek oraz wskazać płeć. W efekcie otrzymamy wynik cyfrowy wraz z informacją, czy nasza waga jest prawidłowa czy nie. Aby obliczyć wartość BMI, należy skorzystać z następującego wzoru. BMI równa masa ciała w kilogramach podzielić przez wzrost w metrach do kwadratu. Oblicz swój wskaźnik, a następnie porównaj z wartościami wzorcowymi.
Porównaj twój wynik z poniższymi normami:
poniżej 16 - wygłodzenie,
16 - 16.99 - wychudzenie,
17 - 18.49 - niedowaga,
18.5 - 24.99 - wagę prawidłowa,
25.0 - 29.9 - nadwaga,
30.0 - 34.99 - I stopień otyłości,
35.0 - 39.99 - II stopień otyłości,
powyżej 40.0 - otyłość skrajna.
1
Polecenie 3
Używając kalkulatora BMI oblicz swój wskaźnik masy ciała, a następnie oceń, czy znajduje się ono w normie.
RXufcT3i0zozD
Uzupełnij.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Kalkulator BMI wymaga wprowadzenia danych: płci, wieku, masy ciała w kg i wzrostu w centymetrach.
Porównaj twój wynik z poniższymi normami:
poniżej 16 - wygłodzenie
16 - 16.99 - wychudzenie
17 - 18.49 - niedowaga
18.5 - 24.99 - wagę prawidłowa
25.0 - 29.9 - nadwaga
30.0 - 34.99 - I stopień otyłości
35.0 - 39.99 - II stopień otyłości
powyżej 40.0 - otyłość skrajna
1
Polecenie 3
Wypisz, dlaczego osoby aktywne mogą otrzymać zawyżony wynik BMI.
RKT8tRjKUYLCx
Uzupełnij.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Zwróć uwagę na budowę ciała osoby aktywnej.
Osoby aktywne mają bardziej rozbudowaną tkankę mięśniową, która przyczynia się do zwiększenia ich wagi.
Indeks górny Największe dzienne zapotrzebowanie na energię ma młodzież w okresie dojrzewania. Mężczyźni mają wyższe zapotrzebowanie energetyczne od kobiet. Indeks górny koniecNajwiększe dzienne zapotrzebowanie na energię ma młodzież w okresie dojrzewania. Mężczyźni mają wyższe zapotrzebowanie energetyczne od kobiet.
Podsumowanie
Aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu powinniśmy dostarczać wraz z pożywieniem wszystkich składników pokarmowych, w odpowiednich proporcjach i ilościach oraz dbać o regularną aktywność fizyczną.
Zalecenia zdrowego odżywiania się w sposób graficzny prezentuje „Talerz zdrowego żywienia”, który symbolizuje zalecane proporcje poszczególnych grup produktów spożywczych w całodziennej diecie.
Stosowanie się do zasad zdrowego odżywiania pozwoli utrzymać nasz organizm w dobrej kondycji.
Do kontrolowania masy ciała można zastosować wskaźnik masy ciała BMI.
Słownik
BMI
BMI
wskaźnik masy ciała przedstawiający zależność między masą ciała a wzrostem; jego określenie pozwala ocenić ryzyko chorób związanych z nadwagą lub niedowagą
dietetyk
dietetyk
specjalista w zakresie żywienia i żywności, zajmujący się upowszechnianiem wiedzy na temat prawidłowego żywienia i układaniem diet dopasowanych do potrzeb konkretnej osoby
dzienne zapotrzebowanie energetyczne
dzienne zapotrzebowanie energetyczne
ilość energii zawartej w pożywieniu, którą codziennie powinniśmy dostarczyć organizmowi, aby pokryć codzienne wydatki energetyczne
składniki odżywcze
składniki odżywcze
substancje zawarte w pokarmie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania i wzrostu organizmu: białko, węglowodany, błonnik, tłuszcz, witaminy i składniki mineralne
Sprawdź, jak rozumiesz!
1
Ćwiczenie 1
RXVvB5jSz1GQ4
Przyporządkuj do właściwej kategorii: „jedz więcej” lub „jedz mniej” odpowiednie produkty spożywcze. Jedz więcej Możliwe odpowiedzi: 1. słodzone napoje, 2. bułki z pełnego ziarna, 3. solone paluszki, 4. różnokolorowe warzywa, 5. mięso czerwone, 6. orzechy i nasiona Jedz mniej Możliwe odpowiedzi: 1. słodzone napoje, 2. bułki z pełnego ziarna, 3. solone paluszki, 4. różnokolorowe warzywa, 5. mięso czerwone, 6. orzechy i nasiona
Przyporządkuj do właściwej kategorii: „jedz więcej” lub „jedz mniej” odpowiednie produkty spożywcze. Jedz więcej Możliwe odpowiedzi: 1. słodzone napoje, 2. bułki z pełnego ziarna, 3. solone paluszki, 4. różnokolorowe warzywa, 5. mięso czerwone, 6. orzechy i nasiona Jedz mniej Możliwe odpowiedzi: 1. słodzone napoje, 2. bułki z pełnego ziarna, 3. solone paluszki, 4. różnokolorowe warzywa, 5. mięso czerwone, 6. orzechy i nasiona
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R10Q7gB64KoSk1
Ćwiczenie 2
Uzupełnij.
Uzupełnij.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 3
RpARHtfFp2DiW
Spośród wymienionych produktów wybierz i wpisz we właściwe miejsca te, którymi należy zgodnie z zasadami zdrowego żywienia wymienić mięso Możliwe odpowiedzi: 1. mieszanki ziołowe, 2. ryby, 3. woda, 4. oleje roślinne słodkie napoje Możliwe odpowiedzi: 1. mieszanki ziołowe, 2. ryby, 3. woda, 4. oleje roślinne tłuszcze zwierzęce Możliwe odpowiedzi: 1. mieszanki ziołowe, 2. ryby, 3. woda, 4. oleje roślinne sól Możliwe odpowiedzi: 1. mieszanki ziołowe, 2. ryby, 3. woda, 4. oleje roślinne
Spośród wymienionych produktów wybierz i wpisz we właściwe miejsca te, którymi należy zgodnie z zasadami zdrowego żywienia wymienić mięso Możliwe odpowiedzi: 1. mieszanki ziołowe, 2. ryby, 3. woda, 4. oleje roślinne słodkie napoje Możliwe odpowiedzi: 1. mieszanki ziołowe, 2. ryby, 3. woda, 4. oleje roślinne tłuszcze zwierzęce Możliwe odpowiedzi: 1. mieszanki ziołowe, 2. ryby, 3. woda, 4. oleje roślinne sól Możliwe odpowiedzi: 1. mieszanki ziołowe, 2. ryby, 3. woda, 4. oleje roślinne
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R6EBapN7evBNu2
Ćwiczenie 4
Zaznacz.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 5
R1WcOR6HXJDak
Łączenie par. Oceń słuszność poniższych stwierdzeń dotyczących odżywiania zaznaczając w tabeli P- prawda lub F- fałsz.. Należy ograniczyć spożywanie mięsa i ryb. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Na szczycie piramidy zdrowego żywienia znajdują się produkty, które powinniśmy spożywać codziennie, ale w małych ilościach. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Największą ilość naszego pożywienia powinny stanowić owoce i warzywa. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Zgodnie z zasadami zdrowego stylu życia dzieci powinny spać 8-10 godzin na dobę. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Łączenie par. Oceń słuszność poniższych stwierdzeń dotyczących odżywiania zaznaczając w tabeli P- prawda lub F- fałsz.. Należy ograniczyć spożywanie mięsa i ryb. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Na szczycie piramidy zdrowego żywienia znajdują się produkty, które powinniśmy spożywać codziennie, ale w małych ilościach. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Największą ilość naszego pożywienia powinny stanowić owoce i warzywa. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Zgodnie z zasadami zdrowego stylu życia dzieci powinny spać 8-10 godzin na dobę. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 6
R1MrEF2uPMv3J
Spośród wymienionych niżej działań zaznacz te, które należą do zasad zdrowego stylu życia. Możliwe odpowiedzi: 1. korzystanie z urządzeń elektronicznych do 2 godzin dziennie, 2. kontrolowanie masy ciała, 3. rodzinne oglądanie filmów przez całe niedzielne popołudnie, 4. urozmaicenie codziennego jadłospisu o frytki i hamburgery, 5. spożywanie do obiadu słodkich kompotów
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
31
Ćwiczenie 7
Zastanów się, w jaki sposób można promować zdrowy styl życia w szkole. Wypisz kilka przykładów.
R10xNzWieVy77
Uzupełnij.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Zastanów się, w jaki sposób można zachęcić dzieci i młodzież do zdrowego stylu życia.
31
Ćwiczenie 8
Wyjaśnij, dlaczego należy ograniczyć spożywanie produktów wysokoprzetworzonych typu fast food (czyt. fast fud).
R14JsRE26cosr
Uzupełnij.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Zastanów się, czy takie produkty mają wartości odżywcze?
Np.:
zastąpienie słodyczy w automatach zdrowymi przekąskami;
wprowadzenie owocowych dni;
organizowanie dodatkowych zajęć sportowych;
kawiarenka sprzedająca pełnowartościowe kanapki i koktajle owocow‑warzywne;
regularne spotkania dzieci i młodzież z dietetykiem;
plakaty promujące zdrowy styl życia.
Produkty przetworzone typu fast food są pozbawione jakichkolwiek składników odżywczych. Zawierają natomiast dużo soli, niezdrowych tłuszczy i cukru.
31
Ćwiczenie 9
Zaplanuj tygodniowy jadłospis zgodny z zasadami zdrowego żywienia i stylu życia. Pamiętaj, by uwzględnić swoje cechy, takie jak: wzrost, płeć, wiek, masa ciała, a także stan zdrowia, przyjmowane leki i nietolerancje pokarmowe. Dodatkowo zaplanuj aktywność fizyczną i właściwą higienę jamy ustnej.
Rq1RHtdUgME6m
Uzupełnij.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Zwróć uwagę na dużą ilość warzyw oraz małą ilość lub brak produktów z wysoką zawartością cukru lub soli.
Przykładowy jadłospis:
1. Poniedziałek: I śniadanie: kanapki z chleba żytniego z serem i pomidorem II śniadanie: owsianka z owocami i orzechami Obiad: filet z łososia, sałatka warzywna, puree ziemniaczane Podwieczorek: koktajl z malinami Kolacja: kanapki z twarogiem i rzodkiewką
2. Wtorek: I Śniadanie: omlet z warzywami II śniadanie: jogurt z owocami Obiad: pierś z kurczaka z kaszą i sałatką Podwieczorek: banan Kolacja: młode ziemniaki zapiekane z warzywami z sosem na bazie jogurtu naturalnego
3. Środa: I Śniadanie: kanapki z chleba żytniego z szynką i warzywami II śniadanie: jajka faszerowane z awokado Obiad: placki z cukinii z sosem czosnkowym Podwieczorek: jabłko Kolacja: naleśnik z tuńczykiem
4. Czwartek: I Śniadanie: jajecznica z pomidorami, ciemne pieczywo II śniadanie: kanapki z pastą jajeczną Obiad: zupa pomidorowa i racuchy z jabłkami Podwieczorek: koktajl z mango i orzechami Kolacja: leczo z batatami i indykiem
5. Piątek: I Śniadanie: placuszki twarogowe II śniadanie: jaglanka z bananem i migdałami Obiad: ryż z kurczakiem i warzywami Podwieczorek: jogurt z owocami Kolacja: papryki faszerowane kaszą i mięsem
6. Sobota: I Śniadanie: płatki owsiane z orzechami i owocami II śniadanie: kanapki z humusem Obiad: tarta z warzywami Podwieczorek: zupa dyniowa z pieczonymi warzywami Kolacja: sałatka warzywna z serem feta i grzankami
7. Niedziela: I Śniadanie: bagietka z serem i łososiem II śniadanie: musli z owocami i orzechami Obiad: makaron pełnoziarnisty z sosem pomidorowym i mozarellą Podwieczorek: koktajl z jagodami Kolacja: papryki faszerowane ryżem, warzywami i soczewicą
Każdego dnia należy umyć zęby rano i wieczorem oraz ćwiczyć przez minimum 45 minut.
bg‑azure
Notatnik
RG1JNsJooRfry
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.