Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Wszystkie istoty żyjące na naszej planecie mają zdumiewająco wiele wspólnego. Nie tylko składają się niemal z tych samych cząsteczek chemicznych, ale i cząsteczki te podlegają w ich organizmach bardzo podobnym przemianom.

RDU1Urss2KyWT1
Skład organizmu człowieka
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o. / Evaco Sp. z o.o., licencja: CC BY 3.0.
Aby zrozumieć poruszane w tym materiale zagadnienia, przypomnij sobie:
  • z jakich substancji są zbudowane organizmy,

  • jaka jest rola cukrów, białek i tłuszczów.

Twoje cele
  • Wymienisz najważniejsze pierwiastki budujące ciała organizmów.

  • Omówisz rodzaje związków budujących organizmy.

  • Wyjaśnisz znaczenie wody w życiu organizmów.

  • Wymienisz podstawowe grupy związków chemicznych występujących w organizmach: białka, cukry, tłuszcze, kwasy nukleinowe, woda, sole mineralne i podasz ich funkcje.

iMJsW2HEPz_d5e246

1. Pierwiastki budujące organizmy

Wszystkie organizmy zbudowane są z pierwiastkówpierwiastek chemicznypierwiastków.

Czy wiesz, z jakich pierwiastków jest zbudowany organizm człowieka? Składa się, tak jak inne organizmy, głównie z tlenu, węgla, wodoru, azotu, wapnia i fosforu.

W jednym kilogramie ciała człowieka znajduje się 650 g tlenu, 180 g węgla,
100 g wodoru, 30 g azotu, 15 g wapnia i 10 g fosforu. W znacznie mniejszej ilości występują m.in. potas, siarka, sód, magnez i chlor.

Jesteśmy głównie zbudowani z wody. Co ciekawe, woda jest jedną z najcięższych substancji występujących w przyrodzie, mimo że tworzą ją jedne z najlżejszych pierwiastków.

Nazwa pierwiastka

Znaczenie biologiczne

węgiel

podstawowy składnik wszystkich białek, cukrów, tłuszczów, kwasów nukleinowych

warunkuje życie na Ziemi

wodór

wchodzi w skład wszystkich białek, cukrów, tłuszczów, kwasów nukleinowych

składnik wody

tlen

składnik wody i innych związków chemicznych

jeden z gazów występujących w powietrzu

niezbędny do oddychania dla większości organizmów

azot

składnik białek i kwasów nukleinowych

siarka

wchodzi w skład wielu białek

fosfor

składnik kwasów nukleinowych

buduje kości i zęby

wapń

składnik kości, muszli mięczaków, ścian komórkowych roślin

niezbędny w procesie krzepnięcia krwi i skurczu komórek mięśniowych

potas i sód

regulują ilość wody w organizmie

biorą udział w przekazywaniu sygnałów z jednej komórki nerwowej do drugiej

magnez

reguluje pracę układu nerwowego

niezbędny w procesach fotosyntezy i oddychania

składnik zielonego barwnika roślin – chlorofilu

chlor

tworzy kwas solny – składnik soku żołądkowego

żelazo

składnik hemoglobiny – czerwonego barwnika krwi

RPojoZtXjqgdw1
Porównanie ilości pierwiastków wchodzących w skład żywych organizmów, wód występujących na Ziemi, atmosfery (powietrza otaczającego Ziemię) i skorupy ziemskiej (najbardziej zewnętrznej warstwy kuli ziemskiej)
Źródło: Aleksandra Ryczkowska, licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Doświadczenie 1
Problem badawczy

Jaki wpływ na rozwój rzeżuchy mają pierwiastki zawarte w wodzie mineralnej?

R1VcsyIxPb6Ws
Hipoteza 1 Zasilanie rzeżuchy wodą mineralną powoduje szybki wzrost roślin., Hipoteza 2 Zasilanie rzeżuchy wodą mineralną powoduje szybki wzrost roślin.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Co będzie potrzebne
  • nasiona rzeżuchy

  • 2 talerzyki

  • wata

  • woda mineralna o znanym składzie pierwiastkowym

  • woda destylowana (woda pozbawiona gazu i soli mineralnych, czyli zdemineralizowana).

Próba kontrolna

  • rzeżucha podlewana wodą destylowaną

Próba badawcza

  • rzeżucha podlewana wodą mineralną

Instrukcja
  1. Na jednym talerzyku ułóż grubą warstwę waty zwilżonej wodą destylowaną (próba kontrolna), a na drugim grubą warstwę waty zwilżonej wodą mineralną (próba badawcza).

  2. Rozsyp na wacie po 30 nasion i ustaw talerzyki w nasłonecznionym miejscu o stałej temperaturze (ok. 20°C).

  3. Podlewaj nasiona wodą destylowaną (próba kontrolna) lub mineralną (próba badawcza). Pilnuj, żeby wata nie wyschła. Po 2 dniach nasiona powinny wykiełkować.

  4. Przez 14 dni codziennie dokonuj pomiarów i porównuj wysokość wykiełkowanych roślin na obu talerzykach.

  5. Zapisz wyniki doświadczenia.

  6. Sformułuj i zapisz wniosek.

    R18kSqciDPYIA
    Wpływ pierwiastków w wodzie mineralnej na rozwój rzeżuchy
    Źródło: Andrzej Bogusz, licencja: CC BY-SA 3.0.
R1daksb9aLU9M
. Wysokość roślin z próby kontrolnej w mm: (Uzupełnij). Wysokość roślin z próby badawczej w mm: (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 1
RFASTwO7XAMGM
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka

Niektóre pierwiastki są dla organizmów szkodliwe. Pierwiastki te to metale ciężkie. Należą do nich ołów, glin, rtęć, arsen i kadm. Z zanieczyszczonego środowiska lub pożywienia metale ciężkie przenikają do organizmów, powodując np. uszkodzenie nerek i wątroby.

iMJsW2HEPz_d5e297

2. Związki chemiczne występujące w organizmach

Pierwiastki łączą się ze sobą i tworzą związki chemicznezwiązek chemicznyzwiązki chemiczne, takie jak wodawodawoda (związek tlenu i wodoru), białkabiałkabiałka, cukrycukrycukry, tłuszczetłuszczetłuszczekwasy nukleinowekwasy nukleinowekwasy nukleinowe. Organizmy zbudowane są z tych samych związków chemicznych, występujących jednak w różnych proporcjach. Związki chemiczne są też dla nich źródłem energiiregulują procesy w nich zachodzące.

Ciekawostka

Do związków chemicznych budujących organizmy należą także witaminy odpowiedzialne za prawidłowy przebieg procesów życiowych.

RHjkh8omjgTAM1
Mapa myśli. Widoczna jest niebieska kula z nazwą kategorii: Związki chemiczne budujące organizmy. Do danej kategorii przyłączone jest sześć elementów: Woda, Sole mineralne, Tłuszcze, Cukry, Białka, Kwasy nukleinowe.
Podział składników chemicznych organizmów
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Skład chemiczny organizmów (w %)

Składniki

Rośliny

Zwierzęta

woda

75

60

związki mineralne

2

4

cukry

18

5,8

tłuszcze

0,5

11

białka

4

19

kwasy nukleinowe

0,5

0,2

iMJsW2HEPz_d5e412

3. Biologiczna funkcja wody

Woda jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych substancji na Ziemi. Bez niej nie istniałoby życie. Znajduje się m.in. w komórkach i w płynach (np. we krwi) zwierząt. Występuje także w tkankach i organach roślin. Średnia zawartość wody w organizmach nie jest jednakowa – zależy od gatunkugatunekgatunku, środowiska życia i od wieku danego organizmu, a także od rodzaju narządu lub organu.

Ważne!

Woda:

  • stanowi środowisko, w którym przebiega większość przemian chemicznych i procesów życiowych w organizmie (np. fotosynteza),

  • jest dobrym rozpuszczalnikiemrozpuszczalnikrozpuszczalnikiem, dzięki czemu umożliwia rozpuszczanie i transport różnych związków chemicznych w organizmie i usuwanie wraz z moczem niepotrzebnych i szkodliwych substancji,

  • umożliwia regulację temperatury ciała: człowiek oddaje ciepło do otoczenia przez pocenie się, co skutkuje ochłodzeniem organizmu,

  • ma wpływ na wymiary i kształt komórek,

  • stanowi środowisko dla rozwoju zarodków zwierząt, zapewniając im stałą temperaturę i wilgotność.

Galeria ilustracji dotyczących udziału wody w składzie różnych organizmów

Galeria zdjęć ilustrujących funkcje wody

1
Ćwiczenie 2
RghoxpebP6wyd
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Obserwacja 1

Problem badawczy: Czy liście różnych roślin różnią się zawartością wody?

RIvXOtoq6z0Y8
Hipoteza 1 Liście roślin nie różnią się zawartością wody., Hipoteza 2 Liście roślin różnią się zawartością wody.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Co będzie potrzebne
  • kilka świeżych liści różnych roślin

  • żaroodporne naczynie

  • piekarnik

  • waga laboratoryjna

Instrukcja
  1. Zważ osobno wszystkie liście.

  2. Włóż je do naczynia żaroodpornego, a następnie umieść w piekarniku nagrzanym do 40 °C na 6 godzin.

  3. Zważ wysuszone liście.

  4. Zapisz wyniki i wyciągnij wnioski. Określ, która hipoteza jest prawdziwa, a która fałszywa.

RZgfI0cnGppmE
Wyniki: (Uzupełnij). Wnioski: (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 3
R1F9mxTwWLfuO
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
iMJsW2HEPz_d5e532

4. Sole mineralne

Organizm człowieka potrzebuje soli mineralnych, które zawierają sód, chlor, potas, wapń, fosfor, magnez, siarkę i żelazo.

Sole mineralne budują zęby, kości, skórę i włosy. Ponadto zawartość soli jest konieczna do utrzymania równowagi płynów krążących w naczyniach krwionośnych, dlatego też ilość soli usuwanych z organizmu z potem, moczem i kałem musi być uzupełniana. Trafiają one do organizmu w formie rozpuszczonej w pokarmach lub wodzie.

5. Cukry

Cukry, nazywane także węglowodanami, to bardzo rozpowszechnione w przyrodzie związki chemiczne zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. Cukry o małych cząsteczkach łatwo rozpuszczają się w wodzie, a te o długich – słabo. Te pierwsze są słodkie, pozostałe nie mają smaku.

Cukry są:

  • materiałem energetycznym (np. glukozaglukozaglukoza i fruktoza występujące w owocach i miodzie); są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmów, np. pracy mięśni i mózgu (mózg każdego dnia potrzebuje ok. 130 g glukozy),

  • materiałem budulcowym (np. celulozacelulozaceluloza, która buduje ściany komórkowe roślin, chitynachitynachityna, która tworzy ściany komórkowe grzybów, a także pancerzyki owadów i skorupiaków)

  • materiałem zapasowym (np. skrobiaskrobiaskrobia gromadzona m.in. w bulwach ziemniaków). Zgromadzone substancje zapasowe rośliny wykorzystują do wzrostu i rozwoju.

Galeria zdjęć ilustrujących funkcje wybranych cukrów

1
1
Ćwiczenie 4
R16CcJtEaLlok
Skonstruuj tabelę, w której porównasz poznane cukry.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1EcXAjcgFoUi
Ćwiczenie 4
Wersja alternatywna ćwiczenia: Łączenie par. Oceń, czy podane stwierdzenia są prawdziwe czy fałszywe.. Cukry rozkładane są u ludzi do glukozy.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Odpowiednikiem skrobi u zwierząt jest sacharoza.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Skrobia jest głównym materiałem zapasowym u roślin.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Obserwacja 2

Problem badawczy: Jaki kształt mają ziarna skrobi obecne w bulwach ziemniaka?

RN2t3lXSN4VbA
Hipoteza 1 Treść, Hipoteza 2 Treść
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Co będzie potrzebne
  • surowy ziemniak

  • nożyk

  • przybory do mikroskopowania

  • mikroskop

Instrukcja
  1. Przekrój ziemniak. Zbierz nożykiem płyn, który pojawił się w miejscu cięcia.

  2. Odrobinę płynu umieść na szkiełku podstawowym i dodaj kroplę wody. Przykryj preparat szkiełkiem nakrywkowym.

  3. Obejrzyj preparat pod mikroskopem.

  4. Wykonaj rysunek.

  5. Wyciągnij wnioski i określ, czy postawiona hipoteza jest prawdziwa czy fałszywa.

RgGZqKiBx1vI5
Obraz mikroskopowy ziaren skrobi, bez wybarwienia, powiększenie 100×
Źródło: Marzena Sujkowska (Tomorrow Sp. z o.o.), licencja: CC BY 2.0.
RZXvE2YbYDRy7
Wyniki: (Uzupełnij). Wnioski: (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka

Celuloza zawarta w roślinach nie jest trawiona przez większość ssaków. Zwierzęta roślinożerne mogą wykorzystywać celulozę jako pokarm dzięki zamieszkującym ich przewód pokarmowy drobnoustrojom, które są zdolne do rozkładu celulozy.

iMJsW2HEPz_d5e634

6. Tłuszcze

Tłuszcze są zbudowane z węgla, tlenu i wodoru. Związki te stanowią doskonały materiał zapasowy, który jest bogatym źródłem energii dla procesów zachodzących w komórkach. U roślin tłuszcze są gromadzone w postaci oleju, głównie w nasionach i niektórych owocach. Tłuszcze zwierzęce mają formę stałą. Magazynowane są najczęściej w tkance tłuszczowej znajdującej się pod skórą, a także na nerkach, wątrobie i sercu, gdzie pełnią funkcje osłaniające: ochraniają narządy przed uszkodzeniami. Ochraniają również przed niską temperaturą otoczenia.

R13MZmU9qozND
Pokarmy bogate w tłuszcze
Źródło: Isabella Dornbrach, Pixabay, domena publiczna.
1
Ćwiczenie 5
RVlKAYpaJ8eus
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
iMJsW2HEPz_d5e685

7. Białka

Białka to związki chemiczne, w skład których wchodzi węgiel, wodór, tlen oraz azot i siarka.

Białka pełnią liczne funkcje, m.in.:

  • budują organizmy – np. keratyna buduje włosy, pióra, paznokcie i rogi, kolagen skórę, ścięgna i więzadła; białka są też głównym składnikiem mięśni;

  • są materiałem zapasowym – np. białka występujące w nasionach niektórych roślin, mioglobina gromadząca tlen w mięśniach;

  • transportują substancje – np. hemoglobina przenosi tlen i dwutlenek węgla we krwi;

  • regulują przebieg procesów życiowych – np. enzymy, które przyspieszają szybkość reakcji chemicznych;

  • biorą udział w reakcji odpornościowej organizmu – np. globuliny walczą z bakteriami i wirusami, które wnikają do organizmu i mogą wywołać infekcję.

Szczególnie bogate w białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał), nasiona grochu, fasoli, bobu, soi i soczewicy.

RXM0TLFb3nDwG
Nasiona roślin strączkowych, np. grochu i fasoli, są cennym źródłem białek
Źródło: N/A, Pixabay, domena publiczna.
1
Ćwiczenie 6
R1amDYhK8i3k6
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
iMJsW2HEPz_d5e744

8. Kwasy nukleinowe

Kwasy nukleinowe – występujące we wszystkich organizmach i wirusach – to związki chemiczne, w których zapisana jest informacja genetyczna, czyli „przepis na organizm”. Najczęściej występującym kwasem nukleinowym jest DNA (wym. de en a). Mimo że zawartość kwasów nukleinowych w komórkach wynosi tylko ok. 1 %, ich rola w życiu organizmów jest niezwykle ważna. Każdy osobnik danego gatunku ma charakterystyczny, niepowtarzalny materiał genetyczny, od którego w znacznym stopniu zależą jego wygląd (np. kolor oczu, włosów, skóry) i funkcjonowanie.

RQIYRN6R2F5dM
Różnice w wyglądzie wynikają z różnic w DNA poszczególnych osób
Źródło: Tomorrow Sp. z o.o., licencja: CC BY 3.0.
1
Ćwiczenie 7
RhMe09zfXzJP3
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
iMJsW2HEPz_d5e796

Podsumowanie

  • Pierwiastkami, które tworzą organizmy niemal w całości, są węgiel, tlen, wodór, azot, wapń i fosfor. Pozostałe niezbędne do życia pierwiastki to siarka, potas, sód, magnez, chlor i żelazo.

  • Podstawowe grupy związków chemicznych występujących w organizmach to: woda, sole mineralne, białka, cukry, tłuszcze i kwasy nukleinowe.

  • Woda jest niezbędnym związkiem chemicznym wszystkich organizmów.

  • W wodzie przebiega większość przemian chemicznych i procesów życiowych w organizmie. Ponadto jest ona dobrym rozpuszczalnikiem, umożliwia regulację temperatury ciała, wpływa na rozmiar i kształt komórek oraz stanowi środowisko dla rozwoju zarodków zwierząt.

  • Cukry są źródłem energii w komórkach, stanowią materiał budulcowy i zapasowy.

  • Białka są podstawowym materiałem budulcowym komórek. Ponadto regulują przebieg procesów życiowych organizmów.

  • Tłuszcze są źródłem energii i materiałem zapasowym.

  • DNA jest nośnikiem informacji genetycznej.

Praca domowa

11
Ćwiczenie 1
R1PiVEFtGb7YS
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
iMJsW2HEPz_d5e868

Słownik

białka
białka

związki chemiczne; występują we wszystkich organizmach; pełnią funkcje budulcowe, enzymatyczne, transportujące, odpornościowe i regulacyjne

celuloza
celuloza

cukier nierozpuszczalny w wodzie; buduje ściany komórkowe roślin

chityna
chityna

cukier nierozpuszczalny w wodzie; buduje ściany komórkowe grzybów i szkielety zewnętrzne owadów

cukry
cukry

inaczej węglowodany; związki chemiczne złożone z węgla oraz wodoru i tlenu; jedna z podstawowych grup związków chemicznych wytwarzanych przez organizmy

gatunek
gatunek

grupa osobników, które mogą się ze sobą rozmnażać, dając płodne potomstwo

glukoza
glukoza

jeden z cukrów, będący podstawowym źródłem energii dla organizmów

kwasy nukleinowe
kwasy nukleinowe

związki chemiczne; przechowują informację genetyczną organizmu; znane są dwa podstawowe typy naturalnych kwasów nukleinowych: kwasy deoksyrybonukleinowe (DNA) i kwasy rybonukleinowe (RNA)

pierwiastek chemiczny
pierwiastek chemiczny

substancja, której nie można rozłożyć na substancje prostsze

rozpuszczalnik
rozpuszczalnik

substancja zdolna do rozpuszczania innych substancji

skrobia
skrobia

cukier zbudowany z cząsteczek glukozy, nierozpuszczalny w wodzie; materiał zapasowy roślin

tłuszcze
tłuszcze

związki chemiczne; stanowią substancje zapasowe roślin i zwierząt; chronią ciało przed utratą ciepła

woda
woda

jedna z najczęściej spotykanych substancji na Ziemi; stanowi największą część masy organizmów; dobrze rozpuszcza związki chemiczne; uczestniczy w przebiegu większości reakcji chemicznych w komórkach; transportuje produkty przemiany materii i substancje odżywcze

związek chemiczny
związek chemiczny

substancja złożona z wybranych pierwiastków trwale połączonych w cząsteczki

iMJsW2HEPz_d5e1126

Zadania

11
Ćwiczenie 1
R1Gj8bBWPmm9E
Zadanie interaktywne
Źródło: Alicja Kasińska, licencja: CC BY 3.0.
1
Ćwiczenie 2
RdhaLKnDOSnOb
Zaznacz prawidłowe dokończenie zdania:
Bladozielone liście pelargonii mogą być spowodowane niedoborem: Możliwe odpowiedzi: 1. Żelaza, 2. Fluoru, 3. Wapnia, 4. Magnezu
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 3
RC9aeL2cUWOFm
Zadanie interaktywne
Źródło: Alicja Kasińska, licencja: CC BY 3.0.
1
Ćwiczenie 4
R183SZNHro3WX
Zadanie interaktywne
Źródło: Alicja Kasińska, licencja: CC BY 3.0.
2
Ćwiczenie 5
RGSWbI3Xmuh9d
Zadanie interaktywne
Źródło: Alicja Kasińska, licencja: CC BY 3.0.
2
Ćwiczenie 6
RmJwu5zzFvhoS
Zadanie interaktywne
Źródło: Alicja Kasińska, licencja: CC BY 3.0.

Notatnik

RSNUFpYNxK2gh
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.