Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Dostatek żywności to główny warunek rozwoju społecznego i gospodarczego. Rośliny uprawne są podstawą wyżywienia ludzi i zwierząt gospodarczych. Wykorzystuje się je ponadto jako surowiec dla przemysłu przetwórczego. W tym materiale dowiesz się, od czego zależy rozmieszczenie upraw.

R3wZDgofg9Tc6
Zbiory herbaty
Źródło: dostępny w internecie: Steenbergs (https://www.flickr.com), domena publiczna.
Aby zrozumieć poruszane w tym materiale zagadnienia, przypomnij sobie:
  • rośliny uprawne, które zaliczane są do zbóż,

  • czym jest rolnictwo,

  • jak warunki naturalne wpływają na rolnictwo.

Twoje cele
  • Omówisz rozmieszczenie głównych upraw na świecie.

  • Scharakteryzujesz przyczyny przestrzennego zróżnicowania głównych obszarów upraw na świecie.

  • Wskażesz różnice pomiędzy rolnictwem intensywnym a ekstensywnym.

iuvOsul8Hp_d5e169

1. Zróżnicowanie roślin uprawnych

Rośliny alimentacyjnerośliny alimentacyjneRośliny alimentacyjne to takie, które służą człowiekowi jako pożywienie, np. zboża, rośliny strączkowe, korzeniowe, bulwiaste, warzywa i owoce. Inną grupę stanowią rośliny będące surowcem dla różnego rodzaju przemysłu, czyli takie, z których uzyskuje się włókna (włókniste), olej (oleiste), cukier czy kauczuk. Rośliny pastewne stosuje się jako paszę dla zwierząt gospodarskich.
Specyficzną grupą roślin uprawnych, które nie zawierają substancji odżywczych i nie są surowcem dla przemysłu, a uprawia się je ze względu na zawartość substancji pobudzających, są używki.

Warto przy tym pamiętać, że podział ten nie jest ścisły i niektóre rośliny mogą być wykorzystywane w celach zarówno przemysłowych, spożywczych, jak i jako używki. Ziarno kakaowca zawierające tylko śladowe ilości substancji pobudzających znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, a jego pozostałości wykorzystuje się w przemyśle spożywczym.

R1MLD4bDhdxbr
Owoce kakaowca
Kwiaty, a później owoce kakaowca wyrastają wprost z pnia
Źródło: Luisovalles (http://commons.wikimedia.org), licencja: CC BY 3.0.
iuvOsul8Hp_d5e214

2. Zróżnicowanie upraw zbóż

Zboża to najpowszechniej uprawiana grupa roślin na świecie, będąca podstawą wyżywienia ludzi i wielu zwierząt hodowlanych. Z biologicznego punktu widzenia zboża są trawami. Ich uprawa nie stanowi dla człowieka większego problemu. Owocują w tym samym czasie co zasiew; wyjątkiem są nieliczne zboża ozime. Ziarna zawierające węglowodany, białko, tłuszcze i witaminy mają zwykle wysokie wartości odżywcze. Łatwo je przechowywać – jedynie wilgoć może być dla nich groźna. Przez wiele lat zachowują zdolność kiełkowania. Ze zbóż uzyskuje się nie tylko mąki i kasze, ale także oleje, syropy, płatki, słód, alkohol czy otręby. Dzięki temu mają bardzo bogaty wachlarz zastosowania. Ich uprawy zajmują około połowy gruntów ornych. W skali świata najważniejsze zboża to pszenica, ryżkukurydza.

RSPLZ6OnhL0RX
Wielkość produkcji i areał upraw głównych zbóż na świecie w 2020 roku
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
iuvOsul8Hp_d5e250

Pszenica

R1SO93XJlfcEi1
Ilustracja przedstawia mapę świata. Wody zaznaczono kolorem niebieskim. Na mapie odcieniami koloru zielonego zaznaczono średnie plony pszenicy w decytonach z hektara w dwa tysiące dwudziestym roku. Najjaśniejszym odcieniem koloru zielonego oznaczono obszary, na których średnie plony pszenicy wynoszą poniżej dwudziestu decyton z hektara, a najciemniejszym obszary, na których plony pszenicy przekraczają sto decyton z hektara. Uprawy pszenicy występują gównie na półkuli północnej i rozmieszczone są w środkowej części Ameryki Północnej – w środkowej części USA i w środkowej Kanadzie, przy granicy z USA. Występują również w większości Europy (z wyłączeniem prawie całej Skandynawii), największe są na terenie Danii, południowo‑wschodniej Wielkiej Brytanii, we Francji, w Niemczech. Obecne są wzdłuż linii wybrzeża północno‑zachodniej Afryki. Uprawy ciągną się pasem na północ od Kazachstanu, występują w Azji Mniejszej. Najwyższe plony osiągane są w północnych Indiach i w północno‑wschodnich Chinach. Na półkuli południowej występują na terenie Argentyny w pobliżu Paragwaju, na niewielkim obszarze RPA (południowo‑zachodnia część, wzdłuż wybrzeża), niewielkie plony uzyskiwane są również w okolicach zachodniej Etiopii. Uprawy występują również w południowo‑zachodniej Australii (gdzie uzyskuje się największe plony), w południowej części kontynentu i za wschodzie.
Świat – rozmieszczenie upraw pszenicy w 2020 roku
Źródło: Wydawnictwo Edukacyjne Wiking, AndrewMT (https://commons.wikimedia.org), licencja: CC BY-SA 3.0.

Chociaż pszenica pochodzi z Bliskiego Wschodu, obecnie uprawia się jej tam stosunkowo niewiele. Największe obszary upraw są w Europie, Ameryce Północnej i wschodniej Azji, nieco mniejsze – w Ameryce Południowej, południowej Azji i Australii.

Rozmieszczenie upraw pokazuje, że pszenica wymaga klimatu ciepłego. Nie służą jej ani zbyt wysokie, ani zbyt niskie temperatury. Dodatkowo potrzebuje żyznych gleb – stąd jej uprawy na Nizinie Chińskiej, w górnej części Niziny Gangesu czy na dawniej trawiastych (stepowych) terenach obu Ameryk i Eurazji.

Najwięksi producenci pszenicy na świecie w 2020 roku (Dane: FAO.org)

Państwo

Udział w produkcji światowej (%)

Chiny

17,6

Indie

14,1

Rosja

11,3

Stany Zjednoczone

6,5

Kanada

4,6

Francja

4,0

Pakistan

3,3

Ukraina

3,3

Niemcy

2,9

Turcja

2,7

W 2020 roku ponad połowa (54,2%) światowych zbiorów pszenicy produkowana była w pięciu państwach, a ponad 2/3 w dziesięciu. Taki stan pokazuje sporą koncentrację produkcji, co jest wynikiem wysokich wymagań zboża. Spośród dziesięciu czołowych producentów większość dysponuje dużą powierzchnią terenu. Wyjątek stanowią Niemcy i Turcja, które zajmują mniejszy obszar.

Ciekawych informacji dostarczają dane o wysokości plonów, które nie zależą od powierzchni upraw. Podawane są w tonach z hektara.

Plony pszenicy w 2020 roku (Dane: FAO.org)

Państwo

Plony (t/ha)

Niemcy

7,8

Francja

6,7

Chiny

5,7

Ukraina

3,8

Kanada

3,5

Indie

3,4

Średnia światowa

3,5

Większe niż średnia światowa plony w Niemczech, Francji i Chinach nie powinny dziwić, gdyż są to państwa, które posiadają rozwiniętą technologię oraz stosują nawozy do uzyskania jak największych zysków z upraw. Natomiast Indie to ewidentnie państwo rozwijające się. Z kolei Kanada z powierzchni swoich zasiewów zbiera tyle samo plonów, ile wynosi średnia światowa.

Wyjaśnieniem tych różnic jest sposób gospodarowania. W państwach wielkich obszarowo zwiększenie produkcji polega na zwiększeniu obszaru upraw. Dodatkowe środki nie są potrzebne. Jest to przykład rolnictwa ekstensywnegorolnictwo ekstensywne rolnictwa ekstensywnego, czyli takiego, w którym nie stosuje się sztucznych środków wspomagających uprawy, takich jak nawozy mineralne i pestycydy, co skutkuje jednak zmniejszonymi plonami. W systemie tym nakłady pracy są wysokie, a koszty niskie. Francja nie może sobie pozwolić na taki sposób. Duże zbiory uzyskuje się dzięki dużym nakładom kapitału: używa się nowoczesnych, a więc drogich nasion oraz stosuje nawozy sztuczne i środki ochrony. Jest to przykład rolnictwa intensywnegorolnictwo intensywne rolnictwa intensywnego.

RY3xJRm5BJDBx
Na filmie przedstawiono orkę wołem w Wietnamie.
RI1Ay7uAsBgJi
Film ukazujący orkę za pomocą nowoczesnego ciągnika.
RskmDOOHqdfFK
Film ukazujący dużą liczbę różnorodnych maszyn biorących udział w pracach polowych.
1
Polecenie 1

W 2020 roku w Argentynie zebrano 19,78 mln ton pszenicy z 6,728 mln ha. Oblicz wysokość plonów i porównaj z plonami Chin przedstawionymi w tabeli 2. Wybierz właściwą odpowiedź. Wyjaśnij podobieństwa i różnice w plonach pszenicy obu tych państw.

RLNTHXmIiLWFM
W Argentynie w 2020 roku zebrano Możliwe odpowiedzi: 1. 2,9 t/ha., 2. 0,3 t/ha., 3. 133 t/ha, 4. 4,5 t/ha.
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RV7lIdq5hNOsn
(Uzupełnij).
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
iuvOsul8Hp_d5e327

Kukurydza

Kukurydza jest zbożem najbardziej wydajnym. Jej średnie światowe plony to ok. 50 dt/ha.

R1a1ALrUjItJM1
Świat – rozprzestrzenienie upraw kukurydzy w 2020 roku
Źródło: AndrewMT (https://commons.wikimedia.org), Wydawnictwo Edukacyjne Wiking, licencja: CC BY-SA 3.0.

Kukurydza pochodzi z Ameryki Środkowej, ale ludzie rozszerzyli zasięg jej występowania na regiony o klimatach ciepłych lub ewentualnie umiarkowanych. Do pełnego rozwoju ziaren potrzebuje długiego lata. Jej wielką zaletą jest stosunkowo małe zapotrzebowanie na wodę.

Ziarna można jeść na surowo lub po obróbce cieplnej wyprodukować z nich mąkę, kaszę, popcorn albo wytłoczyć olej. Używając kukurydzy jako paszy dla zwierząt wykorzystuje się zarówno ziarno i kolby, jaki i całą roślinę (na kiszonkę). W ostatnich latach pojawiło się nowe zastosowanie tego zboża – z ziarna produkuje się biopaliwo.

Najwięksi producenci kukurydzy na świecie w 2020 roku (Dane: FAO.org)

Państwo

Udział w produkcji światowej (%)

Stany Zjednoczone

31,0

Chiny

22,4

Brazylia

8,9

Argentyna

5,0

Ukraina

2,6

Indie

2,6

Meksyk

2,4

Plony kukurydzy w 2020 roku (Dane: FAO.org)

Państwo

Plony (t/ha)

Izrael

29,6

Hiszpania

12,3

Austria

11,3

Włochy

11,3

Stany Zjednoczone

10,8

Niemcy

9,6

Dominacja Stanów Zjednoczonych i Chin jest bardzo wyraźna. Państwa te wspólnie produkują prawie 55% z całych światowych plonów kukurydzy. W regionach krajów rozwijających się, zwłaszcza w Ameryce Łacińskiej, dzięki swym wysokim walorom odżywczym, stosunkowo łatwej uprawie i wielości zastosowań kukurydza stanowi ważną część pożywienia. W krajach rozwiniętych służy głównie jako pasza dla zwierząt.

Porównanie wysokości plonów pokazuje pozytywną korelację z poziomem rozwoju – państwa wysoko rozwinięte gospodarczo mają wyższe plony. To wskazuje, że uprawa kukurydzy wymaga wiedzy i odpowiednich środków produkcji.

iuvOsul8Hp_d5e486

Ryż

ROe2yGOiMS7mL1
Ilustracja przedstawia mapę świata. Wody zaznaczono kolorem niebieskim. Na mapie odcieniami koloru zielonego zaznaczono średnie plony ryżu w decytonach z hektara w dwa tysiące trzynastym roku. Najjaśniejszym odcieniem koloru zielonego oznaczono obszary, na których średnie plony ryżu wynoszą poniżej dwudziestu decyton z hektara, a najciemniejszym obszary, na których plony ryżu przekraczają sto sześćdziesiąt decyton z hektara. Mapa pokryta jest równoleżnikami i południkami, które opisano w białej ramce dookoła mapy co dwadzieścia stopni. Uprawy ryżu występują gównie w południowo‑wschodniej części Azji, nieliczne, pojedyncze uprawy występują w części Afryki nad Zatoką Gwinejską i w Ameryce Południowej oraz w Europie w państwach położonych nad Morzem Śródziemnym. Poza Azją wysoki wskaźnik plonów notuje się nad rzeką Missisipi i w rejonie delty Nilu. W Azji ryż uprawiany jest w rejonie od Indii do terenów położonych na północ od Półwyspu Koreańskiego. Uprawiany jest również w Japonii, na Filipinach, w Indonezji. Największe plony uzyskuje się w północnych i zachodnich Indiach, w rejonie ujścia Gangesu i Brahmaputry, we wschodnich i południowych Chinach, na wyspie Jawa.
Świat – rozprzestrzenienie upraw ryżu w 2020 roku
Źródło: AndrewMT (https://commons.wikimedia.org), Wydawnictwo Edukacyjne Wiking, licencja: CC BY-SA 3.0.

Ryż jest rośliną wymagającą. Do wzrostu potrzebuje wysokiej temperatury powietrza i dużej ilości wody. To ogranicza możliwości uprawy do określonych obszarów na świecie. Sama uprawa odbywa się w dwóch etapach: najpierw wysiewa się nasiona do ziemi, a po kilku tygodniach siewki przesadza się na zalewane wodą pola. Wymaga to dużego nakładu pracy ludzkiej i jej skoordynowania, gdyż zalewane pola (padi) tworzą system naczyń połączonych.

Wielką zaletą ryżu jest jego szybki wzrost, co pozwala na dwukrotny zbiór w ciągu roku. W szczególnie sprzyjających warunkach niektóre odmiany plonują nawet trzykrotnie.

Negatywną cechą ziaren ryżu jest niska zawartość białka. Dodatkowa wada to utrata witaminy BIndeks dolny 1 w procesie łuskania. Mała ilość tej ważnej witaminy w pożywieniu powodowała u ludzi ciężką chorobę beri‑beri (brak witaminy BIndeks dolny 1 w diecie przyczynia się do występowania dysfunkcji układu odpornościowego i nerwowego).

RolreCBXlh9eg
Film przedstawia proces ręcznego sadzenia ryżu.
Najwięksi producenci ryżu na świecie w 2020 roku (Dane: FAO.org)

Państwo

Udział w produkcji światowej (%)

Chiny

28,2

Indie

23,6

Bangladesz

7,3

Wietnam

5,7

Tajlandia

4,0

Mjanma

3,3

Filipiny

2,5

Brazylia

1,5

Plony ryżu na świecie w 2020 roku (Dane: FAO.org)

Państwo

Plony (t/ha)

Australia

10,0

Egipt

8,8

Urugwaj

8,6

Stany Zjednoczone

8,5

Grecja

8,0

Chiny

7,0

Japonia

6,6

Włochy

6,6

Dwóch największych producentów wytwarza połowę światowej produkcji ryżu, a czołowa ósemka ponad 80%. Nie powinno to dziwić, gdyż są to kraje z dużą liczbą mieszkańców, a zatem wielkim zapotrzebowaniem na żywność i jednocześnie z dużą liczbą rolników pracujących na polach.
Ze względu na duży nakład pracy na jednostkę powierzchni uprawa ryżu stanowi przykład rolnictwa intensywnego.

Plony ryżu także są zróżnicowane, co może świadczyć o tym, że pracą ludzką nie da się zastąpić technologii – nowoczesnych odmian czy nawozów. Bardziej zaawansowana technologicznie Australia ma większe plony niż Chiny mające większą liczbę mieszkańców.

1
Polecenie 2

Czołowymi eksporterami ryżu w 2020 roku były w kolejności: Indie, Tajlandia, Wietnam, Pakistan, Stany Zjednoczone, Chiny, Mjanma i Włochy. Wyjaśnij obecność na liście Stanów Zjednoczonych i Włoch.

RxvCoX7ehVbbT
(Uzupełnij).
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
iuvOsul8Hp_d5e653

3. Zróżnicowanie upraw używek

Używki to rośliny zawierające substancje pobudzające ludzki organizm. Do najpopularniejszych należą: kawa, herbata, kakao i tytoń.

Kawa

Pochodząca z Wyżyny Abisyńskiej kawa własności pobudzające i orzeźwiające zawdzięcza kofeinie. Znana od starożytności na Bliskim Wschodzie trafiła do Europy w XVI wieku. Od XVII wieku kolonizatorzy rozpoczęli jej uprawę na podległych sobie terenach.

Ciekawostka

Do Polski kawa przywędrowała w końcówce XVII wieku, wedle zachowanych źródeł była pita już przez króla Jana III Sobieskiego i Bohdana Chmielnickiego.

W 2020 roku zebrano na świecie łącznie 10,69 mln ton ziaren kawy. Z zestawienia wynika, że kawę uprawia się na terenach o wysokiej temperaturze powietrza i znacznych opadach.

Najwięksi producenci kawy na świecie w 2020 roku (Dane: FAO.org)

Państwo

Udział w produkcji światowej (%)

Brazylia

34,6

Wietnam

16,5

Kolumbia

7,8

Indonezja

7,2

Etiopia

5,5

Peru

3,5

Honduras

3,4

R1eRYOCSYfeLT
Krzak kawy
Źródło: dostępny w internecie: Amartyabag (https://commons.wikimedia.org), licencja: CC BY-SA 3.0.
iuvOsul8Hp_d5e802

Herbata

Do produkcji naparu herbaty wykorzystuje się liście i pączki. Herbata zawiera niewielkie ilości teiny (odmiana kofeiny) oraz liczne przeciwutleniacze i witaminy. Krzew herbaciany pochodzi z Chin, do Europy trafił w XVII wieku. W XIX wieku Anglicy rozpoczęli uprawę herbaty w swoich koloniach, co zapoczątkowało jej rozprzestrzenianie się. W 2020 roku na świecie zebrano ok. 7,02 mln ton herbaty.

Krzew herbaciany wymaga dość wysokiej temperatury powietrza i dużych opadów. Często uprawia się go w górach, ponieważ niższe temperatury spowalniają wzrost krzewów. Po zbiorze liście i pąki poddawane są suszeniu, a część z nich dodatkowo fermentacji. W pierwszym przypadku otrzymuje się herbatę zieloną, w drugim czarną.

Najwięksi producenci herbaty na świecie w 2020 roku (Dane: FAO.org)

Państwo

Udział w produkcji światowej (%)

Chiny

42,5

Indie

20,3

Kenia

8,1

Argentyna

4,8

Sri Lanka

4,0

Turcja

3,6

R3wZDgofg9Tc6
Zbiory herbaty
Źródło: dostępny w internecie: Steenbergs (https://www.flickr.com), domena publiczna.
Polecenie 3

Z internetu lub innych dostępnych źródeł informacji dowiedz się, jak powstaje herbata ulung, i zaznacz poprawne dokończenie zdania.

Reb9pzhNxX3DY
Herbata ulung (oolong) powstaje poprzez Możliwe odpowiedzi: 1. Prawidłowa odpowiedź, 2. Nieprawidłowa odpowiedź A, 3. Nieprawidłowa odpowiedź A, 4. Nieprawidłowa odpowiedź A
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
iuvOsul8Hp_d5e919

Kakao

RKBYg3aO6V386
Owoc kakaowca
Przekrój owocu kakaowca; nasiona pokryte śluzowatym miąższem podczas procesu suszenia zyskują czekoladową barwę.
Źródło: Keith Weller, USDA ARS (http://commons.wikimedia.org), public domain.

Owoce kakaowca wykorzystuje się nie tylko do przygotowania napoju zawierającego regenerującą teobrominę. Zerwane owoce poddawane są fermentacji, po czym są suszone, palone i mielone. Powstaje tzw. miazga kakaowa, służąca do produkcji czekolady. Z miazgi za pomocą prasy uzyskuje się masło kakaowe, wykorzystywane głównie w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, a także jako dodatek do czekolady, oraz kuch kakaowy, który po zmieleniu daje proszek do produkcji napoju.
W 2020 roku na świecie zebrano 5,8 mln ton ziaren kakaowca.

Najwięksi producenci ziarna kakaowego na świecie w 2020 roku (Dane: FAO.org)

Państwo

Udział w produkcji światowej (%)

Wybrzeże Kości Słoniowej

38,2

Ghana

13,9

Indonezja

12,8

Nigeria

5,9

Ekwador

5,7

Brazylia

5,0

Co prawda kakaowiec pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej, ale najwięcej uprawia się go w zachodniej Afryce, gdzie ok. 1880 roku swoje plantacje założyli Brytyjczycy. Roślina wymaga wysokiej temperatury i bardzo obfitych opadów.

RwqdoN3Jmxqly1
Świat – najwięksi producenci wybranych używek w 2020 roku
Źródło: Wydawnictwo Edukacyjne Wiking, licencja: CC BY 3.0.
iuvOsul8Hp_d5e974

4. Zróżnicowanie upraw roślin włóknistych

Jak wskazuje nazwa, z roślin włóknistych uzyskujemy włókna służące do produkcji m.in. tkanin, lin, dywanów, papieru. Najważniejsze z nich to bawełna, juta i len.

Bawełna

Znane od tysięcy lat włókno bawełny jest delikatne, łatwo wchłania wodę, daje się farbować. Dlatego produkuje się z niego tkaniny ubraniowe oraz środki opatrunkowe.

RtnU5UePbPjd6
Włókno na krzewach bawełnianych gotowe do zbioru. Naturalną funkcją włókna bawełny jest ułatwienie przeniesienia ziarna przez wiatr.
Źródło: Kimberly Vardeman (http://commons.wikimedia.org), licencja: CC BY 2.0.

Ponieważ włókno jest odsłonięte, a roślina nie wymaga dużo wody, uprawia się ją w klimatach ciepłych i suchych. Brak opadów gwarantuje, że włókna nie zostaną spłukane do ziemi. Woda dostarczana jest przez nawadnianie.

Zbiór bawełny łatwo zmechanizować, ale użycie maszyn wyklucza obecność innych roślin na polu – ich fragmenty byłyby zanieczyszczeniem. Z tego powodu przy produkcji używa się wielkiej ilości pestycydów.

W 2020 roku zebrano na świecie ok. 83,1 mln ton bawełny (łącznie ziaren i włókien).

R1FJRigygQO19
Zbiory bawełny. Maszyna do zbioru bawełny.
Źródło: David Nance, USDA ARS (http://commons.wikimedia.org), public domain.
Najwięksi producenci bawełny na świecie w 2020 roku (Dane: FAO.org)

Państwo

Udział w produkcji światowej (%)

Chiny

35,5

Indie

21,3

Stany Zjednoczone

11,7

Brazylia

8,5

Pakistan

4,2

Uzbekistan

3,7

Bawełna wymaga ciepłego klimatu z porą suchą panującą podczas zbiorów, stąd lokalizacja krajów, w których produkuje się jej najwięcej. Pięciu czołowych producentów to kraje o ogromnym rynku wewnętrznym. Państwa podane w tabeli, poza Chinami i Pakistanem, to najwięksi światowi eksporterzy bawełny.

Polecenie 4

Wskaż przyczynę zaniku Jeziora Aralskiego.

R1DWjS2L8Lybn
Możliwe odpowiedzi: 1. Prawidłowa odpowiedź, 2. zmiany klimatyczne.
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Pokaż podpowiedź
iuvOsul8Hp_d5e1042

Len

R1Ro23S1l5oLd
Len. Pole lnu w Belgii.
Źródło: Jean-Pol GRANDMONT (http://commons.wikimedia.org), licencja: CC BY-SA 3.0.
Najwięksi producenci włókna lnu na świecie w 2020 roku (Dane: FAO.org)

Państwo

Udział w produkcji światowej (%)

Francja

76,4

Belgia

8,4

Białoruś

4,9

Rosja

4,0

Chiny

2,4

Wielka Brytania

2,4

Len jest rośliną, którą wykorzystuje się prawie w całości (poza liśćmi i kwiatami). Łodyga od korzeni po wierzchołek dostarcza różnej jakości włókien. Pozostałości służą do produkcji płyt paździerzowych. Z nasion uzyskuje się olej, a wytłoki stosuje się jako paszę.

Włókno lnu było pierwszym włóknem roślinnym wykorzystanym przez człowieka. Jest ono mocniejsze niż bawełniane, nie szkodzi mu wielokrotne pranie. Wchłania wodę, daje się barwić, nie powoduje alergii, natomiast łatwo się gniecie ze względu na małą sprężystość.

Powyższa tabela wskazuje dominację Europy w produkcji lnu. Jest on rośliną klimatu umiarkowanego. Dobrze rośnie w niezbyt wysokich temperaturach, natomiast szczególnie służy mu wysoka wilgotność powietrza, stąd uprawy nad morzem lub w górach.

Ogromna przewaga Francji w produkcji lnu może wynikać ze szczególnie korzystnych warunków klimatyczno‑glebowych występujących na jej terenie, dużego rynku zbytu oraz nowoczesnych technologii pozwalających otrzymać delikatne tkaniny.

iuvOsul8Hp_d5e1162

Sizal

Sizal to bardzo mocne włókno z liści agawy sizalowej. Służy do produkcji lin, worków, mat i papieru. Głównymi jego producentami są kraje o gorącym klimacie.

Najwięksi producenci włókna agawy sizalowej na świecie w 2020 roku (Dane: FAO.org)

Państwo

Udział w produkcji światowej (%)

Brazylia

41,0

Tanzania

17,3

Kenia

10,8

Madagaskar

8,4

Chiny

6,7

Meksyk

6,2

R1EKh2AoQ6zPG
Agawa sizalowa może dorastać do 2 m, a jej kwiatostan do 10 m
Źródło: Lokal_Profil (http://commons.wikimedia.org), edycja: Krzysztof Jaworski, licencja: CC BY-SA 3.0.

Juta

Długie, sięgające 4 m włókna łodygi juty są wykorzystywane do produkcji lin, worków, dywanów, tapet, okładzin kabli. Roślina ta pochodzi z Indii. Rośnie w wilgotnym klimacie tropikalnym, stąd ogromna dominacja dwóch państw wśród producentów.

Najwięksi producenci włókna juty na świecie w 2020 roku (Dane: FAO.org)

Państwo

Udział w produkcji światowej (%)

Indie

67,2

Bangladesz

29,9

Chiny

1,4

Uzbekistan

0,7

Nepal

0,4

Sudan Południowy

0,1

RYxZOT3RRMkwB
Obróbka juty w Bangladeszu
Źródło: Abu Nayeem (http://commons.wikimedia.org), licencja: CC BY-SA 3.0.
R1P2uyrctyE3n1
Świat – najwięksi producenci wybranych roślin włóknistych w 2020 roku
Źródło: Wydawnictwo Edukacyjne Wiking, licencja: CC BY 3.0.
iuvOsul8Hp_d5e1417

5. Zróżnicowanie upraw roślin cukrodajnych

Trzcina cukrowa

Trzcina cukrowa jest odmianą trawy pochodzącą prawdopodobnie z Nowej Gwinei. Jej źdźbło osiąga przeciętnie 2‑6 m wysokości. Miękisz zawiera do 20% cukru.

Udział cukru trzcinowego w ogóle światowej produkcji cukru stanowi 70%. Najwięksi jego producenci to państwa położone w strefie klimatów ciepłych i wilgotnych.

Najwięksi producenci trzciny cukrowej na świecie w 2020 roku (Dane: FAO.org)

Państwo

Udział w produkcji światowej (%)

Brazylia

40,5

Indie

19,8

Chiny

5,8

Pakistan

4,3

Tajlandia

4,0

Meksyk

2,9

RkCLbcsA8kyS4
Żniwa trzciny cukrowej na Mauritiusie
Źródło: Hannes Grobe, AWI (http://commons.wikimedia.org), licencja: CC BY-SA 2.5.
iuvOsul8Hp_d5e1528

Burak cukrowy

Kariera buraka cukrowego rozpoczęła się na początku XIX wieku, gdy Napoleon, chcąc uniezależnić Francję od pochodzącego z brytyjskich kolonii cukru trzcinowego, nakazał rozwinąć uprawę tej cukrodajnej rośliny okopowej. Jego korzeń zawiera podobną ilość cukru co trzcina cukrowa, ale można go z sukcesem uprawiać w klimacie umiarkowanym.

1
Polecenie 5

Ruiny cukrowni w Konarach są wpisane na listę zabytków Narodowego Instytutu Dziedzictwa. Dowiedz się i opisz, dlaczego tak się stało.

RhjpIxW2ZpXFd
(Uzupełnij).
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Najwięksi producenci buraka cukrowego na świecie w 2020 roku (Dane: FAO.org)

Państwo

Udział w produkcji światowej (%)

Rosja

13,4

Stany Zjednoczone

13,4

Niemcy

11,3

Francja

10,4

Turcja

9,1

Polska

5,6

RHyTsQ3HV2pbz
Korzenie buraka cukrowego
Źródło: USDA (http://commons.wikimedia.org), public domain.
R1RRZezIHz6Al1
Świat – najwięksi producenci głównych roślin cukrodajnych w 2020 roku
Źródło: Wydawnictwo Edukacyjne Wiking, licencja: CC BY 3.0.
iuvOsul8Hp_d5e1677

6. Zróżnicowanie upraw roślin oleistych

Tłuszcze uzyskane z roślin oleistych są surowcem dla przemysłu spożywczego, chemicznego, farmaceutycznego i kosmetycznego. Ponadto służą do smarowania maszyn. Wykorzystuje się je również w gospodarstwach domowych.
Najpopularniejsze rośliny oleiste to: rzepak, słonecznik, len, oliwka, soja, kukurydza, orzech ziemny, kakaowiec, palma olejowa (właśc. olejowiec gwinejski), sezam, a także ryż.

Zróżnicowanie wymagań uprawowych oraz odmienne techniczne i smakowe własności olejów powodują, że rośliny te uprawia się w różnych regionach świata z różnym natężeniem.

R1Sm0hanDIVBu
Gaj oliwny w Prowansji (Francja). Drzewo oliwne jest długowieczne – może żyć nawet do 1000 lat.
Źródło: Véronique PAGNIER (http://commons.wikimedia.org), licencja: CC BY-SA 3.0.
R1AjtZMlAe04h
Orzacha podziemna, czyli orzech ziemny albo fistaszki. Orzeszki ziemne to w rzeczywistości strąki wepchnięte przez szypułki kwiatów do gleby.
Źródło: Pollinator (http://commons.wikimedia.org), licencja: CC BY-SA 3.0.
iuvOsul8Hp_d5e1720
Praca domowa

Dowiedz się i opisz, w jaki sposób otrzymuje się oliwę pochodzenia roślinnego (np. oliwę z oliwek).

R2Czz7A44uRAH
(Uzupełnij).
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Pokaż podpowiedź#15537cwhite

Podsumowanie

  • Rośliny alimentacyjne dostarczają ludziom pożywienia, a pastewne – paszy dla zwierząt.

  • Zboża są najważniejszą grupą roślin alimentacyjnych na świecie. Najpopularniejsze zboża to pszenica, kukurydza i ryż; kraje produkujące ich najwięcej to: pszenicę – Francja, Indie i Chiny, kukurydzę – Stany Zjednoczone, Chiny i Francja, ryż – Chiny, Indie i Oceania.

  • Substancje zawarte w używkach pobudzają organizm. Najpopularniejsze używki to kawa, herbata i kakao; kraje produkujące ich najwięcej to: kawę – Brazylia, Wietnam i  Kolumbia, herbatę – Chiny, Indie i Kenia, kakao – Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana i Indonezja.

  • Najważniejsze rośliny włókniste to bawełna, juta, agawa sizalowa i len; kraje produkujące ich najwięcej to: bawełnę – Chiny, Indie i Stany Zjednoczone, jutę - Indie, Bangladesz i Chiny, agawę sizalową – Brazylia, Tanzania i Kenia, len – Francja, Belgia i Białoruś.

  • Dwie podstawowe rośliny cukrodajne to trzcina cukrowa i burak cukrowy; kraje produkujące ich najwięcej to: trzcinę cukrową – Brazylia, Indie i Chiny, buraka cukrowego – Rosja, Stany Zjednoczone i Niemcy.

  • Oleje roślinne otrzymuje się z kilkudziesięciu roślin, m.in. z: rzepaku, oliwek i słonecznika.

iuvOsul8Hp_d5e1836

Słownik

rośliny alimentacyjne
rośliny alimentacyjne

jadalne rośliny służące człowiekowi jako pożywienie

rolnictwo ekstensywne 
rolnictwo ekstensywne 

rodzaj rolnictwa, w którym nie stosuje się sztucznych środków wspomagających uprawy, takich jak nawozy mineralne i pestycydy, co skutkuje jednak zmniejszonymi plonami; w systemie tym nakłady pracy są wysokie, a koszty niskie

rolnictwo intensywne 
rolnictwo intensywne 

rodzaj rolnictwa, w którym stosuje się sztuczne środki wspomagające uprawy, np. nawozy mineralne, co skutkuje wyższym plonem; w systemie tym nakłady pracy są niskie, a koszty wysokie

iuvOsul8Hp_d5e1881

Ćwiczenia

Ćwiczenie 1
Rs2N8Oz1r7v9S
zadanie interaktywne
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 2
REAecqA2QHW2M
zadanie interaktywne
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 3
R1GlChutfJJHe
zadanie interaktywne
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 4
R1NKazsWwtGF5
zadanie interaktywne
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 5
R3SXgYXcgiFpa
zadanie interaktywne
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 6
R17vEI4myeAw5
Połącz nazwy roślin z ich ilustracjami.
Źródło: Gromar sp. z o.o., dostępny w internecie: Zdjęcie 1. https://pxhere.com/pl/photo/13555
Zdjęcie 2. Autorstwa Andrew Smith, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13580987
Zdjęcie 3. By Domek95 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45245962
Zdjęcie 4. Zdjęcie dodane przez Quang Nguyen Vinh: https://www.pexels.com/pl-pl/zdjecie/zaklad-herbata-zielony-plantacja-11669661/, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 6

Na podstawie informacji zawartych w materiale opisz zasięg występowania pszenicy, kakaowca, herbaty i lnu.

Roj0dZAYbH9Qw
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Pokaż podpowiedź
Pokaż odpowiedź