Żywność na świecie. Pomoc głodującym
Na świecie produkuje się coraz więcej żywności, ale nadal wielu ludzi cierpi z powodu jej niedostatku. Jednocześnie rośnie liczba osób z nadwagą. Skąd te dysproporcje? Jakie są pomysły na ich zmniejszenie?
występowanie regionów mniej i bardziej rozwiniętych społeczno‑ekonomicznie;
czynniki środowiskowe oraz społeczno‑ekonomiczne wpływające na produkcję żywności.
zróżnicowanie kulturowe i etniczne ludności żyjącej na świecie.
Wskażesz różnice pomiędzy głodem rzeczywistym, głodem utajonym i niedożywieniem.
Scharakteryzujesz rozmieszczenie obszarów nadwyżek i niedoborów żywności.
Wyjaśnisz przyczyny nierównomiernego rozmieszczenia żywności na świecie.
Wymienisz sposoby pomocy regionom dotkniętym niedostatkiem żywności.
1. Zróżnicowanie wyżywienia ludności świata
Ze statystycznego punktu widzenia sytuacja jest coraz lepsza – zmniejsza się odsetek ludzi, którym brakuje dostatecznej ilości pożywienia. Dotyczy to państw rozwiniętych i rozwijających się. Co więcej, w krajach rozwijających się spadek jest szybszy i to mimo dużego przyrostu naturalnego.
Ten optymistyczny obraz psują liczby bezwzględne. Nadal niedostatek żywności doskwiera ponad 800 mln osób, w ogromnej większości z krajów rozwijających się.
Stan wyżywienia na świecie można opisywać na kilka sposobów. Najczęściej zwraca się uwagę na ilość kilokalorii przypadającą na jedną osobę w ciągu dnia. Przeciętnie dorosłemu człowiekowi wystarcza 2200‑2300 kcal. Jeśli dzienna liczba kalorii jest niższa, to mówimy o głodzie. Skutkiem głodu może być niedożywienie, czyli pogorszenie stanu organizmu wpływające na zdrowie i aktywność człowieka. Warto pamiętać, że poprawne odżywianie to nie tylko ilość dostarczonej organizmowi energii. Istotne są białka, tłuszcze, witaminy i mikroelementy. Jeżeli występuje ich niedobór, można mówić o głodzie utajonymgłodzie utajonym, którego skutki podobne są do głodu prawdziwego.
Wartość odżywcza ziemniaków to około 80 kcal/100 g. Czy dzienne spożycie 3 kg ziemniaków zapewni dobre odżywianie? Uzasadnij odpowiedź.
Porównanie danych uwidacznia duże zróżnicowanie przestrzenne poziomu wyżywienia (tab. 1). W krajach wysoko rozwiniętych ludzie otrzymują przeciętnie o 650 kcal więcej niż w krajach rozwijających się. Jeszcze większe kontrasty widoczne są na przykład pomiędzy regionami w Azji lub Afryce. Państwa europejskie w tym zestawieniu wchodzą w skład krajów wysoko rozwiniętych. Najwyższą dzienną wartość kaloryczną na jedną osobę odnotowuje się w w Austrii – to 3780 kcal, a najniższą w Mołdawii – to 2420 kcal.
Region | Dzienna dawka kalorii (kcal) | Skrajne wartości |
---|---|---|
Kraje wysoko rozwinięte | 3390 | największa – 3780 (Austria) |
najmniejsza – 2420 (Mołdawia) | ||
Afryka Północna | 3380 | - |
Azja Zachodnia | 3080 | - |
Azja Wschodnia | 3040 | - |
Ameryka Południowa | 3030 | - |
Ameryka Środkowa i Karaiby | 3010 | - |
Państwa Kaukazu i Azji Środkowej | 2930 | - |
Świat | 2860 | - |
Azja Południowo‑Wschodnia | 2790 | - |
Azja | 2750 | największa – 3410 (Brunei) |
najmniejsza – 1920 (Timor Wsch.) | ||
Kraje rozwijające się | 2740 | - |
Afryka | 2580 | największa – 3430 (Egipt i Algieria) |
najmniejsza – 1670 (Burundi) | ||
Oceania | 2560 | - |
Azja Południowa | 2440 | - |
Afryka Subsaharyjska | 2430 | - |
2. Różnice jakościowe w odżywianiu się ludzi na świecie
Różnice w sposobach odżywiania nie dotyczą wyłącznie ilości dostarczanych organizmowi kalorii. Równie ważna jest jakość spożywanych produktów. Istnieje wyraźna dysproporcja w jakości i składzie pożywienia między krajami rozwijającymi się i rozwiniętymi. W krajach rozwijających się gospodarczo podstawą wyżywienia są produkty roślinne, zwłaszcza zbożowe. Produkty mięsne to mniej niż 10% diety, a żywność pochodzenia morskiego (ryby, krewetki, małże, kalmary, homary, ośmiornice itp.) to zupełny margines. Wyjątek stanowią wyspiarskie kraje rozwijające się lub leżące na wybrzeżach, gdzie organizmy morskie to główne albo nawet jedyne źródło białka zwierzęcego.
Produkty pochodzenia zwierzęcego są bardzo istotne dla diety człowieka. Poza energią i wysokiej jakości białkiem dostarczają: żelazo, cynk, witaminy z grupy B oraz witaminę A. Ryby stanowią z kolei źródło retinolu, witamin D i E, jodu i selenu.
W krajach wysoko rozwiniętych dzięki m.in. nowoczesnemu rolnictwu, gospodarce morskiej, przemysłowi spożywczemu i dobrej infrastrukturze komunikacyjnej dieta mieszkańców jest dużo bardziej zróżnicowana i zdrowsza.
3. Przyczyny różnic wyżywienia ludności świata
Różnice w dostępie do żywności wynikają ze wspólnego oddziaływania wielu czynników o odmiennym natężeniu. Środowiskowe ograniczenia produkcji to: małe zasoby wód powierzchniowych i podziemnych, słabe gleby, zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura powietrza, niekorzystne ukształtowanie terenu itp. Niedostatek żywności wiąże się ze wzrastającą liczbą ludności (czynnik demograficzny).
Czynnikiem ekonomicznym jest ubóstwo. Rolnicy nie mogą kupić lepszego ziarna lub nawozów, a inni ludzie żywności. Z drugiej strony popyt na biopaliwa doprowadził do tego, że producenci sprzedawali ziarno do przeróbki chemicznej, co spowodowało wzrost cen żywności.
Niestabilność polityczna, konflikty i walki zbrojne zniechęcają do produkcji, ponieważ uprawy wymagają długotrwałej pracy, a zbiory łatwo wówczas stracić. Czynniki ekonomiczny i polityczny wspólnie wpływają na decyzje o budowie infrastruktury, np. utwardzonej drogi, dzięki czemu towary, w tym żywność, są dostępniejsze, a przez to tańsze. Sam czynnik polityczny to forma rządów, przynależność do bloków handlowych, poziom biurokracji czy korupcji. Odpowiedzialność przypisana mężczyznom albo kobietom za dostarczenie żywności rodzinie jest czynnikiem społecznym, podobnie jak zwyczaje żywieniowe. Oddziaływanie czynników demograficznego i środowiskowego skutkuje wyjałowieniem gleby i pustynnieniem, a to wymusza migracje, przynosząc zmiany demograficzne, społeczne i polityczne.
Wskaż prawdopodobne przyczyny, dla których producenci kukurydzy chętniej sprzedawali swój produkt wytwórniom biopaliwa niż hurtownikom żywności.
Najtrudniejsza sytuacja panuje w Afryce Subsaharyjskiej, gdzie skumulowało się długoletnie negatywne oddziaływanie wielu czynników. W Somalii była to kilkuletnia susza niszcząca uprawy i stada zwierząt oraz ponad dwudziestoletnia wojna domowa uniemożliwiająca rozwój, a nawet pomoc humanitarną.
Przykładem złej sytuacji żywieniowej w innym regionie świata jest Haiti, gdzie do słabych rządów, szybkiego przyrostu liczby ludności i degradacji gleb doszły klęski żywiołowe – trzęsienie ziemi w 2010 roku i cyklon tropikalny w 2012 roku.
Kłopoty związane z wyżywieniem nie dotyczą tylko braku żywności i nie dotykają wyłącznie krajów rozwijających się. Coraz większym problemem współczesnego świata są nadwaga i otyłość również prowadzące do pogorszenia stanu zdrowia. Nadwagę ma ponad 1,5 mld ludzi, z czego około 30% choruje na otyłość. Co gorsza, w coraz większym stopniu problem ten dotyczy dzieci.
Przyczyn nadwagi i otyłości jest kilka. Najbardziej podstawowa to wzrost udziału w diecie produktów zawierających dużo cukru i tłuszczu oraz spożywanie żywności wysoko przetworzonej, przez co pozbawionej wielu mikroelementów i witamin. W krajach rozwijających się problem ten wiąże się ze zmianą sposobu odżywiania. Europejski sposób odżywiania jest jedną z pierwszych oznak sukcesu ekonomicznego. Dodatkowo, siedzący tryb życia, niewymagający wysiłku fizycznego sprzyja gromadzeniu nadmiaru niezużytej energii w organizmie.
Skutki zdrowotne nadwagi i otyłości to m.in.: choroby układu krążenia, cukrzyca, choroby stawów i niektóre rodzaje raka.
4. Formy pomocy żywnościowej
Niezależnie od tego, czy niedostatek żywności jest wynikiem nadzwyczajnych sytuacji, czy błędów systemowych, wymaga pomocy interwencyjnej. Swoją rolę do spełnienia mają w tym względzie rządy, na przykład poprzez uruchomienie rezerw, zakup interwencyjny lub wykorzystanie armii do przetransportowania i dystrybucji żywności na terenach ogarniętych klęską głodu. Środki rządowe skutecznie docierają do ludzi w potrzebie (zwłaszcza przy braku infrastruktury, określaniu skali problemu i przekazywaniu informacji).
Bardzo pomocne mogą być organizacje pozarządowe (ang. non‑government organization(s), skrót NGO), głównie duże, z własnymi środkami finansowymi i logistycznymi oraz doświadczonym personelem. Ich podstawowe zadania to dostarczanie i rozdzielanie wody i żywności oraz pomoc medyczna.
Wsparcia może też udzielić społeczność międzynarodowa poprzez działania agencji rządowych lub pozarządowych, jak: Polska Akcja Humanitarna, Caritas, Oxfam czy organizacje należące do Międzynarodowego Ruchu Czerwonego Krzyża i Czerwonego Półksiężyca.
Poczynania takie mogą być skuteczne, o ile władze danego terenu przyznają, że mają problem, z którym nie potrafią sobie poradzić, zwrócą się o pomoc lub przynajmniej zgodzą się na nią oraz zapewnią bezpieczeństwo osobom pomagającym.
Nie do przecenienia są działania długofalowe mające na celu zmniejszenie lub zlikwidowanie problemu niedostatku żywności. Jednym z nich jest lepsze wykorzystanie dostępnych zasobów, np. poprzez ograniczenie erozji gleb lub parowania i odpływu wód. Ograniczenie erozji gleb można osiągnąć poprzez orkę lub układanie kamieni wzdłuż poziomic, tarasowe pola, szerokie miedze itp. Ograniczenie parowania i odpływu wód osiąga się sadząc na przykład zadrzewienia śródpolne. Inny sposób to zwiększenie obszaru upraw dzięki nawadnianiu.
W jakim stopniu rozwiązanie przedstawione poniżej jest lepsze od pompy napędzanej silnikiem spalinowym? Przedstaw argumenty za i przeciw.
Kolejnym sposobem jest wprowadzanie wydajniejszych lub odporniejszych odmian na niedostatek wody, zawartość soli w wodzie albo choroby i szkodniki. Można przekonać rolników do upraw całkiem nowych roślin, tak jak to się stało z kukurydzą w Afryce.
Kolejnym problemem do rozwiązania jest przechowywanie produktów tak, by zachowały swe własności odżywcze lub siewne i nie padły ofiarą szkodników. Szacunki mówią, że na przykład w Indiach w taki sposób traci się 12‑16 mln ton ziarna. Ważne, by proponowane rozwiązania były zarówno efektywne, jak i dostępne dla rolników.
Niedostatek żywności w danym regionie wynikać może z braku komunikacji, a co za tym idzie – z braku informacji o kłopotach żywnościowych bądź też braku możliwości dostarczenia tam odpowiedniej ilości produktów spożywczych. Pierwszy powód jest coraz mniej istotny dzięki bardzo szybkiemu wzrostowi liczby telefonów komórkowych (w Afryce w 2020 roku było ich ponad miliard). Drugiemu można zaradzić, budując drogi i mosty przejezdne niezależnie od pogody. Okazuje się, że bardzo ważnym elementem pomagającym ograniczyć ubóstwo w krajach najsłabiej rozwiniętych jest rower: zwiększona prędkość podróżowania i możliwość przewożenia większej ilości towaru sprawiają, że dochód z ich sprzedaży znacząco wzrasta.
Sposobem na wyjście z trudności na obszarach z niedożywieniem mogą być też mikrokredyty, czyli pożyczki udzielane najczęściej bez zabezpieczenia. Są one niewielkie w liczbach bezwzględnych, ale istotne z punktu widzenia kredytobiorcy. Pieniądze przeznacza się na inwestycje, np. na kupno roweru, maszyn rolniczych czy lepszego materiału siewnego. Dzięki zwiększonym zyskom spłaca się kredyt i rozwija gospodarstwo.
Oczywiście wszystkie te czynniki mogą zadziałać w warunkach bezpieczeństwa: braku konfliktów i wojen oraz przewidywalnej choćby w niewielkim stopniu przyszłości.
Wybierz dwa państwa o dużej różnicy dziennej dawki kalorii i opisz przyczyny tego stanu.
Znajdź w dowolnym źródle informacje o akcji pomocowej na poziomie lokalnym. Wskaż jej mocne i słabe strony.
Podsumowanie
Na świecie ok. 800 mln ludzi cierpi z powodu niedostatku żywności.
Na Ziemi żyje ok. 1,5 mld ludzi z nadwagą i otyłością.
Różnica w dziennej dawce kalorii najlepiej i najsłabiej odżywionych regionów to prawie 1000 kcal.
Zarówno niedostatek, jak i nadmiar jedzenia prowadzą do negatywnych skutków zdrowotnych.
Na różnice w poziomie wyżywienia wspólnie wpływają czynniki środowiskowe, społeczne, demograficzne, polityczne i ekonomiczne.
Pomoc interwencyjna to: dostarczenie wody, żywności, medykamentów i schronienia zagrożonej ludności.
Pomoc długofalowa to edukacja i inwestycje.
Słownik
niedostatek żywności wynikający z braku potrzebnych składników, takich jak witaminy, białko, mikroelementy, a nie ilości otrzymywanych kalorii
Ćwiczenia
Oceń prawdziwość zdań.
Połącz opis procesu lub wydarzenia z określeniem czynnika wpływającego na dostępność żywności.
Uzupełnij zdania tak, aby były prawdziwe.
Wskaż 7 czynników sprzyjających osiąganiu bezpieczeństwa żywnościowego.
Uszereguj malejąco nazwy państw według statystycznej ilości kalorii otrzymywanych dziennie przez jednego mieszkańca/jedną mieszkankę.