Gleba jest zasobem odnawialnym, ale wyczerpywalnym. Niewłaściwa gospodarka rolna często prowadzi do spadku jej jakości, a w konsekwencji – do spadku produkcji żywności. Czy degradacja gleby może skutkować głodem?
R1bZB31ffi8UW
Aby zrozumieć poruszane w tym materiale zagadnienia, przypomnij sobie:
rozkład stref klimatycznych i typów klimatów na Ziemi;
wpływ klimatu na zróżnicowanie roślinności i gleb na Ziemi;
różnice między wietrzeniem a erozją;
rzeźbotwórczą rolę wód płynących i wiatru;
potrzebę racjonalnego gospodarowania w środowisku charakteryzującym się poważnymi niedoborami słodkiej wody.
Twoje cele
Wymienisz przyczyny degradacji gleb.
Podasz przykłady degradacji gleb.
Omówisz przykłady wpływu niewłaściwej gospodarki rolnej na produkcję żywności.
iScE42l8BM_d5e156
1. Znaczenie gleby
Gleba składa się ze skał i minerałów, wody, powietrza oraz materii organicznej. Obecność tej ostatniej (próchnicy) jest kluczowa, ponieważ dzięki niej może rozwijać się większość roślin, a przez to całe ekosystemy z nimi związane, jak np. lasy, pola uprawne czy łąki.
Proces glebotwórczy jest długotrwały. Rozpoczyna się od wietrzenia skał. Dzięki obecności wody w zwietrzelinie tworzą się warunki dla najmniej wymagających organizmów, takich jak bakterie, glony, porosty. Ich szczątki podlegające rozkładowi umożliwiają rozwój organizmów bardziej skomplikowanych. W ten sposób zwietrzelina wzbogaca się w materię organiczną, przekształcając się w glebę.
R1Wm9Luy0OtTE
W naturalnych warunkach materia krąży i substancje pozyskane z gleby przez rośliny prędzej czy później do niej wracają (łańcuch pokarmowy), sytuacja jest więc stabilna. Wszystko się zmienia, gdy glebę zaczynamy wykorzystywać rolniczo w sposób rabunkowy – korzystamy z zasobów gleby, a zbierając plony, nie oddajemy jej pobranych przez rośliny związków mineralnych. Jeśli trwa to długo (pojęcie względne, zależy od zasobności gleby, czasem wystarczy kilka lat), gleba traci swoją produktywność. Mówimy wówczas o degradacji gleby.
Ponieważ rolnictwo istnieje od ponad 10 tys. lat, a liczba ludności na Ziemi stale rośnie, gleby wykorzystywane są coraz intensywniej, a jednym ze skutków jest coraz większa powierzchnia gleb zdegradowanych.
RqNhaPiHDJHib
Szacunki mówią, że ok. 25% gleb znacznie straciło swą naturalną produktywność, a dodatkowe 8% zostało zdegradowanych w stopniu umiarkowanym.
Warto pamiętać, że nie ma jednej definicji degradacji gleby, stąd różne źródła podają odmienne wielkości. Dodatkowo sporo liczb opartych jest na szacunkach, a nie precyzyjnych badaniach. Dlatego należy przede wszystkim skupiać się na relacjach między wielkościami, trendach i proporcjach, a nie samych liczbach.
R1bBzeKwIEOdT
iScE42l8BM_d5e218
2. Główne przyczyny degradacji gleb
Przyczyn degradacji gleb jest wiele i często nakładają się na siebie.
REM4MLIj8kT61
Najczęstszą przyczyną degradacji gleby jest nadmierny wypas – zwierzęta wyjadają rośliny w takim stopniu, że nie są one w stanie odrosnąć. Wskutek tego odsłaniana jest gleba, głównie jej poziom próchniczy. Wiatr i woda deszczowa łatwo go usuwają, przez co gleba szybko traci swe właściwości. Jest to szczególnie charakterystyczne dla terenów suchych i półsuchych, zwłaszcza w Afryce w strefie Sahelu. Podobne skutki niesie za sobą rabunkowe wylesianie, jednak jego efekty są widoczne znacznie szybciej.
R1bZB31ffi8UW
R18BjdBkXyVhn
Polecenie 1
Czy wprowadzenie zakazu hodowli na terenie dotkniętym degradacją gleb byłoby dobrym rozwiązaniem ograniczającym dalsze ich niszczenie? Przedstaw argumenty.
Reub7z2HTIoKv
Zauważ, że taki zakaz miałby zarówno pozytywne, jak i negatywne konsekwencje dla człowieka.
Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Zakaz hodowli na glebach zdegradowanych prowadziłby do poprawy lub przynajmniej utrzymania jakości gleb. Natomiast wiązałby się z ograniczeniem produkcji mięsa i innych wyrobów pochodzących od zwierząt hodowlanych.
Gospodarka rolna, jeśli jest prowadzona w niewłaściwy sposób, również przyczynia się do obniżenia jakości gleby. Długotrwała, nieracjonalna eksploatacja prowadzi do zmniejszenia ilości próchnicy. Skutkiem jest nie tylko zmniejszenie zasobności gleby w składniki pokarmowe, ale także pogorszenie struktury gleby, zmniejszenie możliwości utrzymania wody, obniżenie aktywności organizmów glebowych, osłabienie stabilności chemicznej.
Oczywistym rozwiązaniem wydaje się użycie nawozów. Najlepsze są naturalne, ale zwykle jest ich za mało. Jeśli nieodpowiednio zastosuje się nawozy sztuczne, skutki mogą być odwrotne do zamierzonych. Na przykład przy zbyt dużych dawkach gleba może zostać zatruta – giną mikroorganizmy glebowe, uaktywniają się związki metali ciężkich, zmienia się pH (rośnie zakwaszenie), a przez to możliwości poboru przez rośliny składników pokarmowych. Przenawożenie jest typowe dla państw wysoko rozwiniętych prowadzących intensywną gospodarkę rolną.
Degradacja gleby może być też skutkiem błędów w użyciu chemicznych środków ochrony roślin. Jeśli te substancje, z założenia trucizny, dostaną się do gleby, zabiją tamtejsze organizmy, co zaburzy procesy glebotwórcze.
Nawet niewłaściwe nawadnianie może prowadzić do opłakanych skutków. Woda stosowana w rolnictwie często bywa bogata w sole. W wyniku parowania do atmosfery trafiają tylko cząsteczki wody, a związki mineralne pozostają w glebie. W miarę upływu czasu ich ilość rośnie, w konsekwencji powodując jej degradację w postaci zasolenia. Zasolenie gleb jest charakterystyczne dla obszarów suchych zarówno słabo, jak i wysoko rozwiniętych państw.
R1TMcbrBajJgC
Do degradacji gleby mogą przyczyniać się niektóre maszyny rolnicze. Zwykle te do zbioru plonów są duże i ciężkie, przez co ugniatają glebę. Utrudnia to wymianę gazową, wsiąkanie wody, przemieszczanie się zwierząt żyjących w glebie, ułatwia natomiast spływ wody po powierzchni. Wszystko razem pogarsza jakość gleby, czyli powoduje jej degradację. Ze względu na wysokie koszty maszyn ten typ degradacji jest typowy dla państw wysoko rozwiniętych.
R14Xw0IRHBXzH
iScE42l8BM_d5e292
3. Skutki degradacji gleb
Natężenie degradacji gleb jest zróżnicowane. W przypadku każdego kontynentu oznacza to ograniczenie możliwości produkcji towarów rolnych. Nie wszędzie jednak problem ma takie samo znaczenie.
W Europie liczba ludności rośnie bardzo powoli, dodatkowo dużo produktów rolnych jest importowanych. Ponadto w krajach wysoko rozwiniętych Europy, Ameryki Północnej czy Azji podnosi się produktywność i wzrasta produkcja rolna na glebach niezdegradowanych. W Afryce, zwłaszcza w jej części subsaharyjskiej, sytuacja jest zupełnie inna – liczba ludności zwiększa się bardzo szybko, a niski poziom rozwoju ekonomicznego utrudnia lub nawet uniemożliwia sprowadzenie żywności z zagranicy.
Zróżnicowanie wielkości powierzchni zdegradowanych gleb pomiędzy kontynentami
Kontynent
Odsetek gleb zdegradowanych w stosunku do powierzchni gleb na każdym kontynencie (%) w 2020 roku
Europa
22,3
Afryka
16,2
Azja
15,1
Ameryka Południowa
13,0
Ameryka Północna
7,0
Polecenie 2
Wskaż przyczyny dużego udziału gleb zdegradowanych w Europie.
R11bEHrTbjzGW
Duży wpływ na wysoki udział gleb zdegradowanych w Europie ma działalność człowieka.
Do najważniejszych przyczyn degradacji gleb w Europie należą:
– procesy urbanizacji – rozrastanie się miast, betonowanie i asfaltowanie gruntów,
– intensywne, przemysłowe rolnictwo; stosowanie nadmiernej ilości nawozów naturalnych i mineralnych, szczególnie azotu i fosforu, ujemnie wpływających na ekosystem glebowy,
– zanieczyszczenia przemysłowe, zwłaszcza metalami ciężkimi, a także proces zakwaszania gleb,
– porzucanie gruntów rolnych na terenach, gdzie są słabe gleby i małe gospodarstwa.
RfuBJStIsA3o0
R1RkLPHuGNiNj
Dane statystyczne przygotowane przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa wskazują korzystny wieloletni trend. Można więc mieć nadzieję, że się on utrzyma. Będzie to możliwe nie tylko dzięki działaniom przedstawionym w lekcji „Spożycie żywności na świecie. Formy pomocy krajom najbiedniejszym”, ale także zatrzymaniu i odwróceniu trendu degradacji gleby. Można to zrobić na wiele sposobów. Przykładowo: orka wzdłuż poziomic zapobiega spłukiwaniu gleby, zadrzewienia śródpolne, osłabiając wiatr, ograniczają parowanie wody oraz wywiewanie gleby, właściwy płodozmian ogranicza nadmierną eksploatację gleby i konieczność nawożenia.
R12kxpZNg1JTi
Podsumowanie
Istotną częścią gleby jest próchnica. Od wielkości jej zawartości w glebie w dużej mierze zależy jej żyzność.
Rolnictwo prowadzi do przekształcenia gleby, przerywając naturalny łańcuch pokarmowy, co może zakończyć się jej degradacją.
Najczęstsze przyczyny degradacji gleby to nadmierny wypas, wylesianie i źle prowadzona gospodarka rolna.
Największy odsetek zdegradowanych gleb jest w Europie, ale największe takie obszary znajdują się w Azji.
Tendencje w światowej produkcji żywności w przeliczeniu na jednego mieszkańca są wzrostowe, ale efekty mogłyby być bardziej korzystne, gdyby udało się odwrócić trend degradacji gleb.
Praca domowa
Określ czynniki prowadzące do degradacji gleb w twojej okolicy. Możesz udać się na wycieczkę na tereny rolnicze w pobliżu domu lub szkoły.
R1Y84t2vJ8Cus
Pokaż podpowiedź#15537cwhite
Znaczna ilość czynników prowadzących do degradacji gleb spowodowana jest działalnością człowieka. Sprawdź, czy w twojej okolicy są duże zakłady przemysłowe lub gospodarstwa rolne produkujące na wielką skalę.
Badania wskazują, że degradacja gleby ogromnie przyspieszyła w ostatnich kilkudziesięciu latach. Wskaż prawdopodobne przyczyny takiego stanu rzeczy.
R1ZE8I43fkzJp
Pokaż podpowiedź#15537cwhite
Zwróć uwagę na procesy urbanizacji, które przyspieszyły w ostatnich kilkudziesięciu latach.
iScE42l8BM_d5e480
Ćwiczenia
1
Ćwiczenie 1
Dokończ zdanie.
Degradacja gleby to
RV9SZZmN2qhot1
2
Ćwiczenie 2
Oceń, czy stwierdzenia są prawdziwe, czy fałszywe.
R1c8zMell1mWH1
3
Ćwiczenie 3
Połącz przyczyny degradacji gleb z nazwami państw, których dotyczą.
R1epf6nFZ9AlE1
1
Ćwiczenie 4
Opisz, jak nadmierny wypas niszczy glebę. Swoją odpowiedź zapisz w wyznaczonym do tego miejscu.
R1Loi05LSLEts
Nadmierny wypas odsłania glebę podatną na erozję.
Nadmierny wypas powoduje zanikanie roślin, którymi żywią się zwierzęta. Rośliny są zjadane w takim stopniu, że nie są one w stanie odrosnąć. Wskutek zjadania roślin odsłaniana jest gleba, głównie jej poziom próchniczny. Następnie wiatr i woda deszczowa usuwają poziom próchniczny i gleba szybko traci swoje właściwości. Jest to bardzo charakterystyczne dla terenów suchych i półsuchych, jak Sahel w Afryce.
Ćwiczenie 5
Uzupełnij krzyżówkę terminami z e‑materiału.
RNG5FjLwOlw5K
Ćwiczenie 6
Wskaż poprawne zakończenie zdania.
Największy odsetek gleb zdegradowanych w stosunku do ogółu powierzchni gleb w 2020 roku wystąpił w
R2MdPePxH6jVX
1
Ćwiczenie 7
W prognozie zapotrzebowania na żywność w 2050 roku góruje Afryka Subsaharyjska. Wskaż, dlaczego ten obszar będzie potrzebował tak dużych ilości żywności w 2050 roku. Swoją odpowiedź zapisz poniżej.
RvU0lvIwNSeim
Afryka Subsaharyjska to teren o bardzo trudnych dla rolnictwa warunkach naturalnych.
Afryka Subsaharyjska to obszar aktywnie wykorzystywany rolniczo przez zamieszkałą tam tubylczą ludność. Jednak trudne warunki naturalne i nieodpowiedni sposób prowadzenia gospodarstw rolnych powoduje degradację tych terenów. Tak duże zapotrzebowanie na żywność w prognozie na 2050 rok wynika z konsekwencji obecnych działań tamtejszych rolników i ciągłego zwiększania się liczby ludności tych terenów.
Ćwiczenie 8
Wskaż z wymienionych dwa sposoby na przeciwdziałanie degradacji gleb na Filipinach.