Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Na świecie produkuje się coraz więcej żywności, ale nadal wielu ludzi cierpi z powodu jej niedostatku. Jednocześnie rośnie liczba osób z nadwagą. Skąd te dysproporcje? Jakie są pomysły na ich zmniejszenie?

1
R1OR0Zo0jRmys
Świat – rozprzestrzenienie nadwagi w 2020 roku
Źródło: Wydawnictwo Edukacyjne Wiking, licencja: CC BY-SA 3.0.
Aby zrozumieć poruszane w tym materiale zagadnienia, przypomnij sobie:
  • występowanie regionów mniej i bardziej rozwiniętych społeczno‑ekonomicznie;

  • czynniki środowiskowe oraz społeczno‑ekonomiczne wpływające na produkcję żywności.

  • zróżnicowanie kulturowe i etniczne ludności żyjącej na świecie.

Twoje cele
  • Wskażesz różnice pomiędzy głodem rzeczywistym, głodem utajonym i niedożywieniem.

  • Scharakteryzujesz rozmieszczenie obszarów nadwyżek i niedoborów żywności.

  • Wyjaśnisz przyczyny nierównomiernego rozmieszczenia żywności na świecie.

  • Wymienisz sposoby pomocy regionom dotkniętym niedostatkiem żywności.

i6TzZvZydU_d5e204

1. Zróżnicowanie wyżywienia ludności świata

Ze statystycznego punktu widzenia sytuacja jest coraz lepsza – zmniejsza się odsetek ludzi, którym brakuje dostatecznej ilości pożywienia. Dotyczy to państw rozwiniętych i rozwijających się. Co więcej, w krajach rozwijających się spadek jest szybszy i to mimo dużego przyrostu naturalnego.

RSRcrl9xCw0AZ
Odsetek osób cierpiących na niedostatek żywności od 2001 do 2020 roku (wg FAO)
Źródło: Dariusz Adryan, licencja: CC BY-SA 3.0.

Ten optymistyczny obraz psują liczby bezwzględne. Nadal niedostatek żywności doskwiera ponad 800 mln osób, w ogromnej większości z krajów rozwijających się.

R1cQW0J3qiQsh
Liczba osób cierpiących na niedostatek żywności od 2001 do 2020 roku (wg FAO)
Źródło: Dariusz Adryan, licencja: CC BY-SA 3.0.

Stan wyżywienia na świecie można opisywać na kilka sposobów. Najczęściej zwraca się uwagę na ilość kilokalorii przypadającą na jedną osobę w ciągu dnia. Przeciętnie dorosłemu człowiekowi wystarcza 2200‑2300 kcal. Jeśli dzienna liczba kalorii jest niższa, to mówimy o głodzie. Skutkiem głodu może być niedożywienie, czyli pogorszenie stanu organizmu wpływające na zdrowie i aktywność człowieka. Warto pamiętać, że poprawne odżywianie to nie tylko ilość dostarczonej organizmowi energii. Istotne są białka, tłuszcze, witaminy i mikroelementy. Jeżeli występuje ich niedobór, można mówić o głodzie utajonymgłód utajonygłodzie utajonym, którego skutki podobne są do głodu prawdziwego.

1
Polecenie 1

Wartość odżywcza ziemniaków to około 80 kcal/100 g. Czy dzienne spożycie 3 kg ziemniaków zapewni dobre odżywianie? Uzasadnij odpowiedź.

R18mQLxJC98Ew
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Porównanie danych uwidacznia duże zróżnicowanie przestrzenne poziomu wyżywienia (tab. 1). W krajach wysoko rozwiniętych ludzie otrzymują przeciętnie o 650 kcal więcej niż w krajach rozwijających się. Jeszcze większe kontrasty widoczne są na przykład pomiędzy regionami w Azji lub Afryce. Państwa europejskie w tym zestawieniu wchodzą w skład krajów wysoko rozwiniętych. Najwyższą dzienną wartość kaloryczną na jedną osobę odnotowuje się w w Austrii – to 3780 kcal, a najniższą w Mołdawii – to 2420 kcal.

Regionalne zróżnicowanie dziennych dawek kalorii wg FAO w 2020 roku

Region

Dzienna dawka kalorii (kcal)

Skrajne wartości

Kraje wysoko rozwinięte

3390

największa – 3780 (Austria)

najmniejsza – 2420 (Mołdawia)

Afryka Północna

3380

-

Azja Zachodnia

3080

-

Azja Wschodnia

3040

-

Ameryka Południowa

3030

-

Ameryka Środkowa i Karaiby

3010

-

Państwa Kaukazu i Azji Środkowej

2930

-

Świat

2860

-

Azja Południowo‑Wschodnia

2790

-

Azja

2750

największa – 3410 (Brunei)

najmniejsza – 1920 (Timor Wsch.)

Kraje rozwijające się

2740

-

Afryka

2580

największa – 3430 (Egipt i Algieria)

najmniejsza – 1670 (Burundi)

Oceania

2560

-

Azja Południowa

2440

-

Afryka Subsaharyjska

2430

-

RqVjdAdy6BJuY1
Świat – wyżywienie ludności w 2020 roku
Źródło: Wydawnictwo Edukacyjne Wiking, licencja: CC BY-SA 3.0.
i6TzZvZydU_d5e265

2. Różnice jakościowe w odżywianiu się ludzi na świecie

Różnice w sposobach odżywiania nie dotyczą wyłącznie ilości dostarczanych organizmowi kalorii. Równie ważna jest jakość spożywanych produktów. Istnieje wyraźna dysproporcja w jakości i składzie pożywienia między krajami rozwijającymi się i rozwiniętymi. W krajach rozwijających się gospodarczo podstawą wyżywienia są produkty roślinne, zwłaszcza zbożowe. Produkty mięsne to mniej niż 10% diety, a żywność pochodzenia morskiego (ryby, krewetki, małże, kalmary, homary, ośmiornice itp.) to zupełny margines. Wyjątek stanowią wyspiarskie kraje rozwijające się lub leżące na wybrzeżach, gdzie organizmy morskie to główne albo nawet jedyne źródło białka zwierzęcego.

Produkty pochodzenia zwierzęcego są bardzo istotne dla diety człowieka. Poza energią i wysokiej jakości białkiem dostarczają: żelazo, cynk, witaminy z grupy B oraz witaminę A. Ryby stanowią z kolei źródło retinolu, witamin D i E, jodu i selenu.

W krajach wysoko rozwiniętych dzięki m.in. nowoczesnemu rolnictwu, gospodarce morskiej, przemysłowi spożywczemu i dobrej infrastrukturze komunikacyjnej dieta mieszkańców jest dużo bardziej zróżnicowana i zdrowsza.

RZ2MkIGHjRaXo
Porównanie struktury żywności w krajach wysoko rozwiniętych i rozwijających się
Źródło: Dariusz Adryan, licencja: CC BY-SA 3.0.
i6TzZvZydU_d5e310

3. Przyczyny różnic wyżywienia ludności świata

Różnice w dostępie do żywności wynikają ze wspólnego oddziaływania wielu czynników o odmiennym natężeniu. Środowiskowe ograniczenia produkcji to: małe zasoby wód powierzchniowych i podziemnych, słabe gleby, zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura powietrza, niekorzystne ukształtowanie terenu itp. Niedostatek żywności wiąże się ze wzrastającą liczbą ludności (czynnik demograficzny).
Czynnikiem ekonomicznym jest ubóstwo. Rolnicy nie mogą kupić lepszego ziarna lub nawozów, a inni ludzie żywności. Z drugiej strony popyt na biopaliwa doprowadził do tego, że producenci sprzedawali ziarno do przeróbki chemicznej, co spowodowało wzrost cen żywności.

Niestabilność polityczna, konflikty i walki zbrojne zniechęcają do produkcji, ponieważ uprawy wymagają długotrwałej pracy, a zbiory łatwo wówczas stracić. Czynniki ekonomiczny i polityczny wspólnie wpływają na decyzje o budowie infrastruktury, np. utwardzonej drogi, dzięki czemu towary, w tym żywność, są dostępniejsze, a przez to tańsze. Sam czynnik polityczny to forma rządów, przynależność do bloków handlowych, poziom biurokracji czy korupcji. Odpowiedzialność przypisana mężczyznom albo kobietom za dostarczenie żywności rodzinie jest czynnikiem społecznym, podobnie jak zwyczaje żywieniowe. Oddziaływanie czynników demograficznegośrodowiskowego skutkuje wyjałowieniem gleby i pustynnieniem, a to wymusza migracje, przynosząc zmiany demograficzne, społeczne i polityczne.

Polecenie 2

Wskaż prawdopodobne przyczyny, dla których producenci kukurydzy chętniej sprzedawali swój produkt wytwórniom biopaliwa niż hurtownikom żywności.

R11MMVRcknMeZ
Możliwe odpowiedzi: 1. Prawidłowa odpowiedź, 2. Nieprawidłowa odpowiedź A, 3. Nieprawidłowa odpowiedź A, 4. Nieprawidłowa odpowiedź A
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Pokaż podpowiedź#15537cwhite

Najtrudniejsza sytuacja panuje w Afryce Subsaharyjskiej, gdzie skumulowało się długoletnie negatywne oddziaływanie wielu czynników. W Somalii była to kilkuletnia susza niszcząca uprawy i stada zwierząt oraz ponad dwudziestoletnia wojna domowa uniemożliwiająca rozwój, a nawet pomoc humanitarną.

Przykładem złej sytuacji żywieniowej w innym regionie świata jest Haiti, gdzie do słabych rządów, szybkiego przyrostu liczby ludności i degradacji gleb doszły klęski żywiołowe – trzęsienie ziemi w 2010 roku i cyklon tropikalny w 2012 roku.

R9h07KNynYHEy
Wylesienie Haiti- Używanie drewna jako głównego surowca energetycznego doprowadziło do wylesienia i degradacji gleb. Lesistość Haiti nie przekracza obecnie 2%. Na zdjęciu satelitarnym wyraźnie widać różnicę w zalesieniu pomiędzy Dominikaną a Haiti.
Źródło: NASA (mod. Krzysztof Jaworski), domena publiczna, dostępny w internecie: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3687555, licencja: CC BY-SA 3.0.

Kłopoty związane z wyżywieniem nie dotyczą tylko braku żywności i nie dotykają wyłącznie krajów rozwijających się. Coraz większym problemem współczesnego świata są nadwagaotyłość również prowadzące do pogorszenia stanu zdrowia. Nadwagę ma ponad 1,5 mld ludzi, z czego około 30% choruje na otyłość. Co gorsza, w coraz większym stopniu problem ten dotyczy dzieci.

R1OR0Zo0jRmys1
Świat – rozprzestrzenienie nadwagi w 2020 roku
Źródło: Wydawnictwo Edukacyjne Wiking, licencja: CC BY-SA 3.0.

Przyczyn nadwagi i otyłości jest kilka. Najbardziej podstawowa to wzrost udziału w diecie produktów zawierających dużo cukru i tłuszczu oraz spożywanie żywności wysoko przetworzonej, przez co pozbawionej wielu mikroelementów i witamin. W krajach rozwijających się problem ten wiąże się ze zmianą sposobu odżywiania. Europejski sposób odżywiania jest jedną z pierwszych oznak sukcesu ekonomicznego. Dodatkowo, siedzący tryb życia, niewymagający wysiłku fizycznego sprzyja gromadzeniu nadmiaru niezużytej energii w organizmie.

Skutki zdrowotne nadwagi i otyłości to m.in.: choroby układu krążenia, cukrzyca, choroby stawów i niektóre rodzaje raka.

i6TzZvZydU_d5e377

4. Formy pomocy żywnościowej

Niezależnie od tego, czy niedostatek żywności jest wynikiem nadzwyczajnych sytuacji, czy błędów systemowych, wymaga pomocy interwencyjnej. Swoją rolę do spełnienia mają w tym względzie rządy, na przykład poprzez uruchomienie rezerw, zakup interwencyjny lub wykorzystanie armii do przetransportowania i dystrybucji żywności na terenach ogarniętych klęską głodu. Środki rządowe skutecznie docierają do ludzi w potrzebie (zwłaszcza przy braku infrastruktury, określaniu skali problemu i przekazywaniu informacji).

Bardzo pomocne mogą być organizacje pozarządowe (ang. non‑government organization(s), skrót NGO), głównie duże, z własnymi środkami finansowymi i logistycznymi oraz doświadczonym personelem. Ich podstawowe zadania to dostarczanie i rozdzielanie wody i żywności oraz pomoc medyczna.

Wsparcia może też udzielić społeczność międzynarodowa poprzez działania agencji rządowych lub pozarządowych, jak: Polska Akcja Humanitarna, Caritas, Oxfam czy organizacje należące do Międzynarodowego Ruchu Czerwonego Krzyża i Czerwonego Półksiężyca.

Poczynania takie mogą być skuteczne, o ile władze danego terenu przyznają, że mają problem, z którym nie potrafią sobie poradzić, zwrócą się o pomoc lub przynajmniej zgodzą się na nią oraz zapewnią bezpieczeństwo osobom pomagającym.

R163i8Bdmy2uo
Pomoc żywnościowa dla krajów afrykańskich pochodząca z Australii.
Źródło: Department of Foreign Affairs and Trade, CC BY 2.0, dostępny w internecie: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32167942, licencja: CC BY-SA 3.0.

Nie do przecenienia są działania długofalowe mające na celu zmniejszenie lub zlikwidowanie problemu niedostatku żywności. Jednym z nich jest lepsze wykorzystanie dostępnych zasobów, np. poprzez ograniczenie erozji gleb lub parowania i odpływu wód. Ograniczenie erozji gleb można osiągnąć poprzez orkę lub układanie kamieni wzdłuż poziomic, tarasowe pola, szerokie miedze itp. Ograniczenie parowania i odpływu wód osiąga się sadząc na przykład zadrzewienia śródpolne. Inny sposób to zwiększenie obszaru upraw dzięki nawadnianiu.

1
Polecenie 3

W jakim stopniu rozwiązanie przedstawione poniżej jest lepsze od pompy napędzanej silnikiem spalinowym? Przedstaw argumenty za i przeciw.

ROoocasSzej3P
Karuzela i jednocześnie pompa w szkole w RPA- Dzieci, wprawiając w ruch karuzelę, jednocześnie uruchamiają pompę wodną
Źródło: http://www.playpumps.co.za/, licencja: CC BY 3.0.
RjRqEvFEdaFK5
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Kolejnym sposobem jest wprowadzanie wydajniejszych lub odporniejszych odmian na niedostatek wody, zawartość soli w wodzie albo choroby i szkodniki. Można przekonać rolników do upraw całkiem nowych roślin, tak jak to się stało z kukurydzą w Afryce.

R12thgM5b4krr
Zmiany powierzchni upraw i zbiorów kukurydzy w Afryce
Źródło: Dariusz Adryan, licencja: CC BY-SA 3.0.

Kolejnym problemem do rozwiązania jest przechowywanie produktów tak, by zachowały swe własności odżywcze lub siewne i nie padły ofiarą szkodników. Szacunki mówią, że na przykład w Indiach w taki sposób traci się 12‑16 mln ton ziarna. Ważne, by proponowane rozwiązania były zarówno efektywne, jak i dostępne dla rolników.

RrUNOtC5U6fLn
Garnek zeer – lodówka bez elektryczności
Źródło: Dariusz Adryan, licencja: CC BY-SA 3.0.

Niedostatek żywności w danym regionie wynikać może z braku komunikacji, a co za tym idzie – z braku informacji o kłopotach żywnościowych bądź też braku możliwości dostarczenia tam odpowiedniej ilości produktów spożywczych. Pierwszy powód jest coraz mniej istotny dzięki bardzo szybkiemu wzrostowi liczby telefonów komórkowych (w Afryce w 2020 roku było ich ponad miliard). Drugiemu można zaradzić, budując drogi i mosty przejezdne niezależnie od pogody. Okazuje się, że bardzo ważnym elementem pomagającym ograniczyć ubóstwo w krajach najsłabiej rozwiniętych jest rower: zwiększona prędkość podróżowania i możliwość przewożenia większej ilości towaru sprawiają, że dochód z ich sprzedaży znacząco wzrasta.

RtHqaOUZAIi5V
Rower do przewozu towarów
Źródło: Etan Doronne (https://commons.wikimedia.org), licencja: CC BY-SA 3.0.

Sposobem na wyjście z trudności na obszarach z niedożywieniem mogą być też mikrokredyty, czyli pożyczki udzielane najczęściej bez zabezpieczenia. Są one niewielkie w liczbach bezwzględnych, ale istotne z punktu widzenia kredytobiorcy. Pieniądze przeznacza się na inwestycje, np. na kupno roweru, maszyn rolniczych czy lepszego materiału siewnego. Dzięki zwiększonym zyskom spłaca się kredyt i rozwija gospodarstwo.

Oczywiście wszystkie te czynniki mogą zadziałać w warunkach bezpieczeństwa: braku konfliktów i wojen oraz przewidywalnej choćby w niewielkim stopniu przyszłości.

R1JmQjK7MBhq4
Film. Na filmie mężczyzna stoi na scenie, publiczność siedzi na widowni. Mężczyzna opowiada o tym, w jakich rejonach jada się owady i jakie są zalety takiego źródła pożywienia.
i6TzZvZydU_d5e496
Praca domowa

Wybierz dwa państwa o dużej różnicy dziennej dawki kalorii i opisz przyczyny tego stanu.

RYTahbkqhsrQu
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Pokaż podpowiedź#15537cwhite

Znajdź w dowolnym źródle informacje o akcji pomocowej na poziomie lokalnym. Wskaż jej mocne i słabe strony.

R1bdGsh87gzhA
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Pokaż podpowiedź#15537cwhite

Podsumowanie

  • Na świecie ok. 800 mln ludzi cierpi z powodu niedostatku żywności.

  • Na Ziemi żyje ok. 1,5 mld ludzi z nadwagą i otyłością.

  • Różnica w dziennej dawce kalorii najlepiej i najsłabiej odżywionych regionów to prawie 1000 kcal.

  • Zarówno niedostatek, jak i nadmiar jedzenia prowadzą do negatywnych skutków zdrowotnych.

  • Na różnice w poziomie wyżywienia wspólnie wpływają czynniki środowiskowe, społeczne, demograficzne, polityczne i ekonomiczne.

  • Pomoc interwencyjna to: dostarczenie wody, żywności, medykamentów i schronienia zagrożonej ludności.

  • Pomoc długofalowa to edukacja i inwestycje.

i6TzZvZydU_d5e565

Słownik

głód utajony
głód utajony

niedostatek żywności wynikający z braku potrzebnych składników, takich jak witaminy, białko, mikroelementy, a nie ilości otrzymywanych kalorii

i6TzZvZydU_d5e611

Ćwiczenia

Ćwiczenie 1

Oceń prawdziwość zdań.

R1Lmnmgr8KfpH
zadanie interaktywne
Źródło: Ryszard Pawlak, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 2

Połącz opis procesu lub wydarzenia z określeniem czynnika wpływającego na dostępność żywności.

R1bkPhAdtypuU
zadanie interaktywne
Źródło: Ryszard Pawlak, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 3

Uzupełnij zdania tak, aby były prawdziwe.

RFag8gLzvJdLC
zadanie interaktywne
Źródło: Ryszard Pawlak, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 4

Wskaż 7 czynników sprzyjających osiąganiu bezpieczeństwa żywnościowego.

RyhxEcKIYozY1
zadanie interaktywne
Źródło: Ryszard Pawlak, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 5

Uszereguj malejąco nazwy państw według statystycznej ilości kalorii otrzymywanych dziennie przez jednego mieszkańca/jedną mieszkankę.

R19yfQ6mioNr8
zadanie interaktywne
Źródło: Ryszard Pawlak, licencja: CC BY 3.0.