Oddychanie
W języku potocznym oddychanie oznacza jedynie wdychanie i wydychanie powietrza. Czynności te – poprawnie nazywane wymianą gazową – polegają na dostarczaniu organizmowi tlenu i usuwaniu z niego dwutlenku węgla. Jednak oddychanie obejmuje również szereg innych procesów, przeprowadzanych w każdej komórce ciała. Dzięki obecności tlenu w komórkach uwalniana jest niezbędna do życia energia. Jest to tzw. oddychanie komórkowe. Jak ono przebiega?
jak zbudowana jest komórka zwierzęca;
na czym polega fotosynteza;
jakie substancje są niezbędne do zajścia fotosyntezy;
co powstaje podczas fotosyntezy;
jakie czynniki wpływają na intensywność fotosyntezy.
Wyjaśnisz, na czym polega proces oddychania komórkowego.
Określisz warunki przebiegu oddychania tlenowego i fermentacji.
Wymienisz substancje niezbędne do zajścia oddychania tlenowego i fermentacji.
Wymienisz substancje powstające podczas oddychania tlenowego i fermentacji.
Wykażesz zależność procesów fotosyntezy i oddychania.
1. Oddychanie komórkowe
Oddychanie jest procesem warunkującym życie, gdyż pozwala organizmom korzystać z energii zawartej w pokarmie. Wszystkie istoty potrzebują energii do wykonywania czynności życiowych – dzięki niej mogą się poruszać i odżywiać, wydalać, reagować na bodźce, prowadzić procesy biochemiczne w komórkach, rozmnażać się i rosnąć. Ptaki i ssakissaki potrzebują energii również po to, żeby utrzymywać stałą temperaturę ciała, niezależną od temperatury otoczenia.
Związki pokarmowe zawierają energię chemiczną, dlatego są pokarmem organizmów. Uwalnianie energii z pokarmu odbywa się w każdej żywej komórce i jest nazywane oddychaniem komórkowymoddychaniem komórkowym. W komórkach organizmów jądrowych proces ten zachodzi w cytozolu i mitochondriach – strukturach, których funkcję można porównać z działaniem elektrowni.
Związkiem organicznym będącym źródłem energii jest cukier – glukoza. Kiedy w organizmie zabraknie glukozy, rozkładane są substancje zapasowe, głównie inne cukry i tłuszcze, gdy zaś i te rezerwy się wyczerpią, rozkładane są nawet białka. Wykorzystanie białek jako „paliwa” jest skutkiem długotrwałego głodu i na przykład u zwierząt prowadzi do zaniku mięśni.
Energia chemiczna ulega przetworzeniu w procesie oddychania. Znaczna jej część jest uwalniana i może być transportowana po całej komórce. Jest wykorzystywana tam, gdzie wystąpi zapotrzebowanie na energię.
W komórce energia jest uwalniana z pokarmu w obecności tlenu lub bez jego udziału, dlatego wyróżnia się dwa sposoby oddychania komórkowego: oddychanie tlenoweoddychanie tlenowe i fermentacjęfermentację. Oddychanie tlenowe jest bardziej wydajne energetycznie niż fermentacja.
Tlenowo oddychają rośliny i zwierzęta (oprócz pasożytów jelitowych), a także większość mikroorganizmów i grzybów. Podczas tego procesu powstają dwutlenek węgla i woda – proste związki chemiczne ubogie w energię.
Podczas oddychania tlenowego uwalniane jest także ciepło.
Oddychaniu tlenowemu towarzyszy wymiana gazowa, która polega na dostarczaniu do organizmu tlenu i usuwaniu z niego dwutlenku węgla. Niewielkie organizmy pobierają tlen i wydalają dwutlenek węgla całą powierzchnią ciała. Dużym organizmom wielokomórkowym służą do tego specjalne narządy, np. skrzela u zwierząt wodnych i płuca u kręgowców lądowych. U roślin wymiana gazowa zachodzi przez aparaty szparkowe, które zazwyczaj znajdują się na spodniej stronie liści.
Intensywność oddychania zależy od aktywności życiowej organizmu.
Najsłabiej oddychają nasiona lub zarodnikizarodniki roślin będące w stanie „uśpienia”. Kiedy zaczynają kiełkować, wzrasta ich zapotrzebowanie na energię, zatem musi się również zwiększyć natężenie oddychania.
Najintensywniej oddychają młode komórki będące w okresie wzrostu.
W różnych komórkach zapotrzebowanie na energię nie jest jednakowe i zależy przede wszystkim od pełnionej przez nie funkcji. Komórki mięśni czy mózgu są bardziej aktywne, dlatego potrzebują więcej tlenu niż komórki skóry.
Czy w kiełkujących nasionach przebiega proces oddychania?
2 termosy zaopatrzone w termometry
szklanka suchych nasion grochu
szklanka kiełkujących nasion grochu
Próba kontrolna
termos z termometrem z porcją suchych nasion grochu
Próba badawcza
termos z termometrem z porcją kiełkujących nasion grochu
Przygotuj dwa termosy zaopatrzone w termometry.
Do jednego termosu wsyp porcję suchych nasion grochu.
Do drugiego termosu wsyp porcję kiełkujących nasion.
Oba termosy szczelnie zamknij.
Co godzinę odczytuj temperaturę w obu termosach. Wyniki notuj w tabeli.
Czas | Temperatura – próba kontrolna | Temperatura – próba badawcza |
---|---|---|
Początek doświadczenia | ||
Po 1 godzinie | ||
Po 2 godzinach | ||
Po 3 godzinach | ||
Po 4 godzinach |
Przechowywanie niedostatecznie wysuszonych nasion prowadzi do utraty przez nie zdolności kiełkowania. Komórki nasion cały czas prowadzą proces oddychania, zużywając zgromadzone zapasy i podnosząc swoją temperaturę. Natomiast wysoka temperatura może zniszczyć specjalne białka niezbędne do kiełkowania.
2. Fermentacja
Fermentacja to główny proces, który przeprowadzają organizmy żyjące w środowiskach z niewielką ilością tlenu lub beztlenowych. Zachodzi u niektórych bakterii, grzybów i pasożytów jelitowych, czasem również w komórkach mięśniowych.
Fermentacja odbywa się w cytozolu. Najbardziej znana jest przeprowadzana przez drożdże fermentacja alkoholowa. W jej wyniku zachodzi rozkład cukru na alkohol etylowy i dwutlenek węgla, a także uzyskiwana jest energia.
W warunkach niedostatecznego dostępu tlenu w komórkach mięśni zachodzi fermentacja mlekowa. Taką fermentację prowadzą również bakterie występujące w mleku i niektóre bakterie żyjące w układzie pokarmowym człowieka. W procesie tym energia jest uwalniana wskutek przemiany glukozy w kwas mlekowy.
Komórki, w których przebiega oddychanie beztlenowe, uzyskują znacznie mniej energii niż komórki oddychające tlenowo. Przy wystarczającym dostępie tlenu zarówno drożdże, jak i komórki mięśniowe mogą oddychać tlenowo.
Oddychanie tlenowe | Fermentacja |
rozkład glukozy na dwutlenek węgla i wodę | rozkład glukozy na alkohol etylowy i dwutlenek węgla (fermentacja alkoholowa) lub kwas mlekowy (fermentacja mlekowa) |
uwalnianie dużej ilości energii | uwalnianie małej ilości energii |
przebieg w cytozolu i mitochondriach | przebieg w cytozolu |
Problem badawczy: Jaki gaz powstaje podczas fermentacji alkoholowej?
mała grudka drożdży (pół łyżeczki do herbaty)
1 łyżka cukru
letnia woda
mała butelka szklana lub plastikowa
balonik
kubek
świeczka
Rozprowadź drożdże w niewielkiej ilości wody z cukrem.
Mieszaninę wlej do butelki i naciągnij na szyjkę butelki balon pozbawiony powietrza.
Tak wykonany zestaw doświadczalny ustaw w ciepłym miejscu.
Po upływie około godziny zdejmij balon z szyjki butelki i szybko wyciśnij jego zawartość do kubka.
„Wylej” zawartość kubka na płomień świeczki.
W przyrodzie istnieją organizmy żyjące wyłącznie w środowisku beztlenowym – tlen jest dla nich zabójczy. Należą do nich m.in. bakterie jadu kiełbasianego i tężca, które zagrażają zdrowiu człowieka.
3. Oddychanie komórkowe a fotosynteza
Oddychanie i fotosynteza to procesy ściśle od siebie zależne.
Rośliny podczas fotosyntezy produkują związki organiczne i tlen, które są niezbędne i dla nich, i dla organizmów cudzożywnych do uwalniania energii w procesie oddychania.
Rośliny oddychają nieprzerwanie i w dzień, i w nocy. Organizmy te do oddychania wykorzystują tylko niewielką część tlenu wytwarzanego w procesie fotosyntezy, reszta jest wydalana do atmosfery.
Związki powstałe podczas oddychania – dwutlenek węgla i woda – są niezbędne do procesu fotosyntezy. W ciągu dnia rośliny zużywają powstający podczas oddychania dwutlenek węgla do fotosyntezy. Jednak jego ilość jest niewystarczająca, dlatego rośliny dodatkowo pobierają ten gaz z otoczenia.
Warto wiedzieć, że nocą, kiedy fotosynteza ustaje, rośliny – podobnie jak inne organizmy – zużywają tlen, produkują zaś dwutlenek węgla.
David Latimer [czyt.: Dejwyd Latymer] posadził w dużej butli roślinę – trzykrotkę. W 1972 r. po raz ostatni ją podlał, po czym zamknął butlę i ustawił blisko okna.
Podczas dnia woda paruje i skrapla się na ściankach butli, a nocą wraca do podłoża, dzięki czemu utrzymana jest stała wilgotność.
David Latimer od czasu do czasu obraca butlę, aby światło padało na wszystkie liście trzykrotki.
W butli wykształcił się samowystarczalny system. Roślina produkuje tlen, zużywa zaś dwutlenek węgla, który stale powstaje w jej komórkach i w komórkach mikroorganizmów glebowych podczas oddychania.
Podsumowanie
Oddychanie komórkowe polega na rozkładzie substancji pokarmowych i uwolnieniu zgromadzonej w nich energii.
Oddychanie tlenowe przebiega w obecności tlenu.
Fermentacja zachodzi w środowisku, w którym brakuje tlenu lub jest go niewiele.
Oddychanie tlenowe polega na uzyskiwaniu energii w wyniku rozkładu cukrów i przebiega według uproszczonego schematu:
Rb1WFNImH3bjm Aby zaszła fermentacja, niezbędna jest glukoza. Podczas fermentacji alkoholowej powstają alkohol etylowy, dwutlenek węgla i wydzielana jest energia, a podczas fermentacji mlekowej powstaje kwas mlekowy i wydzielana jest energia.
Tlen i woda powstające w wyniku oddychania są niezbędne do zajścia procesu fotosyntezy, natomiast cukry i tlen powstałe podczas fotosyntezy są niezbędne do procesu oddychania komórkowego.
Praca domowa
Słownik
beztlenowy rozkład cukrów związany z uwalnianiem energii, podczas którego powstają kwas mlekowy (fermentacja mlekowa) lub alkohol etylowy i dwutlenek węgla (fermentacja alkoholowa)
ciąg reakcji zachodzących w każdej żywej komórce, polegających na rozkładzie substancji pokarmowych i uwolnieniu zgromadzonej w nich energii
rodzaj oddychania komórkowego wymagający obecności tlenu; w jego wyniku powstają dwutlenek węgla i woda
gromada stałocieplnych kręgowców, których młode żywią się wydzieliną gruczołów mlekowych matki
komórki służące do bezpłciowego rozmnażania się niektórych roślin i grzybów